Touch probe w Mach3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 239
Rejestracja: 12 wrz 2004, 14:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

Touch probe w Mach3

#1

Post napisał: mawwo » 02 sty 2017, 11:46

Czy ktoś używa sondę pomiarową touch probe w mach 3 ?
Typu
Interesuje mnie oprogramowanie do ustawiania punktów zerowych na materiale przy pomocy takiej sondy .



Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#2

Post napisał: k-m-r1 » 02 sty 2017, 19:38

Gotowa odpowiedź już jest trzeba jej poszukać tu.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

andmar2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 190
Rejestracja: 15 sie 2009, 08:55
Lokalizacja: kujawsko-pomorski
Kontakt:

#3

Post napisał: andmar2005 » 02 sty 2017, 21:43

pod przyciska podepnij to (środek otworu, kwadratu, itp)
ale to nie jest do pomiaru bardzo dokładnego

If GetOemLed (825) <> 0 Then 'sprawdzanie stanu sondy
Code "(Płyta próby jest uziemiona sprawdź połączenie i spróbuj ponownie)"
Else
FeedCurrent = GetOemDRO(818) 'bieżące ustawienia F
XCurrent = GetDro(0)
YCurrent = GetDro(1)

Code "G4 P1" 'Pauza 1 sek
Code "F400" 'Niska prędkość
Code "S0"



XNew = XCurrent - 300
Code "G31 X" &XNew
While IsMoving()
Wend
XPos1 = GetVar(2000)

Code "G0 X" &XCurrent
While IsMoving()
Wend

'Sonda w x

XNew = XCurrent + 300
Code "G31 X" &XNew
While IsMoving()
Wend
XPos2 = GetVar(2000)

XCenter = (XPos1 + XPos2) / 2
Code "G0 X" &XCenter
While IsMoving()
Wend



YNew = YCurrent + 300
Code "G31 Y" &YNew
While IsMoving()
Wend
YPos1 = GetVar(2001)

Code "G0 Y" &YCurrent
While IsMoving()
Wend

'Sonda w y

YNew = YCurrent - 300
Code "G31 Y" &YNew
While IsMoving()
Wend
YPos2 = GetVar(2001)

YCenter = (YPos1 + YPos2) / 2
Code "G0 Y" &YCenter
While IsMoving()
Wend

Code "G4 P1"
While IsMoving()
Wend


' dokładny obmiar x
Code "G0 X" &XPos1 + 5
Code "F100"
While IsMoving()
Wend
Code " G91"
Code "G31 X-50"
While IsMoving()
Wend
Code " G90"
XPos3 = GetVar(2000)
Code "G0 X" &XCenter

Code "G0 X" &XPos2 - 5
While IsMoving()
Wend
Code " G91"
Code "G31 X+50"
While IsMoving()
Wend
Code " G90"
XPos4 = GetVar(2000)

XCenter2 = (XPos3 + XPos4) / 2
Code "G0 X" &XCenter2
While IsMoving()
Wend

'dokładny obmiar y
Code "G0 Y" &YPos1 - 5
While IsMoving()
Wend
Code " G91"
Code "G31 Y+50"
While IsMoving()
Wend
Code " G90"
YPos3 = GetVar(2001)
Code "G0 Y" &YCenter
While IsMoving()
Wend

Code "G0 Y" &YPos2 + 5
While IsMoving()
Wend
Code " G91"
Code "G31 Y-50"
While IsMoving()
Wend
Code " G90"
YPos4 = GetVar(2001)

YCenter2 = (YPos3 + YPos4) / 2
Code "G0 Y" &YCenter2
While IsMoving ()
Wend



Code "90"
Code "F" &FeedCurrent 'przywrócić początkową wartość F
DoOEMButton (1008) 'Zeruje dro osi X
DoOEMButton (1009) 'Zeruje dro osi Y
End If


Autor tematu
mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 239
Rejestracja: 12 wrz 2004, 14:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#4

Post napisał: mawwo » 03 sty 2017, 14:54

Gotowa odpowiedź już jest trzeba jej poszukać tu.
Tak też myślałem tylko nie wiem gdzie jest "tu"

Znalazłem

ale jak dla mnie jakoś mało przejrzysta jest strona graficzna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”