Lazy Cam nic nie generuje


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

Lazy Cam nic nie generuje

#1

Post napisał: mike217 » 11 kwie 2012, 17:39

Po wgraniu DXF do Lazy cama, da się ustawić obróbkę, po imporcie do macha 3 nie pokazuje się nic. Jaka przyczyna?



Tagi:

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1231
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#2

Post napisał: grg12 » 11 kwie 2012, 20:21

Masz pełną wersję czy demo? Bo z tego co pamiętam demo LazyCam nie eksportowało kieszeni (można było wygenerować kieszeń ale w pliku wynikowym się nie pojawiały), a demo Mach3 ma ograniczenie do 500 linii g-codu - jeśli generujesz skomplikowane kształty może się okazać że w 500 liniach mieści się np. połowa pierwszej litery napisu (czcionki - szczególnie to z "zawijasami" - mają nieprzyjemny zwyczaj generowania bardzo wielu linii g-kodu)


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#3

Post napisał: mike217 » 11 kwie 2012, 20:46

Mam wersje raczej demo, nie generuje nic, nawet zwykłego kwadratu. Mach tego wogóle nie widzi. Czy przeinstalowanie pomoże?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3966
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: tuxcnc » 11 kwie 2012, 20:46

Kiedyś z ciekawości uruchmiłem Macha i LazyCama.
Duet potrafiał się wywalać na rysunku z pięciu linii.
Kwadrat wycinał jako trójkąt itp.
Po prostu on już tak ma.
Trzeba popróbować z kilkoma różnymi prostymi plikami, najlepiej z kilku programów i zapisanych w różnych wersjach dxf, i jeśli część się otworzy a część nie, to tak ma być.
Jak się absolutnie nic nie będzie otwierać, to dopiero można szukać przyczyny.

.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1231
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#5

Post napisał: grg12 » 11 kwie 2012, 20:55

mike217 pisze:Mam wersje raczej demo, nie generuje nic, nawet zwykłego kwadratu. Mach tego wogóle nie widzi. Czy przeinstalowanie pomoże?
Może najpierw udostępnij plik dxf, napisz co próbowałeś zrobić i zamieść g-kod uzyskany z lazycama (zakładając że wygenerował cokolwiek). Żeby potem się nie okazało że próbowałeś wyfrezować kwadrat o boku 1mm frezem 10mm albo coś podobnego...


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#6

Post napisał: mike217 » 11 kwie 2012, 21:26

a gdzie on ma wygenerować kod, on nie generuje nic. dla przykładu chciałem wyciąć koło o promieniu 45mm frezem 1mm. Plik DXF uzyskałem zapisując rysunek w Cati V5, lazy cam go widzi, ale jak robię post G code, nie dzieje się nic. Mach tego w ogóle nie widzi. Mało tego to koło od razu w lazy camie dostaje współrzędne Zero takie, że nie mam tak dużej maszyny, nie idzie zmienić tego zera albo ja nie umiem tego zrobić. Ogólnie po woli mam dość macha 3.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1231
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#7

Post napisał: grg12 » 11 kwie 2012, 21:35

Przeczytaj instrukcje obsługi, jeśli nie pomoże - zamieść plik dxf i napisz,krok po kroku, bez skrótów, jakie czynności wykonałeś w LazyCamie. No chyba że nie potrzebujesz pomocy tylko lubisz narzekać jakie to oprogramowanie głupie jest...


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#8

Post napisał: mike217 » 11 kwie 2012, 21:48

Potrzebuje pomocy i nie napisałem, że jest głupie, Wgrywam DXF, podaje średnice narzędzia i ofset, ofset widzi. Dalej robie w zakładce Layer głebokość cięcia i ilość przejazdów. I robię Post G kode. Co pomijam ?

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1231
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#9

Post napisał: grg12 » 11 kwie 2012, 22:37

Poddaje się - właśnie zainstalowałem najnowszą wersję LazyCam i też nie jestem w stanie wygenerować żadnego g-kodu. Nawet zarys bez offsetu (offset, pocket i w zasadzie wszystkie użyteczne operacje i tak nigdy nie działały w wersji demo). A co tam - i tak od dawna dziada nie używałem :)
Próbujesz użyć LazyCama z ciekawości (nawet na stronie ArtSoftu piszą że lepiej używać czegoś innego) czy po prostu szukasz jakiegokolwiek darmowego programu cam?


Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1138
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#10

Post napisał: mike217 » 11 kwie 2012, 22:43

Szukam darmowego programu cam, grającego z machem 3. Chciałem nawet wykupić licencje na lazy cama ale daruje sobie. Naprawdę siędzę nad tym i nic, zero kodu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LazyCam”