Uszkodziłem maszynę? Czy to jest możliwe?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
xyzyzz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2016, 16:35
Lokalizacja: Polska

Uszkodziłem maszynę? Czy to jest możliwe?

#1

Post napisał: xyzyzz » 24 maja 2016, 17:04

Witam

obracałem głowicą na odjeździe na posuwie 100%, ale zatrzymałem podczas obrotu, głowica rygluje, nie uderzyłem/zahaczyłem o nic, kostki w głowicy są całe. Słychać było tylko odgłos trzasku, "zerwania"??. Efekt na zdjęciu:

Obrazek



Tagi:


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 301
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#2

Post napisał: mag999 » 24 maja 2016, 17:15

Próbowałeś ponownie wybrać narzędzie?


Autor tematu
xyzyzz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2016, 16:35
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: xyzyzz » 24 maja 2016, 17:17

Tak i obraca się cacy, na każdym narzędziu tak samo to wygląda.
I uwierzyć mi nie chcą, że nie było dzwona... szok.
Robią przy niej, w tym momencie wiem, że już zdjęli całą głowicę.


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 301
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#4

Post napisał: mag999 » 24 maja 2016, 19:47

to moze na srubach sie przestawila po prostu
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp

Awatar użytkownika

viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 350
Rejestracja: 23 wrz 2013, 12:44
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: viper » 25 maja 2016, 07:29

Wygląda na to że, nie rozbierałeś nigdy głowicy. Głowica zostaje zaciągana na wieniec zębaty (taka zębatka na obwodzie) i w ten sposób zostaje idealnie pozycjonowana. Na zdjęciu widać że, po prostu przelatuje za daleko. Wynika to z przestawienia to jakiś mikrowyłączników wewnątrz, silnika hydraulicznego, mechanizmu naprowadzania lub czegoś jeszcze.
Po prostu trzeba to rozebrać i usterka łatwa do znalezienie pod warunkiem że, się to widzi. Na odległość nie realna pomoc. Napisz co było


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2556
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:02
Lokalizacja: Westfalia

#6

Post napisał: jasiu... » 25 maja 2016, 17:09

czasem podchodzą wióry pomiędzy głowicę i korpus i ona wtedy nie może siąść. Szczególnie, jeśli ktoś lubi pistoletem sobie "odmuchać".


roger18sx
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 70
Rejestracja: 18 lip 2008, 23:55
Lokalizacja: sanok

#7

Post napisał: roger18sx » 25 maja 2016, 21:11

Czasami zdarza się w maszynach cnc że coś jej odwali i nie zarygluje głowicy w pozycji w której nóż jest w osi uchwytu lecz poza i trzeba wtedy coś w systemie zresetować. Nawet wybranie danego narzędzia w programie nie spowoduje właściwego zaryglowania.


Autor tematu
xyzyzz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2016, 16:35
Lokalizacja: Polska

#8

Post napisał: xyzyzz » 27 maja 2016, 17:56

Dzięki za odpowiedzi, głowica pojechała do serwisu, dam znać, co zdiagnozowali...


roger18sx
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 70
Rejestracja: 18 lip 2008, 23:55
Lokalizacja: sanok

#9

Post napisał: roger18sx » 29 maja 2016, 11:04

A no po serwisie to jedynie można się spodziewać wysokiej faktury.Z doświadczenia wiem że jest wielu mądrzejszych ludzi poza serwisami. Zazwyczaj to psują się drobnostki czyli baterie bezpieczniki brak przejścia w przewodzie. Jak kogoś stać na niepotrzebne duże wydatki to korzysta z serwisu po gwarancji.


Autor tematu
xyzyzz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2016, 16:35
Lokalizacja: Polska

#10

Post napisał: xyzyzz » 29 maja 2016, 21:18

Zapewne i tak jest, ale ja tam nie mam za dużo do powiedzenia ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”