Tuleje POM-C czy brąz ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Re: Tuleje POM-C czy brąz ?
no ale oni wygniatają panewki fabryczne z taśmy bimetal stal/brąz pokrytej ptfe tak? I teraz jak się zastanowić, skoro goleń jest aluminiowy a oni tam powiedzmy wprasowują 0.1 przeciągacz, to wygniata się ta tuleja czy może goleń już się poddaje pod tuleją? Działa to dziala, nie ma co wchodzić w szczegóły. Osobiście tworzywa sztucznego nie słyszałem żeby ktoś wygniatał, ale jak zadziała u Ciebie no to jaki problem.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
-
to jest do wzorcowania otworu, a mierzysz później mikrometrem, tylko ja tego w rękach nie miałem, czy jest możliwość żeby tym przyrządem pomiarować ze szczękami "ukośnie'' w otworze?? BO z tego co rozumiem tylko od nas zależy czy będziemy trzymać uchwyt w symetrii osi otworu prosto ?
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Oczywiście, że trzeba trzymać w osi, ale jest łatwiej niż suwmiarką czy mikrometrem. Ponieważ jest to rozprężne, to samo znajduje średnicę a nie cienciwę. Można też dokonywać pomiarów na ukos, ale tylko w jednej płaszczyźnie. Przydaje się gdy nie ma dobrego dostępu do otworu.
-
to te niby średnicówki to jakaś pomyłka, zegarówkę włożysz to przynajmniej wiesz gdzie wychodzi najniższa wartość pomiaru, a przy tych nie wiesz nic.
Kolego jak będziesz mierzył to zwróć uwagę na ten moment, żebyś nie przestrzelił wymiaru:
https://youtu.be/uE9VTpFkMLk?t=203
zegarówką byłoby ci o wiele prościej bo widzisz co robi wskazówka na zegarze.
Kolego jak będziesz mierzył to zwróć uwagę na ten moment, żebyś nie przestrzelił wymiaru:
https://youtu.be/uE9VTpFkMLk?t=203
zegarówką byłoby ci o wiele prościej bo widzisz co robi wskazówka na zegarze.
-
Szybkie pytanko rozwiertakiem będzie dało się to rozwiercić by wyszedł okrągły nie jajowaty otwór czy nie bardzo bo jednak rozwiertak rusza się na boki?
-
- Posty w temacie: 1
szopenn pisze:to te niby średnicówki to jakaś pomyłka, zegarówkę włożysz to przynajmniej wiesz gdzie wychodzi najniższa wartość pomiaru, a przy tych nie wiesz nic.
No pisałem, pisałem..
-
prosteiszkuteczneWynalazki pisze:Szybkie pytanko rozwiertakiem będzie dało się to rozwiercić by wyszedł okrągły nie jajowaty otwór czy nie bardzo bo jednak rozwiertak rusza się na boki?
pisałem już tobie o wytoczeniu podparcia - pierścienia podpierającego do górnego gniazda lub takiego który umieścisz gdzieś na wysokości uchwytu rozwiertaka, wtedy to spełni tobie rolę pilota, nie musi być ciasno pasowne.
-
Dolne gniazda mają 37,5mm Dolne Tuleje miały 37,7mm
Górne gniazda mają 38mm Górne Tuleje miały 38,23mm
Średnio tuleje były o 0,2mm grubsze od gniazda.
Górne gniazda mają 38mm Górne Tuleje miały 38,23mm
Średnio tuleje były o 0,2mm grubsze od gniazda.