Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#1

Post napisał: WINORED » 06 sty 2020, 17:15

Witam , mam problem z ustawieniem się na zadaną pozycję, a dokładniej z układem który to wykona. Potrzebuję znać pozycję wskaźnika (czerwonej strzałki) i ustawiać ją na dowolna wartość w przedziale 0-1100 mm z dokładnością 1 mm. Obecnie odbywa się to bardzo "topornie" , a mianowicie jest przyklejona miarka i przyciskami załączam przekaźniki trafiając w pozycję. Jest to wykonalne , aczkolwiek czasochłonne. Chciałem zastosować gotowy licznik programowalny i enkoder, aczkolwiek po rozmowie z producentem uznał że to nie zadziała , głownie dlatego że ma raz być do góry raz na dół. Następna opcja to PLC programowalny + panel. Tu strasznie koszty idą w górę , bo sam nie potrafię tego zaprogramować. Może ktoś z Was coś podpowie jak to zrealizować, może są jakieś gotowe już rozwiązania ?
Wypłakałem się z tym problem na forum od mikrokontrolerów , ba nawet ogłoszenie dałem że zlecę wykonanie takiego rozwiązania i .... piszę tu :)
Załączniki
szkic bardzo poglądowy.png
szkic bardzo poglądowy.png (6.26 KiB) Przejrzano 194 razy




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2197
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#2

Post napisał: Steryd » 06 sty 2020, 21:07

To co opisałeś robi każde DRO
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#3

Post napisał: WINORED » 06 sty 2020, 21:18

czy tam nie ma krokowego ?
Ostatnio zmieniony 06 sty 2020, 21:23 przez WINORED, łącznie zmieniany 1 raz.


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 167
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#4

Post napisał: drhambone » 06 sty 2020, 21:23

Kolega chce chyba ustawić ten wskaźnik w pozycji, DRO tylko tą pozycję odczyta.

Z dokładnością do 1mm kolego to wystarczy założyć enkoder na ten silnik i zastosować falownik, który ma funkcję pozycjonowania.
Można tam dać silnik krokowy, dwa koła pasek na nim wskazówka i też uzyskasz dokładność. Możesz tam dać dodatkowo liniał (koszty) i będziesz miał pełne sprzężenie zwotne. Możesz tam dać serwo i mechanika taka jak wyżej, zadziała. Możesz tam dać silnik liniowy, ale o długości ponad 1m będzie kosztował z 40k :)

Rozwiązań jest multum. Podaj jakieś warunki brzegowe, przede wszsytkim budżet i coś pomyślimy.

Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#5

Post napisał: WINORED » 06 sty 2020, 21:29

warunki są takie , silnik musi zostać styczniki także, budżet... tysiak tak plus minus


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 167
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#6

Post napisał: drhambone » 06 sty 2020, 21:45

A jaka moc silnika? Są tam jakieś przekładnie?Jaka prędkość przejazdu?
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#7

Post napisał: WINORED » 06 sty 2020, 21:57

o to to nie podałem, silnik 0,55kW przekładnia ślimakowa prędkość przejazdu 1m/min także wolno


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 167
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#8

Post napisał: drhambone » 06 sty 2020, 22:22

W takim układzie kolego ten budżet to za mało, nawet na najprostsze rozwiązanie typu enkoder + falownik (piszę tu o rozwiązaniach przemysłowych).
A nie mówie już o samym zadawaniu pozycji, bo pewnie chciałbyś ją wpisywać z panela? Nawet najprostszy trochę kosztuje. Przekładnia ślimakowa ma luz nawrotny, to też może być problematyczne w pozycjonowaniu. Przy każdej zmianie kierunku będzie trzeba ten luz kompensować, przydało by się użyć jakiś sterownik, chyba że będziesz zawsze pamiętał, że przy zmianie kierunku dopisujesz ten luz do pozycji docelowej.
W takim układzie jak na rys. silnik hamuje wybiegiem, żeby dojechać do zadanej pozycji trzeba by było znać czas tego hamowania, a wiadomo czy będzie taki sam w całym zakresie pozycji? Raczej nie.

Post na forum mikrokontrolerów to możę być dobry kierunek, ale 1k też może być za mało. Jakiś enkoder, jakieś arduino z wejściem które odczyta pozycję i odpowiednio obrobi, jakiś moduł wyjść cyfrowych, żeby wysterować te styczniki, jakiś panel. No i będziesz to musiał w tym budżecie sam połączyć i zaprogramować.
Wiem że pewnie nie takiej odpowiedzi się spodziewałeś, no ale takie są realia niestety.

Pozdrawiam
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#9

Post napisał: WINORED » 06 sty 2020, 22:49

Staram się być realistą , spodziewam się rożnych odpowiedzi skoro zamieszczam post publicznie. Z budżetem w okolicach 1k dla rozwiązania nie przemysłowego myślę że nie jest źle. Tak jak liczyłem koszt podzespołów i samego arduino plus jakiś wyświetlacz to ok 500 zł reszta program. Luzem na przekładni bym się nie przejmował bo enkoder wystarczy dać na wale wychodzącym z niej na którym zamocowana jest koło łańcuchowe. Dobieg silnika też można pominąć gdyż przy tej prędkości liniowej, stycznikiem sterowanym z palca uzyskuje pozycję. Jutro walczę z rozwiązaniem alternatywnym , czyli przemysłowym podzespoły jak liczyłem to ok 1,5k , jak uda mi się "pozyskać" program za 0,5 -1 k, temat zakończę natychmiast.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1147
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#10

Post napisał: TOP67 » 06 sty 2020, 23:13

Jeśli da się to ustawić ręcznie, to nawet najprostszy układ na arduino da radę.

Arduino UNO + nakładka z wyświetlaczem i przyciskami + enkoder własnej roboty, krańcówka do bazowania i przekaźniki do silnika.

Wyświetlacz ma dwa wiersze. W jednym może pokazywać aktualne położenie, w drugim zadane.
Do dyspozycji jest 6 przycisków.

Prawo - zwiększ o 1
Lewo - zmniejsz o 1
Góra - zwiększ o 10
Dół - zmniejsz o 10
Select - Jazda
Reset - bazowanie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”