Problem z wierceniem. Długa oprawka
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Problem z wierceniem. Długa oprawka
Witam mam problem muszę wywiercić w precie fi 10 otwory 6 na głębokość 6. Problemem jest to ze jest słabe dojście i muszę zastosować długa oprawke a na dodatek jeszcze przedłużke. Mam wiertło samocentrujace węglik. Wytrzymało 70szt i po wiertle. Parametry s1800 f100. Jade odrazu na pełna głębokość. Macie moze jakieś sposoby na takie kombinacje? W osi staram sie utrzymywać ale nie zawsze ustawia sie tak samo w X.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Problem z wierceniem. Długa oprawka
Nie masz innej maszyny - z mniejszą kolumną? Może dało by się zmieścić na niej pomiędzy te pręty?
Musisz mieć długie narzędzie, ale z tego co widzę to niekoniecznie wiotkie.
Jak koniecznie ta obrabiarka co na fotce to spróbował bym użyć jak najdłuższej i grubej oprawki z półfabrykatu i ją zarobić na Weldona na końcu. Trzeba to usztywnić.
Musisz mieć długie narzędzie, ale z tego co widzę to niekoniecznie wiotkie.
Jak koniecznie ta obrabiarka co na fotce to spróbował bym użyć jak najdłuższej i grubej oprawki z półfabrykatu i ją zarobić na Weldona na końcu. Trzeba to usztywnić.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Dlaczego jest słabe dojście? Może jest sens zrobić nakładkę, mocowaną na czas wiercenia (hartowana, dopasowana do pręta dziesiątki, z otworem prowadzącym), która wiertło naprowadzi na miejsce, gdzie ma być otwór.. I wtedy możesz wiercić HSS-em.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Niestety innej maszyny nie mam. Krótko pracuje w tej firmie i tak jakoś ta robota jest przypisana do tej maszyny. Wymiana narzędzia na nawiertak nie wchodzi w rachubę a moze najpierw tym wiertłem lekko ponawiercac a potem na pełna głębokość? Czy weglik zwykły zdał by tu lepiej egzamin?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
A narzędzia składane typu np: ABS lub Coromat Capto?
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak się zapytam.... pręt po prawej stronie już dotyka do maszyny, ale ten z lewej strony jeszcze ma miejsce, może by tak "skręcić" czy też obrócić przyrząd na stole frezarki, to mogło by dać troszkę więcej miejsca i można by było niżej opuścić wrzeciono/podnieść wyżej stół?