@norbi001
Witam.
Jeśli rzeczywiście (jak piszesz) ustawiłeś wierszowanie na 0,05mm, to nic dziwnego, że maszyna mieliła to tak długo.
No chyba, że powyższe, to pomyłka i nie było to 0,05mm (pięć setnych milimetra), a 0.5mm.
Jednak nawet jeśli było to pół milimetra, to i tak jakby długo.
Widzisz, nie wystarczy sam relief.
Trzeba jeszcze dobrać narzędzia i strategię obróbki (posuwy, obroty i takie tam), ale po kolei:
Zacznijmy od środkowej linii.
Otóż lina ta wychodzi z automatu jeśli przygotujesz odpowiedni profil do wyciągania.
Ja w tym przypadku użyłem takiego oto:
To dlatego powstał ten rowek.
W ogóle, to na początku korzystałem z Twojego DXF-a, ale że było on narysowany tak a nie inaczej, to postanowiłem narysować sobie swojego który wygląda tak:
Jak widzisz, zastosowałem linie środkowe bo w przypadku jednakowego profilu tak jest po prostu szybciej, łatwiej i dokładniej i lepiej.
Dodatkowo, mając środkową linię, możemy do niej przypisać frez i w ten oto prosty sposób bardzo szybko pozbyć się rzeczonych kropek.
Dlaczego jednak widać te (jak piszesz) kropki ?
Otóż może to być spowodowane dwoma przyczynami:
_ Rozdzielczość reliefu jest za niska
_ Wierszowanie za luźne (duże odstępy)
Niestety, ale bawiąc się w frezowanie płaskorzeźb, trzeba sporo rzeczy przemyśleć zanim materiał trafi na stół obrabiarki.
Z resztą można by o tym książkę napisać i zapewne już ktoś napisał
Kolejna sprawa, to frezowanie tylko wybranych fragmentów reliefu:
Otóż nie ma nic prostszego.
Po prostu wokół tych części reliefu które chcesz frezować, rysujesz wektory okalające, a jeśli już masz wektory (bo np. właśnie na ich podstawie powstawał relief) to wystarczy tylko użyć offsetowania wektorów i już masz wektory okalające.
teraz zaznaczasz te wektory i w zakładce trajektorie w sekcji obróbka reliefu, zaznaczasz pozycję zaznaczony wektor popatrz:
A tak to będzie wyglądało po wygenerowaniu ścieżek:
Oczywiście jeśli zdecydujesz się na taką strategię obróbki, to trzeba uwzględnić fakt, że w miejscu nie obrabianym pozostanie wysoki materiał (rozeta), więc warto go najpierw zebrać inną obróbką niż relief albo liczyć na to, że mały frez (np. 3mm średnicy) wytrzyma takie obciążenie i się nie złamie.
tego problemu nie ma w przypadku frezowania kwadratów bo one powyżej nich i w ich środku już nic nie ma, więc nie za bardzo jest gdzie połamać frez.
Reasumując napisze jeszcze raz, że zanim materiał trafi na stół maszyny, trzeba dobrze sobie zaplanować pracę i tak wykonać wektory, a na ich podstawie relief, żeby wszystko później obrobić w miarę szybko i najważniejsze, tak jak chcemy.