Piracik czytaj dokładnie co piszę a później komentuj, OK?
"Natomiast każda nowa maszyna ma ustaloną fabrycznie wartość dla osi X i nie powinna się ona różnić dla poszczególnych gniazd."
Trochę Cię oświecę w takim razie. Słyszałeś na przykład o obrabiarce z przechwytem "Multiplex 6200" na Sterowaniu maz.fusion 640mt ?
Nowoczesne maszyny właśnie oferują większe możliwości ich programowania i ustawiania.
Z obrabiarkami nie posiadającymi tych zalet miałem do czynienia jeszcze w latach 80-tych, ale to już zupełnie inna bajka.
Co do X0 - wartości korekcji dla narzędzia, które ma pracować w osi masz rację ale ja pisałem o przesunięciu punktu zerowego narzędzia (zero offset) a nie o wartości korekcji.
Chyba nie muszę tłumaczyć co to zero offset?
Popytaj o w/w obrabiarkę i wszystko będzie jasne.
------------------------------------------
pozdr.
[ Dodano: 2007-03-27, 13:00 ]
Jeszcze o czymś zapomniałem. Sterowania typu Sinumerik 810-840, Haidenhain - nowsze modele i nawet nowy Pronum ma rozszerzone funkcje "tool data" o "zero offset". To jest dokładnie różnica pomiędzy punktem zerowym maszyny a punktem gdzie nadzędzie stoi idealnie w osi wrzeciona.
Przypuśćmy że producent ustawił tą wartość dokładnie na X-300.015 to w danych ustawczych narzędzia np. wiertła, rozwiertaka itp. ta wartość musi być X-300.015, natomiast wartość korekcji dla osi X obowiązkowo zero, czyli X0 i żadna inna.
----------------------------------
pozdr.