Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#21

Post napisał: WINORED » 07 sty 2020, 01:19

"Ale można dać wyświetlacz LED numeryczny i opisać go na obudowie." - Proszę wybaczyć nie rozumiem



Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#22

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2020, 01:24

WINORED pisze:
07 sty 2020, 01:19
"Ale można dać wyświetlacz LED numeryczny i opisać go na obudowie." - Proszę wybaczyć nie rozumiem
Przy jednym napisać "aktualna pozycja"
Przy drugim "docelowa pozycja"

Nic więcej nie potrzeba. Na start górny wyświetlacz może mrugać. Na dolnym ustawi się pozycję ze skali, przyciskiem się zatwierdzi i górny wyświetlacz pokaże pozycję.

Wybór wyświetlaczy jest ogromny. Trzeba to dobrać do panujących warunków. W domu używam LCD, bo jest wygodny. W warsztacie LED się lepiej sprawdzi. Tylko trzeba kupić z wejściem cyfrowym, żeby się nie bawić w programowanie. Wgra się bibliotekę i po krzyku.


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#23

Post napisał: WINORED » 07 sty 2020, 01:31

Naprawdę Panu dziękuję za poświęcony czas i chęci , a może powinienem podziękować w odwrotnej kolejności. Juto wrócę do tematu. Powiem co ustaliłem , co i czy kupiłem. Zastanawia mnie tylko jedno jak podłączyć np dwa wyświetlacze led-owe i czy one wystarczą

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#24

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2020, 01:55

Większy problem będzie z podłączeniem dwóch enkoderów. Arduino ma tylko dwa wejścia z przerwaniami. Do enkodera na napędzie potrzebne jest jedno (i to jest ważniejsze). Do obsługi pokrętła potrzebne są dwa, ale da się to obejść, sczytując drugi z innego portu.

Natomiast wyjść cyfrowych jest 12 i na pewno starczy do dwóch LCD. Do każdego potrzeba tylko 2.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1146
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#25

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2020, 07:13

WINORED pisze:
07 sty 2020, 00:45
Dzięki wielkie za odpowiedź , jednak enkoder musi mieć przesunięcie żeby był kierunek obrotów znany, impulsator nie wystarczy.
Jest jedna sytuacja, gdy przyda się znać kierunek obrotów. Kiedy pozostawi się sterowanie ręczne i ktoś go użyje. Jeśli taka sytuacja będzie częsta, to lepiej dać enkoder z przesunięciem fazy i zrobi się z tego DRO. Ale jeśli to sytuacje sporadyczne, to na zwykłym impulsatorze program wykryje taką sytuację i poprosi o ponowne wpisanie aktualnej pozycji.

Dodane 6 minuty 56 sekundy:
WINORED pisze:
07 sty 2020, 01:31
Zastanawia mnie tylko jedno jak podłączyć np dwa wyświetlacze led-owe i czy one wystarczą
Czy wystarczą dwa wyświetlacze? To przecież zależy od tylko od oczekiwań wobec programu. Da się to zrobić nawet na jednym wyświetlaczu i jednym enkoderze z przyciskiem. Ale dwa pozwolą na większy komfort.
Wyświetlacz alfanumeryczny dałby możliwość wyświetlania poleceń typu "wprowadź aktualną pozycję", bez niego trzeba będzie wiedzieć co oznaczaną migające cyfry.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”