Geometria freza grawerskiego
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
No niestety, ale jak nie napiszesz w naszym języku to nie zrozumiem. Czytałem trzy razy, ale o co chodzi...? Znaczy ktoś Ci źle naostrzył frezy?malpa500000 pisze:ale jakasz pijana picz ostrzyła podcieła koncówka i rozbija u mnie na firmie oddaja do ostrzenia na zwykłej ostrzałce niekiedy jak by pijak jakis to ostrzył z osi zciete z 3 dychy i robi ryse na 0.6mm masakra a drugie co to bicie na tulejce.
Kilkanaście razy z rzędu mierzone bicie na różnych narzędziach nie powoduje nawet drgań wskazówki na czujniku zegarowym, więc to raczej nie to. A zaciskam zawsze stosunkowo lekko, żeby przedwcześnie gwint sie na uchwycie nie skończył. To przecież chińska stalburzaxxx pisze:spróbuj go jeszcze lekko zakręcić w uchwycie. jeśli mocno zaciskasz koszyczek, to koszyczek się skręca i stąd też bicie freza

No, ale dziś próbowałem go naostrzyć diamentową tarczą. No i efekty tego są takie:

Niestety pomimo kilku prób nie udało mi się zamocować freza, tak, by w jednej płaszczyźnie oś obrotu była tam gdzie trzeba, a druga lekko przesunięta, by ostrząc uzyskać geometrię pokazaną w pierwszym poście. Na drugim zdjęciu lepiej widać:

A płytka po frezowaniu tym czymś wygląda tak:

Po prostu czad

Nawet papierem ściernym ciężko to wyrównać, a wycięta izolacja ma również bardzo podobną szerokość.

Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Kalibrujesz na obrotach istniejący frez usuwając bicie. Przy okazji usuwacz częściowo dotychczasową geometrię ostrza. Ale pozostają płaszczyzny! I dokładna pozycja czubka względem sciernicy.noel20 pisze:Przemknęło mi to przez myśl, ale jest to praktycznie nie wykonalne w domowych warunkach.
Prawidłowo naostrzony frez grawerski jest niesymetryczny względem osi obrotu. Do takiego ostrzenia trzeba by frez w uchwycie zamocować z biciem 0,02mm w odpowiednią stronę jeszcze.
Teraz zatrzymujesz wrzeciono, ustawiasz je kątowo względem płaszczyzny tarczy i korygujesz ostrze. Łatwiej będzie tym bardziej że ustwiasz do korekcji w miejscu w tórym skończyłeć kalibrację stożka - można w setkach utrzymać zmiany na nowych płaszczyznach ostrza. A krawędź robocza nie musi być na cząści zataczanej - równie dobrze pracuje gdy utworzona jest na łysince. A możesz ją zrobić wyjatkowo dokładnie.
Po prostu przygotuj pomoce konieczne di tego - śzlifierka z nastawianym kątem wrzeciona dla odpowiedniego stożka frez, mikroskop USB, tarczka ątowa zakładana na nakrętkę dla pozycjonowania freza przy korygowaniu ostrza.
Pasjonat
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Przy nowym są kłopoty z obróbką miedzi a co dopiero takim z kolana.WZÓR pisze:Ja takie frezy wykonuję na kolanie ze złamanych frezów węglikowych ... , a grawerka idzie jak trzeba.
Czy zdjęcia z poszarpaną krawędzią są OK? Bo przywołanie Kamara jako wzorca jakości dłubiąceo w stali lub mosiądzu może trochę mylić.
Pasjonat
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
heh, nie chce tylko bez problemu wycinać wąskie rowki w miedzi, tak żeby później taka płytka miała ręce i nogi.WZÓR pisze:@ noel20 - doktorat piszesz z geometrii freza ?
Ze stojącą monetą oczywiścieoprawcafotografii pisze:Bez filmu nikt nie uwierzy

Betonowo-aluminiowy ploterek