Podłączyłem tak i nic. Działa tylko jak podłącze przewód bazy do + w zasilaczu 5v.
Już wiem jakiej firmy są tranzystory - Diotec. Wyprowadzenia się zgadzają więc wszystko jest podłączone dobrze.
Mogę jeszcze spróbować podłączyć to bez transoptora, podejrzewam że wtedy będzie działać normalnie, wystarczy dać wtedy pomiędzy bazą i lpt rezystor 2k2 ?
Uruchamienie wrzeciona za pomocą przekaźnika SSR
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 21
Nie wiem czy to będzie działać ponieważ transoptory na płytce są podłączone w taki sposób że na nóżke 3 jest podana masa a wyjście jest na 4.

Mam też transpoptory luzem i zrobiłem sobie taki układzik jak w optobobie i przy próbie sterowania "plusem" nie działa. Uruchamia się dopiero jak zamienie wejścia i wyjścia do transoptora, tak jak to jest na schemacie.
Zostawie tak jak jest, bo musiałbym inaczej podłączyć sterowniki a już porobiłem opisy na kable:) Przekaźniki uruchamiają się gdy są podłączone bezpośrednio pod transoptor, nie mam pojęcia jak ja to wcześniej sprawdzałem
Mam też transpoptory luzem i zrobiłem sobie taki układzik jak w optobobie i przy próbie sterowania "plusem" nie działa. Uruchamia się dopiero jak zamienie wejścia i wyjścia do transoptora, tak jak to jest na schemacie.
Zostawie tak jak jest, bo musiałbym inaczej podłączyć sterowniki a już porobiłem opisy na kable:) Przekaźniki uruchamiają się gdy są podłączone bezpośrednio pod transoptor, nie mam pojęcia jak ja to wcześniej sprawdzałem