Lazy Cam nic nie generuje
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Masz pełną wersję czy demo? Bo z tego co pamiętam demo LazyCam nie eksportowało kieszeni (można było wygenerować kieszeń ale w pliku wynikowym się nie pojawiały), a demo Mach3 ma ograniczenie do 500 linii g-codu - jeśli generujesz skomplikowane kształty może się okazać że w 500 liniach mieści się np. połowa pierwszej litery napisu (czcionki - szczególnie to z "zawijasami" - mają nieprzyjemny zwyczaj generowania bardzo wielu linii g-kodu)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Kiedyś z ciekawości uruchmiłem Macha i LazyCama.
Duet potrafiał się wywalać na rysunku z pięciu linii.
Kwadrat wycinał jako trójkąt itp.
Po prostu on już tak ma.
Trzeba popróbować z kilkoma różnymi prostymi plikami, najlepiej z kilku programów i zapisanych w różnych wersjach dxf, i jeśli część się otworzy a część nie, to tak ma być.
Jak się absolutnie nic nie będzie otwierać, to dopiero można szukać przyczyny.
.
Duet potrafiał się wywalać na rysunku z pięciu linii.
Kwadrat wycinał jako trójkąt itp.
Po prostu on już tak ma.
Trzeba popróbować z kilkoma różnymi prostymi plikami, najlepiej z kilku programów i zapisanych w różnych wersjach dxf, i jeśli część się otworzy a część nie, to tak ma być.
Jak się absolutnie nic nie będzie otwierać, to dopiero można szukać przyczyny.
.
-
Może najpierw udostępnij plik dxf, napisz co próbowałeś zrobić i zamieść g-kod uzyskany z lazycama (zakładając że wygenerował cokolwiek). Żeby potem się nie okazało że próbowałeś wyfrezować kwadrat o boku 1mm frezem 10mm albo coś podobnego...mike217 pisze:Mam wersje raczej demo, nie generuje nic, nawet zwykłego kwadratu. Mach tego wogóle nie widzi. Czy przeinstalowanie pomoże?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
a gdzie on ma wygenerować kod, on nie generuje nic. dla przykładu chciałem wyciąć koło o promieniu 45mm frezem 1mm. Plik DXF uzyskałem zapisując rysunek w Cati V5, lazy cam go widzi, ale jak robię post G code, nie dzieje się nic. Mach tego w ogóle nie widzi. Mało tego to koło od razu w lazy camie dostaje współrzędne Zero takie, że nie mam tak dużej maszyny, nie idzie zmienić tego zera albo ja nie umiem tego zrobić. Ogólnie po woli mam dość macha 3.
-
Poddaje się - właśnie zainstalowałem najnowszą wersję LazyCam i też nie jestem w stanie wygenerować żadnego g-kodu. Nawet zarys bez offsetu (offset, pocket i w zasadzie wszystkie użyteczne operacje i tak nigdy nie działały w wersji demo). A co tam - i tak od dawna dziada nie używałem 
Próbujesz użyć LazyCama z ciekawości (nawet na stronie ArtSoftu piszą że lepiej używać czegoś innego) czy po prostu szukasz jakiegokolwiek darmowego programu cam?

Próbujesz użyć LazyCama z ciekawości (nawet na stronie ArtSoftu piszą że lepiej używać czegoś innego) czy po prostu szukasz jakiegokolwiek darmowego programu cam?