Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#11

Post napisał: WINORED » 06 sty 2020, 23:31

Moim zdaniem ma Pan racje. Zastanawiam się wręcz nad enkoderem własnej roboty - nie z pazerności , ale kwestie trwałości, bo "czujkę indukcyjną" łatwo i szybko można wymienić. I wszystko super , tylko jest jedno ale ... , to ale nazywa się program. Elektronikę to sobie poskładam do kupy.



Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#12

Post napisał: TOP67 » 06 sty 2020, 23:50

Programowanie Arduino jest banalne. Ostatnio programowałem w Pascalu 30 lat temu. Arduino nauczyłem się w 2h.
Miałem potrzebę zrobienia licznika obrotów wrzeciona. Zabrałem synowi Arduino + czujnik podczerwony. Program ma jakieś 20 linii. I działa.

Większy problem widzę w zrobieniu ładnej obudowy do tego.

Enkoder może być nawet optyczny. Byle miał rozdzielczość lepszą niż 1 mm.


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#13

Post napisał: WINORED » 07 sty 2020, 00:00

enkoder jak robiony to na silnik , bo nie uzyskam 1 mm na czujnikach indukcyjnych. Obudowa ... jaką sobie Pan życzysz , problem żaden :) Może i masz Pan racje ..., jutro zamówię elementy i pobawię się w "programistę", zapewne jakiś emulator też jest . Jak jak ogarnę juto rozwiązanie przemysłowe , to elementy będą czekały na lepsze czasy, a jak nie ... to cóż pobawić się można

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#14

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2020, 00:32

Enkoder na silniku będzie wrażliwy na luzy.

A nie można gdzieś zamocować tarczy z otworami? Wtedy rozdzielczość rośnie.

Coś takiego, tylko większe.
Obrazek
Wtedy za czujnik może robić fotorezystor za kilka groszy. Może też być tarcza malowana w paski i czujnik odbiciowy.
Kierunku obrotów nie trzeba badać, bo wiadomo w którą stronę kręci się silnik. Trzeba tylko liczyć impulsy.

Proponuję taki zestaw

https://botland.com.pl/pl/arduino-modul ... 90090.html
https://botland.com.pl/pl/arduino-shiel ... 57062.html
https://botland.com.pl/pl/przekazniki/2 ... ka-5v.html

Czujnik do enkodera wg. uznania https://botland.com.pl/pl/139-czujniki-odbiciowe

Dodane 15 minuty 42 sekundy:
Jaki jest obwód wału napędzającego łańcuszek? Trzeba zrobić 2 razy więcej otworów w tarczy, żeby uzyskać dokładność 0,5 mm.
Na dokładność będzie miała wpływ też prędkość hamowania silnika, chociaż to można kompensować, wyłączając silnik odpowiednio wcześniej. Jeśli silnik się rozpędza, to w funkcji odległości do pokonania. Teoretycznie luz nawrotowy też można kompensować programowo przy enkoderze na silniku.

Dodane 5 minuty 45 sekundy:
Zamów elementy, zamontuj enkoder i krańcówki, a program się ogarnie.

Dodane 1 minuta 48 sekundy:
Jeszcze jedno. Zamiast bazowania, można po prostu wpisać aktualną pozycję odczytaną ze skali. Będzie chyba szybciej (przy prędkości tego silnika).

Można też podłączyć enkoder (impulsator) do programowania odległości. Gałką kręci się dużo wygodniej.
https://botland.com.pl/pl/enkodery/9533 ... -ec11.html
Ostatnio zmieniony 07 sty 2020, 00:54 przez TOP67, łącznie zmieniany 2 razy.


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#15

Post napisał: WINORED » 07 sty 2020, 00:45

Dzięki wielkie za odpowiedź , jednak enkoder musi mieć przesunięcie żeby był kierunek obrotów znany, impulsator nie wystarczy.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#16

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2020, 00:48

WINORED pisze:
07 sty 2020, 00:45
Dzięki wielkie za odpowiedź , jednak enkoder musi mieć przesunięcie żeby był kierunek obrotów znany, impulsator nie wystarczy.
A po co?
Program wie w którym kierunku kręci się silnik. Musi tylko go wyłączyć w odpowiednim momencie.

Ale są i takie z dwoma fotorezystorami.
https://botland.com.pl/pl/grove-enkoder ... yczny.html


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#17

Post napisał: WINORED » 07 sty 2020, 00:58

masz Pan racje , to trzeba iść w lepszym kierunku ... odczytywać ze skali Czyli na skali otwór co 1 mm o średnicy 1 mm dla mnie to wykonalne. I leci po niej czujnik IR żeby światło nie zakłamywało i mam odczyt realnej pozycji

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#18

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2020, 01:01

Tak sobie pomyślałem, że ze względów na odporność wybrał bym jednak wyświetlacz bez przycisków.
Coś takiego https://botland.com.pl/pl/wyswietlacze- ... elony.html

Do tego impulsator z przyciskiem (przyciskając można przełączyć się w tryb zgrubny) + jeden przycisk OK

Dodane 2 minuty 2 sekundy:
Program po starcie poprosi o ustawienie aktualnej pozycji odczytanej ze skali. Przycisk OK to zatwierdzi.
Teraz program będzie w pętli czekał na ustawienie nowej pozycji. Przycisk OK spowoduje przejazd.
Cała filozofia.


Autor tematu
WINORED
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Posty: 29
Rejestracja: 21 lis 2018, 00:17

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#19

Post napisał: WINORED » 07 sty 2020, 01:07

Jak jest ustalanie koncepcji to dopytam , żeby nie było tego małego wyświetlacza, da radę dać te led-owe? Zapewne nie bo brak poprawnych/wszystkich znaków.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Ustawianie zadanej pozycji elementu na skali

#20

Post napisał: TOP67 » 07 sty 2020, 01:15

WINORED pisze:
07 sty 2020, 00:58
masz Pan racje , to trzeba iść w lepszym kierunku ... odczytywać ze skali Czyli na skali otwór co 1 mm o średnicy 1 mm dla mnie to wykonalne. I leci po niej czujnik IR żeby światło nie zakłamywało i mam odczyt realnej pozycji
Za stówkę można też kupić gotowca https://botland.com.pl/pl/enkodery/9381 ... 400pr.html

Dodane 4 minuty 16 sekundy:
WINORED pisze:
07 sty 2020, 01:07
Jak jest ustalanie koncepcji to dopytam , żeby nie było tego małego wyświetlacza, da radę dać te led-owe? Zapewne nie bo brak poprawnych/wszystkich znaków.
Te LCD są alfanumeryczne.

Ale można dać wyświetlacz LED numeryczny i opisać go na obudowie.

Z jednym wyświetlaczem trzeba dodać jeszcze przełącznik funkcji (pozycja aktualna/docelowa). Albo dać dwa takie wyświetlacze.
https://botland.com.pl/pl/wyswietlacze- ... frowy.html

Dodane 2 minuty 19 sekundy:
Są i alfanumeryczne LED. https://botland.com.pl/pl/wyswietlacze- ... m-054.html
Ostatnio zmieniony 07 sty 2020, 01:19 przez TOP67, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”