Tulejki do ustalania długości narzędzia

Prawidłowa nazwa i gdzie kupić

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
cnc_szkodnik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 29 sie 2021, 21:34

Re: Tulejki do ustalania długości narzędzia

#11

Post napisał: cnc_szkodnik » 14 wrz 2021, 19:28

Cóż można powiedzieć.
Piękna robota :) Pozdrawiam. Robert.




kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2481
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Tulejki do ustalania długości narzędzia

#12

Post napisał: kubus838 » 14 wrz 2021, 19:52

I właśnie to jest bardzo dobre rozwiązanie czujnika wysokości narzędzia. Frez naciska na element który chowa się w obudowie nie tworząc oporu dla freza.

robert


Autor tematu
cnc_szkodnik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 29 sie 2021, 21:34

Re: Tulejki do ustalania długości narzędzia

#13

Post napisał: cnc_szkodnik » 14 wrz 2021, 21:44

A czy mogę prosić o małe wytłumaczenie, jak w praktyce się nim posłużyć ? Tzn. nie wszystko od a do z. Trochę wgryzłem się w temat. Rozumiem, że trzeba mieć skrypt (mam z tego forum). Trzeba skonfigurować macha i sterownik. Tylko trochę nie widzę samej zasady pomiaru. Rozumiem, że moment zetknięcia jest rejestrowany i co dalej. Czy w tym przypadku musi być dokładnie znana wysokość tego czujnika i potem jakieś przeliczenie w stosunku do stołu , czy materiału frezowanego ? Gdzieś było, że w skrypcie jest miejsce na wpisanie wysokości czujnika, czy grubości płytki bazowej. Czy to jeden ze sposobów, czy zależy od konstrukcji skryptu.

Powiedzmy, że wykonam, czy kupię podobny czujnik (mam małą tokarkę), prawidłowo skonfiguruję macha i właściwie podłączę pod sterownik (mam ten Chiński pod usb). Wszystko będzie ready, ale na ten moment sama metoda użycia nie jest dla mnie w 100% zrozumiała. Sorry za takie z pozoru błahe pytania, ale dopiero zaczynam i te tematy są dla mnie nowe.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1364
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Tulejki do ustalania długości narzędzia

#14

Post napisał: grg12 » 14 wrz 2021, 22:13

Moja procedura jest cokolwiek... nieoptymalna :)
Używam LinuxCNC ale przypuszczam że coś podobnego da się zrobić w mach.
Mam oddzielne programy dla każdego narzędzia (głownie dlatego że LinuxCNC nie pozwala na "reczne" manewry podczas pauzy programu). Zakładam narzędzie, stawiam czujnik na powierzchni Z0 (najczęściej górna płaszczyzna materiału), ręcznie zbliżam frez na kilka mm od czujnika i puszczam skrypt który jedzie w dół do wyzwolenia czujnika - "zeruję" oś Z z offsetem 25mm (wysokość czujnika).
Czujnik "kalibruję" używając mikrometru.
Przypuszczam że znacznie wygodniej byłoby dodawać do programów skrypt modyfikujący wartości w tabeli narzędzi - ale szczerze mówiąc rzadko używam czujnika bo w 99% ustawiam frez na oko ("pendant" z pokrętłem BAAAAARDZO się przydaje ) - zrobiłem sobie pod AXIS dodatkową zakładkę do szybkiego zerowania osi z dowolnymi offsetami, zamist czujnika mam przycisk na "pendancie" :)


Autor tematu
cnc_szkodnik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 29 sie 2021, 21:34

Re: Tulejki do ustalania długości narzędzia

#15

Post napisał: cnc_szkodnik » 15 wrz 2021, 07:45

Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie tematu.
Ja moje pierwsze testy robiłem ze szczelinomierzem. W sumie do pierwszych prac przy jakichś pcb, czy frontach do obudowy wystarczy najprostszy patent. Bardziej martwi mnie problem płaskości powierzchni takiego laminatu pcb. Widziałem na filmikach Autoleveller w akcji. Chcę to jakoś opanować, jak zrozumiem prawidłową konfigurację sterownika i programu i jak to wszystko zapiąć w całość.

Gdyby na ten przykład pomalować na czarno front i potem frezem grawerskim zrobić napisy,kreski, kropki itd. Czyli usunąć tylko farbę w tych miejscach, to taki Autuleveller może by to umożliwił. Chyba że zbytnio przeceniam ten program, a i sama metoda tworzenia opisów na froncie jest zła. Wiem, że do tego najlepszy laser, ale stosunkowo mocny kosztuje sporo kasy, a ja chcę zrobić coś od czasu do czasu i dla mnie to raczej duży koszt.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1364
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Tulejki do ustalania długości narzędzia

#16

Post napisał: grg12 » 15 wrz 2021, 08:12

Cóż - frezuję głownie w płaskownikach aluminiowych więc jeśli chce mieć płaską powierzchnię biorę grubszy płaskownik i scinam nierówności na frezarce.
Niestety z lamianatem pcb to nie działa :(
Podejrzewam że jeśli chcesz wycinać ścieżki o dużej gęstości bez autolevelera albo przystawki grawerskiej z pływającą głowicą sie nie obejdzie


Autor tematu
cnc_szkodnik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 16
Rejestracja: 29 sie 2021, 21:34

Re: Tulejki do ustalania długości narzędzia

#17

Post napisał: cnc_szkodnik » 15 wrz 2021, 09:12

A więc na początek będę musiał opanować autoleveler. Tu nie tyle chodzi o gęstość, a raczej o powierzchnię-rozmiar. Ale nie będę poruszał kilku tematów w jednym wątku. Robi się bałagan :)
Co do ustalania długości narzędzia, to chyba mam wszystko. Nawet gdybym nie korzystał z żadnego skryptu, to warto zrobić coś podobnego do kolegi z ugięciem na sprężynce i z zamykaniem obwodu. sygnalizacja w postaci diodki led, czy nawet podłączać zwykły multimetr z piszczykiem do sprawdzania przejść elektrycznych. Wówczas przy dotknięciu do płytki zapiszczy. Wygodniej, niż ze szczelinomierzem. Znając wysokość przyrządu wyzeruję oś Z i będzie ok. Chyba dobrze myślę.

No i patent do wymiany narzędzia z plexi też ok. Wypada chyba podziękować Wam za pomoc. Nie będę dalej ciągnął tematu i niepotrzebnie nabijał postów. Pozdrawiam. Robert.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”