TUR 630A + Fagor 40i DRO

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
kuba6020
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2014, 20:20
Lokalizacja: Kraków

TUR 630A + Fagor 40i DRO

#1

Post napisał: kuba6020 » 23 maja 2014, 20:25

Mam do dyspozycji tokarkę jak w temacie wraz z czytnikiem elektronicznym jak w temacie. Czytnik do odczytu super sprawa ale z czego widzę ma on jeszcze inne funkcje i nie za bardzo potrafię je wykorzystać. pokazana jest jedna z funkcji ale nie rozumiem tego za bardzo. Jest w stanie mi to ktoś wytłumaczyć. O co tu chodzi ?



Tagi:


Yorgus100
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 19 maja 2013, 12:45
Lokalizacja: suwałki

#2

Post napisał: Yorgus100 » 24 maja 2014, 07:18

Ta funkcja to wyznaczenie współrzędnych do wiercenia otworów,czyli podzielnica.Przydatne to jest raczej do frezarki.Krótko mówiąc zastępuje tradycyjną podzielnicę.Posłużę się przykładem.Wytoczyłeś flanszę i potrzeba wywierciś w niej np 6 otworów pod śruby mocujące do drygiej flanszy.Wyznaczasz sobie środek czyli X i Y będą miały wartość 0,otwory mają byc na średnicy 75 mm,to znaczy ,że promień czyli radius wynosi 35mm.W pozycji HOLES (otwory) wpisujesz 6 ( bo tyle otworów chcesz wywiercić)Następnie w pozycji ALPHA podajesz zakres okręgu w tym przypadku wpisujemy 360 ,bo chcemy mieć otwory na całym okręgu flanszy.W pozycji BETA wpisujesz na jaki kąt ma być podzielony okrąg w naszym przypadku chcemy zrobić to symetrycznie czyli 360:6 otworów daje nam 60 stopni.Wpisujemy tą wartość i do dzieła!Teraz wystarczy jedynie najeżdzać na podane współrzędne osią XiY i mamy zrobiony podział który nas interesuje.To proste.Możesz wykonać np podział na 17 otworów i masz pewność ,że będą dobre współrzędne,a podział wyjdzie idealnie.To zwykła podzielnica (cyfrowa) Ale jak pisałem wcześniej to ma sens przy frezarce.Przy tokarce TUR630A to raczej ciekawostka.W tym czytniku są również funkcje do wiercenia otworów w linii z określonym podziałem,z pewnością jest również funkcja zapamiętywania pozycji co najmniej dwóch narzędzi.Pozdrawiam i jeśli pomogłem to kliknij 'pomógł"


Autor tematu
kuba6020
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2014, 20:20
Lokalizacja: Kraków

#3

Post napisał: kuba6020 » 24 maja 2014, 15:59

Dzięki za odpowiedź. A więc mam rozumieć że te funkcje w tokarce są zbyteczne ?


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 24 maja 2014, 18:37

nie znam tej maszyny, narzędzia napędzane masz? Jak tak to uznałbym tą funkcję w tokarce jako bardzo przydatną a nie zbyteczną.


Yorgus100
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 19 maja 2013, 12:45
Lokalizacja: suwałki

#5

Post napisał: Yorgus100 » 24 maja 2014, 18:40

Tak. Dokładnie ten czytnik jest przeznaczony do frezarki.Ale jesli jest odpowiednio zamontowany do tokarki(bez przekłamań) To wtedy masz zamiast osi Y oś Z .Co wcale nie przeszkadza.Pamiętaj o tym ,że możesz zapamiętywać poprzez czytnik pozycję narzędzia!Prawdopodobnie możesz też zamiast osi Y wpisać do pamięci oś Z.To tyle to poprostu trzeba klikać ,klikać ,klikać ....By zobaczyć co można zrobić i jak ułatwić sobie pracę.oczywiście na zatrzymanej maszynie i nie eksperymentować na robocie ,która warta jest 10 tyś złotego!Pozdrawiaqm i jeśli koledze pomogłem to cieszę się bardzo!

[ Dodano: 2014-05-24, 18:58 ]
Tak , napewno napędzane narzędzia!Tu link do to tego typu maszyny



Ale pewnikiem dysputa skończy się na tym jak można przerobic manuala na CNC ,albo czy wiecie co można zrobic z tokarką stołowa z 66 roku?I może ktos ma DTR?Lub -"do czego jest ta część?" -pewnie do wardburga!Mam wrażenie ,że tu dyskutują nad sprawami tokarki i pracy naq niej dyletanci .Oprócz paru osób z naprawdę dobrymi radami i pomysłami (Kamar)


Autor tematu
kuba6020
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2014, 20:20
Lokalizacja: Kraków

#6

Post napisał: kuba6020 » 24 maja 2014, 19:23

Maszyna dokładnie wygląda. Jest to zwykła konwencjonalna rok od nowości. Ale w dalszym ciągu nie rozumiem jak mogę za pomocą tej podzielnicy elektronicznej zrobić otwory skoro tokarka pracuje w dwóch płaszczyznach. Obecnie jest tak oś X posuw poprzeczny, Y wzdłużny, Z małe pokrętło do wzdłużnego.


Yorgus100
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 69
Rejestracja: 19 maja 2013, 12:45
Lokalizacja: suwałki

#7

Post napisał: Yorgus100 » 24 maja 2014, 19:59

Już Ci pisałem!To ciekawostka wlepiona w konwencjonalną tokarę!Ten czytnik jest do frezarki!Ale jeśli jest zamontowany w odpowiedni sopsób ,czyli następuje zmiana osi z Y na Z to ma sens!Oczywiście podzielnica i różne duperele z tym związane to jedynie atrakcja nie do wykorzystania.Bo jak możesz to wykorzystać w konwencjonalnej maszynie ,która zwie się tokarką?Możeszx jedynie wpisać pozycję noża,T1,T2 itp.Nawet trzeciej osi nie możesz użyć ,bo najnormalniej w świecie nie masz jej w tej konkretnej tokarce!.Możesz pokazać kolegom co mógłbyś zrobić jakbyś miał napędxane narzędzia i e-koder!Pozdrawiam jeszcze raz!


Autor tematu
kuba6020
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2014, 20:20
Lokalizacja: Kraków

#8

Post napisał: kuba6020 » 24 maja 2014, 22:32

A więc funkcje bolt hole, linear drilling, grid drilling są nie potrzebne. Nie da się ich użyć. Miałem nadzieję że zaskoczy mnie moje miejsce pracy a jednak nic z tego wszystko będzie jak dawniej. Dzięki Yorgus100 za informacje. Pozdrawiam. Temat do zamknięcia

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”