ustawienie wrzeciona
problem z wymiarem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
ustawienie wrzeciona
Witam
Mam problem z osią X na frezarce mierze ten sam detal w różnych miejscach na stole w osi X i wychodzą różne wartości 0,0 po prawej stronie na środku jest +0,12 za duży a po lewej -0,32 za mały detal to płytka wzorcowa 130mm jeśli zmienię detal w pozycji Y to wyniki dalej są podobne.
Gdzie szukać problemu ?
Dodam ze jak ustawie się z np na srodku stołu z frezowanie to podczas pomiaru sondą detalu po frezowaniu wymiar wychodzi na monitorze ok ale juz na suwmiarce jest za duży i jak ten sam detal przestawię na prawa stronę to wychodzi na + 0,12 mm
Na Osi Y nie ma tego zjawiska
Luz nawrotny w każdej pozycji na osi x 0,02mm
Mam problem z osią X na frezarce mierze ten sam detal w różnych miejscach na stole w osi X i wychodzą różne wartości 0,0 po prawej stronie na środku jest +0,12 za duży a po lewej -0,32 za mały detal to płytka wzorcowa 130mm jeśli zmienię detal w pozycji Y to wyniki dalej są podobne.
Gdzie szukać problemu ?
Dodam ze jak ustawie się z np na srodku stołu z frezowanie to podczas pomiaru sondą detalu po frezowaniu wymiar wychodzi na monitorze ok ale juz na suwmiarce jest za duży i jak ten sam detal przestawię na prawa stronę to wychodzi na + 0,12 mm
Na Osi Y nie ma tego zjawiska
Luz nawrotny w każdej pozycji na osi x 0,02mm
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: ustawienie wrzeciona
Jaka sonda? Jaka metodyka pomiaru?
Być może końcówka sondy nie jest w osi wrzeciona.
Być może końcówka sondy nie jest w osi wrzeciona.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Pomiar Sonda slavic oraz haimer wkładana do wrzeciona daje wymiar po frezowaniu ok (odczyt na monitorze) o ile nie ruszam detalu z miejsca w którym frezowałem natomiast pomiar suwmiarka jest już albo zaniżony albo zawyżony w zależności od miejsca frezowania .
-
- Kontakt:
Tego typu sondy są niezwykle wrażliwe na błędy w kalibracji - końcówka pomiarowa MUSI być w osi wrzeciona.
Zakładam, że dla wygody "cyferblat" jest stale zwrócony do Ciebie... spróbuj wykonać pomiar kilkukrotnie (4) w jednym miejscu (punkcie), obracając sondę za każdym razem (o 90°)... tak, wiem, jest to upierdliwe, przyda się lusterko, lub komórka z aparatem w trybie selfie (działa jak lusterko). Jeżeli wynik nie będzie się powtarzał, to jest problem z kalibracją sondy. Jeżeli powtarzalność będzie, to gorzej, bo wskazywałoby to na geometrię maszyny.
Zakładam, że dla wygody "cyferblat" jest stale zwrócony do Ciebie... spróbuj wykonać pomiar kilkukrotnie (4) w jednym miejscu (punkcie), obracając sondę za każdym razem (o 90°)... tak, wiem, jest to upierdliwe, przyda się lusterko, lub komórka z aparatem w trybie selfie (działa jak lusterko). Jeżeli wynik nie będzie się powtarzał, to jest problem z kalibracją sondy. Jeżeli powtarzalność będzie, to gorzej, bo wskazywałoby to na geometrię maszyny.

-
Ok sprawdzę jutro Dzięki.
Martwi mnie to że odczyt na monitorze z sondy spiętej z maszyną i Sony wkładanej do wrzeciona pokazuje pofrezowanego detalu właściwy wymiar a rzeczywistość jest inna . Jakby maszyną gubiła gdzieś te "milimetry" .
Wymiar właściwy detalu do rzeczywistego jest najbliżej napędu .
Napęd przenoszony za pomocą paska
Zauważyłem że pasek nie mierzyłem o ile ale przesuwa się na zębatce.
Martwi mnie to że odczyt na monitorze z sondy spiętej z maszyną i Sony wkładanej do wrzeciona pokazuje pofrezowanego detalu właściwy wymiar a rzeczywistość jest inna . Jakby maszyną gubiła gdzieś te "milimetry" .
Wymiar właściwy detalu do rzeczywistego jest najbliżej napędu .
Napęd przenoszony za pomocą paska
Zauważyłem że pasek nie mierzyłem o ile ale przesuwa się na zębatce.
-
- Kontakt:
Trzeba tak było od razu - to geometria maszyny i/lub problem z przeniesieniem napędu (tego drugiego nie jestem pewien, bo nie znam kinematyki maszyny)AdamKowalski pisze:Wymiar właściwy detalu do rzeczywistego jest najbliżej napędu .

-
Co w takim przypadku zrobić jeśli to geometria?
Maszyną to frezarka bramowa
Maszyną to frezarka bramowa
-
- Kontakt:
Zacząć od zdobycia/wyciągnięcia DTRki i przeprowadzenia pomiarów - tam powinno być opisane co i jak.
Następnie... w zależności co się podziało, albo samo ustawienie geometrii, albo remont maszyny i ustawienie geometrii.
Generalnie bez dokumentacji wiele nie zrobisz - tam jest zapisana kolejność, wykonywania pomiarów, ich szczegóły, oraz wartości graniczne... dodatkowo powinny być wyszczególnione ewentualne punkty regulacyjne...
.
Następnie... w zależności co się podziało, albo samo ustawienie geometrii, albo remont maszyny i ustawienie geometrii.
Generalnie bez dokumentacji wiele nie zrobisz - tam jest zapisana kolejność, wykonywania pomiarów, ich szczegóły, oraz wartości graniczne... dodatkowo powinny być wyszczególnione ewentualne punkty regulacyjne...
.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
prosty płaskownik, położyć na stół, czujnik zegarowy na bramę, ustawić na zero wszystko, a potem zmierzyć ile płaskownik jest odsunięty od osi maszyny.. i już będzie wiadomo co i jak,
Operację powtórzyć do 2 osi, jeżeli jedna jest prosta to można też ustawić wszystko względem niej
Operację powtórzyć do 2 osi, jeżeli jedna jest prosta to można też ustawić wszystko względem niej