Lazy Cam nic nie generuje
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
No więc uruchomiłem DXF2Gcode i działa ale mam pytanie jak i czy w ogólę się da wprowadzić ofset. Na razie wycina po linii dokładnie więc wymiar detalu ucieka o średnice narzędzia. Z lazy camem dałem spokój, po 30 próbach wygenerował 1 kod, ale nie do macha a do pliku na dysku przypisanego do macha. Tragedia albo faktycznie coś mam poprzestawiane. Co do DXF2Gcode, czy da się wyłączyć kod M8 który pojawia się w każdym wygenerowanym pliku? Dla mnie to o tyle upierdliwe, że muszę go potem kasować ręcznie a chłodziwo mam ale do drewna bym go nie chciał...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Chyba Ci chodzi o korekcję średnicy narzędzia ?
Dxf2gcode nie nadaje się do tego, zresztą wiele poważniejszych programów także.
Żeby korekcja średnicy narzędzia zadziałała prawidłowo trzeba wprowadzić je po odpowiedniej ścieżce, a potem wyprowadzić.
Sprawa jest trochę skomplikowana.
Jak robisz rysunek to daj po prostu obrys o pół średnicy freza po odpowiedniej stronie, a rysunek detalu potem skasuj albo zablokuj w dxf2gcode.
Plik odpowiedzialny za wygląd wygenerowanego g-kodu u mnie nazywa się dxf2gcode_b02_postprocessor.cfg i jest w folderze postprocessor.
U Ciebie powinno byc tak samo albo podobnie.
Sam się powinieneś pokapować co w nim potrzebujesz zmienić.
.
Dxf2gcode nie nadaje się do tego, zresztą wiele poważniejszych programów także.
Żeby korekcja średnicy narzędzia zadziałała prawidłowo trzeba wprowadzić je po odpowiedniej ścieżce, a potem wyprowadzić.
Sprawa jest trochę skomplikowana.
Jak robisz rysunek to daj po prostu obrys o pół średnicy freza po odpowiedniej stronie, a rysunek detalu potem skasuj albo zablokuj w dxf2gcode.
Plik odpowiedzialny za wygląd wygenerowanego g-kodu u mnie nazywa się dxf2gcode_b02_postprocessor.cfg i jest w folderze postprocessor.
U Ciebie powinno byc tak samo albo podobnie.
Sam się powinieneś pokapować co w nim potrzebujesz zmienić.
.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
polecam CamBam, przejrzysty i przyjazny w obsłudze. 40 uruchomień z pełną funkcjonalnością za free. a i za licencje nie życzą nie wiadomo ile bo coś ok 150$mike217 pisze:Szukam darmowego programu cam, grającego z machem 3. Chciałem nawet wykupić licencje na lazy cama ale daruje sobie. Naprawdę siędzę nad tym i nic, zero kodu.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Zanim wydasz 150$ wypróbuj DXFkornika (jest i będzie za darmo) - może wystarczy. Najbardziej upierdliwy błąd pojawia się jeśli częsci ścieżki wygenerowanej z offsetem "dotykają się" (jeśli się przecinają jest ok) - program się gubi i nie generuja scieżki - można to prosto objeść np. zmieniając offset o 0.01mm. Jak znajdę trochę czasu postaram się to poprawić