Kreski
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Kreski
Witam. Jestem studentem pierwszego roku i mam cwiczenia z rysunku technicznego. Otóz muszę w kwadracie o wym 120x120 zrobic ukosne kreski oddalone od siebie o 3mm. Do tego kreski muszą być pod kątem 30,45,60,75 stopni. Kompletnie nie wiem jak to zrobic,wiem tylko ze muszę jakos tam manewrowac ekierką zeby te katy mi wyszly.Poszę kogos o pomoc. Z góry dzięki.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Trzeba się rozglądać po podręcznikach, internecie i CZYTAĆ, uczyć się/studiować/myśleć, MYŚLEĆ...!!!.
Na początek popatrz tutaj na str.9 ( i dalsze!
):
http://pl.scribd.com/doc/48515117/K-Pap ... techniczny
Na początek popatrz tutaj na str.9 ( i dalsze!

http://pl.scribd.com/doc/48515117/K-Pap ... techniczny
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Student, a nie wie do czego służy kreska,
może się dopiero wdrażasz...
Oprócz kątomierza, będziesz potrzebował ekierki i linijki. (ołówka?)
Nanieś na jednym boku kwadratu punkty co 3mm, następnie wytycz kątomierzem pierwszą dowolną linie o zadanym kącie, i narysuj przy pomocy ekierki używając dłuższej przyprostokątnej. Krótszy bok ekierki podeprzyj stabilnie linijką, która w ten sposób zawsze będzie prostopadła z rysowaną linią. (90°)
Przesuwając ekierkę od punktu do punku w jedną bądź w drugą stronę wytyczysz kolejne linie.
Albo użyj jakiegoś programu graficznego.

Oprócz kątomierza, będziesz potrzebował ekierki i linijki. (ołówka?)
Nanieś na jednym boku kwadratu punkty co 3mm, następnie wytycz kątomierzem pierwszą dowolną linie o zadanym kącie, i narysuj przy pomocy ekierki używając dłuższej przyprostokątnej. Krótszy bok ekierki podeprzyj stabilnie linijką, która w ten sposób zawsze będzie prostopadła z rysowaną linią. (90°)
Przesuwając ekierkę od punktu do punku w jedną bądź w drugą stronę wytyczysz kolejne linie.
Albo użyj jakiegoś programu graficznego.
Pozdrawiam Sławek