ArtCam pomoc w napisaniu programu

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
norbi001
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

ArtCam pomoc w napisaniu programu

Post napisał: norbi001 » 23 maja 2013, 16:08

Witam
Mam problem z wyfrezowaniem takiej rozety jaka jest na środku tej podstawki.
Rozeta jest frezowana w materiale o grubości 15mm. Od pierwszego okręgu ma być uskok reliefu pod kątem 45* na głębokość 5 mm. Następnie zaczyna się najważniejsza część reliefu która powinna zejść na głębokość 7.5mm ponieważ wycinając jej lustrzane odbicie z drugiej strony uzyskam ażur, który jakby ma spotykać dwie warstwy frezowania. nie do końca potrafię uzyskać ten efekt. Pracuję na maszynie Kimla. Zdjęcie poniżej.

Obrazek

W załączniku plik z ArtCAM'a i płaski plik dxf.
Proszę o pomoc

[ Dodano: 2013-05-23, 17:54 ]
PS. Zapomniałem dodać te kwadraty w rogach obrócone o 45 stopni są mało istotne, są wybrane na głębokość 3mm ze ścianką pod kątem 45*, to jest pikuś.
Załączniki
Plik.rar
W załączniku plik .dxf i .art
(1.92 MiB) Pobrany 324 razy

Tagi:

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Re: ArtCam pomoc w napisaniu programu

Post napisał: lajosz » 23 maja 2013, 23:54

norbi001 pisze:Mam problem z wyfrezowaniem takiej rozety jaka jest na środku tej podstawki.
Czy aby na pewno chodzi o frezowanie, a nie o tworzenie reliefu ?

Jeśli (jak piszesz) masz problem z frezowaniem, to raczej nie pomożemy, ale jeśli chodzi o tworzenie reliefu, to:

Chyba coś nie tak z pomiarami bo jeśli zrobić jak piszesz, czyli cyt:
Od pierwszego okręgu ma być uskok reliefu pod kątem 45* na głębokość 5 mm
, to zostaje przerwa między tym skosem, a resztą reliefu.

Poza tym, w niektórych miejscach rysunku są niedokładności, czyli linie nie stykają się ze sobą jak należy i dlatego podczas tworzenia reliefu niektóre jego fragmenty będą wychodzić poza inną cześć wzoru co (moim zdaniem) nie wygląda zbyt dobrze.

Jednak pomijając powyższe, moim zdaniem wszystko jest OK.

No i jeszcze
norbi001 pisze:lustrzane odbicie z drugiej strony uzyskam ażur, który jakby ma spotykać dwie warstwy frezowania. nie do końca potrafię uzyskać ten efekt.
Odbicie lustrzane reliefu można uzyskać w Artcamie bez problemów.
Wchodzisz do menu "Reliefy" --> "Odbij" i wybierasz w którą stronę ma być odbicie lustrzane.

Poniżej zrzut ekranowy tego reliefu jaki udało mi się zrobić na podstawie DXF-a.
Grubość całości, to 7.5mm, a wysokość wewnętrznej rozety, to 5mm.

Obrazek

Autor tematu
norbi001

Post napisał: norbi001 » 24 maja 2013, 06:47

Wydaje się że o to chodzi ponieważ po wykonaniu tych samych operacji na materiale 15mm uzyskam ażur w środku materiału o grubości ~5mm. Jeśli możesz to proszę zamieść plik i ewentualnie może jakieś sugestie odnośnie zastosowania narzędzi do wykonania tego elementu i ich kolejność. Mam do dyspozycji frezy kuliste: 3.2, 6.0, 9.5 oraz grawerski 60*x12.5mm i oczywiście frezy proste.
Dzięki za szybką i fachową pomoc. Duże piwo :wink:

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 24 maja 2013, 15:13

Witam ponownie.

Otóż jest tak:

Można robić to poprzez wykonanie reliefu, ale akurat do tego wzoru można również zastosować obróbkę pod nazwą "Inteligentne grawerowanie".

Powyższa obróbka daje dwie rzeczy (moim zdaniem istotne) , czyli po pierwsze radykalnie skraca czas pracy, a po drugie jakość elementu jest niemal idealna.

Oczywiście jest to możliwe tylko wtedy, kiedy dysponujemy odpowiednimi narzędziami, a Ty takowe (jak piszesz) posiadasz, czyli frez grawerski 60*x12.5mm i frezy proste.

