Lazy Cam nic nie generuje

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1229
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#11

Post napisał: grg12 » 11 kwie 2012, 22:47

Sprawdzałeś dxf2gcode? Albo mojego dxfkornik (na razie jest dość mocno zabugowany ale przynajmniej COŚ generuje - do ściągnięcia tutaj http://members.chello.at/~grzegorz12/ )



Tagi:


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#12

Post napisał: mike217 » 15 kwie 2012, 20:28

No więc uruchomiłem DXF2Gcode i działa ale mam pytanie jak i czy w ogólę się da wprowadzić ofset. Na razie wycina po linii dokładnie więc wymiar detalu ucieka o średnice narzędzia. Z lazy camem dałem spokój, po 30 próbach wygenerował 1 kod, ale nie do macha a do pliku na dysku przypisanego do macha. Tragedia albo faktycznie coś mam poprzestawiane. Co do DXF2Gcode, czy da się wyłączyć kod M8 który pojawia się w każdym wygenerowanym pliku? Dla mnie to o tyle upierdliwe, że muszę go potem kasować ręcznie a chłodziwo mam ale do drewna bym go nie chciał...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3952
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#13

Post napisał: tuxcnc » 15 kwie 2012, 20:51

Chyba Ci chodzi o korekcję średnicy narzędzia ?
Dxf2gcode nie nadaje się do tego, zresztą wiele poważniejszych programów także.
Żeby korekcja średnicy narzędzia zadziałała prawidłowo trzeba wprowadzić je po odpowiedniej ścieżce, a potem wyprowadzić.
Sprawa jest trochę skomplikowana.
Jak robisz rysunek to daj po prostu obrys o pół średnicy freza po odpowiedniej stronie, a rysunek detalu potem skasuj albo zablokuj w dxf2gcode.

Plik odpowiedzialny za wygląd wygenerowanego g-kodu u mnie nazywa się dxf2gcode_b02_postprocessor.cfg i jest w folderze postprocessor.
U Ciebie powinno byc tak samo albo podobnie.
Sam się powinieneś pokapować co w nim potrzebujesz zmienić.

.


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#14

Post napisał: mike217 » 15 kwie 2012, 22:57

Ok rozumiem, a masz jakiś pomysł na pozbycie się komendy M08, na stałe?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3952
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#15

Post napisał: tuxcnc » 15 kwie 2012, 23:13

mike217 pisze:Ok rozumiem, a masz jakiś pomysł na pozbycie się komendy M08, na stałe?
Na stałe usuń to M08 z pliku konfiguracyjnego o którym pisałem.
Poszukaj go i wyedytuj.

.


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#16

Post napisał: mike217 » 16 kwie 2012, 07:03

A zastanawia mnie jeszcze w jakim celu program pyta o średnice narzędzia? skoro nigdzie w nim nie można ustawić Ofsetu.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2544
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#17

Post napisał: zacharius » 16 kwie 2012, 08:20

mike217 pisze:Szukam darmowego programu cam, grającego z machem 3. Chciałem nawet wykupić licencje na lazy cama ale daruje sobie. Naprawdę siędzę nad tym i nic, zero kodu.
polecam CamBam, przejrzysty i przyjazny w obsłudze. 40 uruchomień z pełną funkcjonalnością za free. a i za licencje nie życzą nie wiadomo ile bo coś ok 150$
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#18

Post napisał: mike217 » 16 kwie 2012, 09:31

No dzięki, przetestuje, 150 usd, to na dziś drożej niż licencja na lazy cama, Mam czy taki z licencją daje 100 procent działania? Czy te z działa jak mu słońce zaświeci?

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1229
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#19

Post napisał: grg12 » 16 kwie 2012, 10:45

Zanim wydasz 150$ wypróbuj DXFkornika (jest i będzie za darmo) - może wystarczy. Najbardziej upierdliwy błąd pojawia się jeśli częsci ścieżki wygenerowanej z offsetem "dotykają się" (jeśli się przecinają jest ok) - program się gubi i nie generuja scieżki - można to prosto objeść np. zmieniając offset o 0.01mm. Jak znajdę trochę czasu postaram się to poprawić


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#20

Post napisał: mike217 » 16 kwie 2012, 10:51

na razie potestuje DXF2code, muszę dojść po co woła o średnice freza skoro wpisanie jej nie zmienia nic.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LazyCam”