Uchwyt tokarski FUERDA (chiński)
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Witam wszystkich trochę odgrzeje temat i chciałbym zapytać czy warto kupić nowe szczęki do uchwytu tokarskiego czy lepiej zainwestować więcej pieniędzy i kupić uchwyt. Jako że tokarkę wykożystuję do amatorskich celów więc nie jest częśto używana ale mam w niej szczęki bardzo wyrobione i jak zakladam wałek to bardzo bije czasem nawet 2-3mm przy uchwycie, zastanawiam się czy ta tarcza która jest w środku ta z gwintem spiralnym co trzyma szczęki w kupie też nie jest czasem wyrobiona.
-
Witam, szczęki są dobrze włożone ale są naprawdę bardzo wyrobione z tymi 3 mm może przesadziłem ale 2 napewno tylko niewiem jak dolładnie to opisać ale wygłąda to tak że patrząc na uchwyt od strony konika są bardzo wyrobione i im głębiej tym są w lepszym stanie.
Myślę że to wina szczęk bo jak mam możliwość żeby toczyć na szczękach wewnętrznych to materiał bije dużo mniej. Możesz mi wytłumaczyć na czym polega to szlifowanie??
Myślę że to wina szczęk bo jak mam możliwość żeby toczyć na szczękach wewnętrznych to materiał bije dużo mniej. Możesz mi wytłumaczyć na czym polega to szlifowanie??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Najlepiej do szlifierki pneumatyczniej dorobić uchwyt do imaka. Szczęki musisz zacisnąć czymś (ja wlozylem nakrętki między szczęki o ile dobrze pamiętam). Szlifujesz na obrotach. Ja szlifowałem wiertarką i musze stwierdzić ze ma duzo za małe obroty i idzie to jak krew z nosa. Operacja się udała i mam bicie na poziomie setki.
Jak szczęki są wyrobione duzo bardziej na końcach to powazniejszym problemem niż bicie jest słabe trzymanie materiału (i można w zeby dostać).
[ Dodano: 2012-05-16, 21:40 ]

To mój uchwyt robiony na poczekaniu.
Jak szczęki są wyrobione duzo bardziej na końcach to powazniejszym problemem niż bicie jest słabe trzymanie materiału (i można w zeby dostać).
[ Dodano: 2012-05-16, 21:40 ]

To mój uchwyt robiony na poczekaniu.
-
Witam, zrezygnuję jednak z nowych szczęk i kupię sobie uchwyt byłem dziś popytać w sklepie który znajduje się u mnie w mieście i powiedzieli mi że dobry uchwyt kosztuje u nich ok 620 zł z tego co pamiętam to firma APX (taki który mnie w zupełności wystarczy do użytku amatorskiego) bisona też mieli ale był droższy zdajsie 950 zł netto.
Czy możeczie coś powiedzieć na temat uchwytów APX czy warto je brać?
Czy możeczie coś powiedzieć na temat uchwytów APX czy warto je brać?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Nie wiem co to za producent to APX, ale pachnie mi to ryżem, ani nie wiem jaka wielkość uchwytu, ale powiem tak: z miesiąc temu kupiłem na allegro nowiutkiego bisona 125mm za 230zł...Z tydzień temu poszedł nowiuteńki bison 200mm na allegro za 320zł, więc warto polować a nie rzucać się na dziadostwo.
-
Witam rzeczywiście nie podałem najważniejszej informacji to uchwyt 125 mm 3 szczęki ten APX to ten: http://www.apx.pl/pl/produkcja/sklep/uc ... p581053310
Pabloid czy mógłbyć mi wysłać na pw dane sprzedawcy z allegro tego bisona?
Pabloid czy mógłbyć mi wysłać na pw dane sprzedawcy z allegro tego bisona?