Jako że wyznaję zasadę, iż jeden obraz tysiąc słów, to poniżej zrzut ekranowy w/w obróbki z użyciem wymienionych narzędzi, a konkretnie:

Frez prosty 8mm (planowanie wewnątrz okręgu głębokość 2.5mm)
Frez grawerski 60*x12.5mm (tzw. V-Bit) (grawerowanie rozety na głębokość 7.5mm, wiec faktyczna wysokość będzie wynosiła 5mm)
Frez grawerski 45*x32 mm (tzw. V-Bit) użyty tylko do wykonania podfrezowania największego okręgu na głębokość 5mm.

Obrazek

Dodatkowo w załączniku masz spakowane do RAR-a dwa pliki:
Jeden to plik .art
Drugi to relief

Nie wiem czy do czegoś się przydadzą bo mamy inne wersje Artcama i czasami Artcam "pyskuje" , że mu coś nie psuje w związku z inną wersją programu.

Autor tematu
norbi001

Post napisał: norbi001 » 24 maja 2013, 18:22

Jeszcze raz dzięki za szybką pomoc. Osobiście bardziej podoba mi się pierwsze wymodelowanie które podesłałeś. i wiem że byłoby bardziej czasochłonne. Jednak jest to w tym wypadku kwestia estetyki. Jeśli możesz to poproszę o materiały z pierwszego zrzutu. Odnośnie rysunków wykonywał je konstruktor. Osobiście również widziałem niedociągnięcia o których wspomniałeś. Zaczynam dopiero pracę z tym programem więc prawdopodobnie będę potrzebował dalszej pomocy. Gdy będę miał dalsze materiały za pozwoleniem zgłoszę się.
Dodatkowo pytanko, jak zamodelowałeś że widoczna jest pusta przestrzeń pod reliefem. U mnie udaje się tylko tak jakby obniżyć dno reliefu a nie uzyskać ażur.
Pozdro

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 24 maja 2013, 19:07

norbi001 pisze:Osobiście bardziej podoba mi się pierwsze wymodelowanie które podesłałeś. i wiem że byłoby bardziej czasochłonne. Jednak jest to w tym wypadku kwestia estetyki. Jeśli możesz to poproszę o materiały z pierwszego zrzutu.
A popatrzyłeś chociaż co przesłałem w pliku .RAR ?

Otóż w w/w pliku masz dwa pliki:
wzor 2 Vbit.art --> czyli NIE RELIEF, a tylko obróbka V-Bitem.
Dlatego wygląda nieco gorzej o modelu 3D (reliefu).
No i na ostatnim zrzucie ekranowym (szary) widać nie relief, a właśnie element po obróbce.
Za to obróbka taka ma tę zaletę, że takie coś obrabia się znacznie, ale to znacznie szybciej, a po wykonaniu jet gładziutkie.

Natomiast plik rozeta_7_5mm.rlf to relief taki jak jak na pierwszych zrzutach ekranowych (ten który Ci się podoba) ,a w dodatku poprawiony, czyli wygląda ładniej niż pierwowzór.
norbi001 pisze:Dodatkowo pytanko, jak zamodelowałeś że widoczna jest pusta przestrzeń pod reliefem. U mnie udaje się tylko tak jakby obniżyć dno reliefu a nie uzyskać ażur.
Modelowałem normalnie, a to że widać ażur, to właśnie poprzez ustawienie zera modelu (w osi Z) na dole materiału i wyłączeniu opcji "Draw Zero Plane".
Włączanie jej lub wyłączanie po prostu włącza lub wyłącza rysowanie/wyświetlanie reliefu zerowej grubości.

Oczywiście może się zdarzyć, że relief w wyniku różnych operacji/przekształceń będzie nieco wyższy niż grubość materiału (zazwyczaj dziesiąte części milimetra) i wtedy po prostu trzeba zwiększyć grubość materiału, opuścić model/relief na dół i wtedy włączać lub wyłączać "Draw Zero Plane", czyli ażur będzie/nie będzie widoczny.

Jednak to czy go (ten ażur) widać czy nie, to i tak nie ma żadnego znaczenia w procesie obróbki, czyli jeśli narzędzie ma wybierać materiał do zera w osi Z, to wybierze i po wykonaniu elementu ażur będzie widoczny fizycznie.

Nie wiem czy wyjaśniłem to w wystarczający sposób, ale inaczej nie umiem i (szczerze pisząc) nie z bardzo mi się chce :)

Autor tematu
norbi001

Post napisał: norbi001 » 24 maja 2013, 23:56

Tak otwierałem pliki lecz przed chwilą. W domu miałem problem z Artem. Wysypał mi się. A w pracy nie dysponuję dostępem do neta i dlatego tak późno oblukałem.
Jeszcze raz dzięki za pomoc, za poświęcony czas. Jeszcze raz #PIWA.

