Uchwyt tokarski FUERDA (chiński)

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Moderator: MODERATORZY


Borsi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 351
Rejestracja: 11 sty 2009, 21:09
Lokalizacja: lublin

#51

Post napisał: Borsi » 06 sty 2012, 21:00

szczęki podstawowe już zakupione dobrze że nie kupiłem chińskich nie pasowały by,szczęki z bison troszeczkę kosztowały ale myślę ze są warte swojej ceny i podpisuje się pod tym uchwyt bison wcale nie musi mieć znaczka mój np. nie ma nic a to bison teraz jestem pewien



Tags:


andrzej31-91
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2009, 22:47
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#52

Post napisał: andrzej31-91 » 16 maja 2012, 15:14

Witam wszystkich trochę odgrzeje temat i chciałbym zapytać czy warto kupić nowe szczęki do uchwytu tokarskiego czy lepiej zainwestować więcej pieniędzy i kupić uchwyt. Jako że tokarkę wykożystuję do amatorskich celów więc nie jest częśto używana ale mam w niej szczęki bardzo wyrobione i jak zakladam wałek to bardzo bije czasem nawet 2-3mm przy uchwycie, zastanawiam się czy ta tarcza która jest w środku ta z gwintem spiralnym co trzyma szczęki w kupie też nie jest czasem wyrobiona.


dawca87
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 260
Rejestracja: 15 mar 2010, 21:38
Lokalizacja: Osw wlkp

#53

Post napisał: dawca87 » 16 maja 2012, 18:26

Jakoś ciężko to widzę zeby od wyrobionych szczęk było 3 mm bicia. Może szczęki w złej kolejności włożyłeś? A jak czujnikiem przejedziesz po uchwycie to ile bije? Musisz ocenic w jakim stanie jest uchwyt. Jak założysz nowe szczęki to pewnie i tak trzeba bedzie je przeszlifować.


andrzej31-91
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2009, 22:47
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#54

Post napisał: andrzej31-91 » 16 maja 2012, 19:24

Witam, szczęki są dobrze włożone ale są naprawdę bardzo wyrobione z tymi 3 mm może przesadziłem ale 2 napewno tylko niewiem jak dolładnie to opisać ale wygłąda to tak że patrząc na uchwyt od strony konika są bardzo wyrobione i im głębiej tym są w lepszym stanie.
Myślę że to wina szczęk bo jak mam możliwość żeby toczyć na szczękach wewnętrznych to materiał bije dużo mniej. Możesz mi wytłumaczyć na czym polega to szlifowanie??


mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 807
Rejestracja: 06 lis 2006, 19:05
Lokalizacja: wlkp.

#55

Post napisał: mrozanski » 16 maja 2012, 19:46

poszukaj na forum bylo o tym juz pisane. blokujesz szczeki i od srodka sciernica trzpieniowa je szlifujesz. daj zdjecia to bedzie mozna cos wiecej powiedziec

Awatar użytkownika

WZÓR
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5386
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#56

Post napisał: WZÓR » 16 maja 2012, 20:29

andrzej31-91 pisze:.... Możesz mi wytłumaczyć na czym polega to szlifowanie??
Jak mrozanski napisał;
mrozanski pisze:... blokujesz szczeki i od srodka sciernica trzpieniowa je szlifujesz......
obrazkowo wygląda to mniej / więcej tak ;

Obrazek

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


dawca87
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 260
Rejestracja: 15 mar 2010, 21:38
Lokalizacja: Osw wlkp

#57

Post napisał: dawca87 » 16 maja 2012, 20:35

Najlepiej do szlifierki pneumatyczniej dorobić uchwyt do imaka. Szczęki musisz zacisnąć czymś (ja wlozylem nakrętki między szczęki o ile dobrze pamiętam). Szlifujesz na obrotach. Ja szlifowałem wiertarką i musze stwierdzić ze ma duzo za małe obroty i idzie to jak krew z nosa. Operacja się udała i mam bicie na poziomie setki.

Jak szczęki są wyrobione duzo bardziej na końcach to powazniejszym problemem niż bicie jest słabe trzymanie materiału (i można w zeby dostać).

[ Dodano: 2012-05-16, 21:40 ]
ObrazekObrazek

To mój uchwyt robiony na poczekaniu.


andrzej31-91
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2009, 22:47
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#58

Post napisał: andrzej31-91 » 17 maja 2012, 12:01

Witam, zrezygnuję jednak z nowych szczęk i kupię sobie uchwyt byłem dziś popytać w sklepie który znajduje się u mnie w mieście i powiedzieli mi że dobry uchwyt kosztuje u nich ok 620 zł z tego co pamiętam to firma APX (taki który mnie w zupełności wystarczy do użytku amatorskiego) bisona też mieli ale był droższy zdajsie 950 zł netto.

Czy możeczie coś powiedzieć na temat uchwytów APX czy warto je brać?


pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1028
Rejestracja: 19 paź 2010, 17:53
Lokalizacja: ~ Kraków

#59

Post napisał: pabloid » 17 maja 2012, 14:43

Nie wiem co to za producent to APX, ale pachnie mi to ryżem, ani nie wiem jaka wielkość uchwytu, ale powiem tak: z miesiąc temu kupiłem na allegro nowiutkiego bisona 125mm za 230zł...Z tydzień temu poszedł nowiuteńki bison 200mm na allegro za 320zł, więc warto polować a nie rzucać się na dziadostwo.


andrzej31-91
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 25 wrz 2009, 22:47
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

#60

Post napisał: andrzej31-91 » 17 maja 2012, 15:08

Witam rzeczywiście nie podałem najważniejszej informacji to uchwyt 125 mm 3 szczęki ten APX to ten: http://www.apx.pl/pl/produkcja/sklep/uc ... p581053310

Pabloid czy mógłbyć mi wysłać na pw dane sprzedawcy z allegro tego bisona?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”