Autor tematu
norbi001

Strasznie długa robota

Post napisał: norbi001 » 27 maja 2013, 16:08

Dziś robiłem część tej rozety jednak zabrakło mi czasu i przerwałem. Robiłem próbę w drewnie sosnowym, obroty 24000 RPM, posuw 350mm/s i pionowy 100mm/s stosując obróbkę reliefu 3D wierszując cały relief z dokładnością 0.05mm. Ten fragment robiło 2h 40m

Lajosz, pytanie do ciebie w jaki sposób wygenerowałeś ten relief o którym rozmawialiśmy tak, że uzyskałeś tę linię na wierzchołkach reliefu. Na zdjęciu jest zaznaczona na czerwono. Po drugie mam problem z pogrupowaniem tych kwadratów i samej rozety tak żebym nie musiał wierszować całej formatki 420x298 lecz tylko jej fragmenty. Jest też kwestia tego czy wykonałeś może własny dxf z linią środkową bo jest problem tego typu że na zdjęciu ta linia wygląda jakby była z kropek w odstępie około 0.5mm, a ja bym chciał wygenerować ścieżkę dla narzędzia które przejechałoby po tej linii i usunęło te kropki. Chciałbym dodatkowo aby w miejscach zaznaczonych na zielono te linie się zbiegały. Co poradzisz?

Obrazek

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 27 maja 2013, 21:54

@norbi001

Witam.

Jeśli rzeczywiście (jak piszesz) ustawiłeś wierszowanie na 0,05mm, to nic dziwnego, że maszyna mieliła to tak długo.
No chyba, że powyższe, to pomyłka i nie było to 0,05mm (pięć setnych milimetra), a 0.5mm.

Jednak nawet jeśli było to pół milimetra, to i tak jakby długo.

Widzisz, nie wystarczy sam relief.
Trzeba jeszcze dobrać narzędzia i strategię obróbki (posuwy, obroty i takie tam), ale po kolei:

Zacznijmy od środkowej linii.
Otóż lina ta wychodzi z automatu jeśli przygotujesz odpowiedni profil do wyciągania.
Ja w tym przypadku użyłem takiego oto:

Obrazek

To dlatego powstał ten rowek.
W ogóle, to na początku korzystałem z Twojego DXF-a, ale że było on narysowany tak a nie inaczej, to postanowiłem narysować sobie swojego który wygląda tak:

Obrazek

Jak widzisz, zastosowałem linie środkowe bo w przypadku jednakowego profilu tak jest po prostu szybciej, łatwiej i dokładniej i lepiej.
Dodatkowo, mając środkową linię, możemy do niej przypisać frez i w ten oto prosty sposób bardzo szybko pozbyć się rzeczonych kropek.

Dlaczego jednak widać te (jak piszesz) kropki ?
Otóż może to być spowodowane dwoma przyczynami:
_ Rozdzielczość reliefu jest za niska
_ Wierszowanie za luźne (duże odstępy)

Niestety, ale bawiąc się w frezowanie płaskorzeźb, trzeba sporo rzeczy przemyśleć zanim materiał trafi na stół obrabiarki.
Z resztą można by o tym książkę napisać i zapewne już ktoś napisał :)

Kolejna sprawa, to frezowanie tylko wybranych fragmentów reliefu:

Otóż nie ma nic prostszego.
Po prostu wokół tych części reliefu które chcesz frezować, rysujesz wektory okalające, a jeśli już masz wektory (bo np. właśnie na ich podstawie powstawał relief) to wystarczy tylko użyć offsetowania wektorów i już masz wektory okalające.
teraz zaznaczasz te wektory i w zakładce trajektorie w sekcji obróbka reliefu, zaznaczasz pozycję zaznaczony wektor popatrz:

Obrazek

A tak to będzie wyglądało po wygenerowaniu ścieżek:

Obrazek

Oczywiście jeśli zdecydujesz się na taką strategię obróbki, to trzeba uwzględnić fakt, że w miejscu nie obrabianym pozostanie wysoki materiał (rozeta), więc warto go najpierw zebrać inną obróbką niż relief albo liczyć na to, że mały frez (np. 3mm średnicy) wytrzyma takie obciążenie i się nie złamie.
tego problemu nie ma w przypadku frezowania kwadratów bo one powyżej nich i w ich środku już nic nie ma, więc nie za bardzo jest gdzie połamać frez.

Reasumując napisze jeszcze raz, że zanim materiał trafi na stół maszyny, trzeba dobrze sobie zaplanować pracę i tak wykonać wektory, a na ich podstawie relief, żeby wszystko później obrobić w miarę szybko i najważniejsze, tak jak chcemy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”