Oś ta jest napędzana silnikiem krokowym ,pasem zębatym z przełożeniem 1 obr. 4 osi to 5 obrotów silnika ,tak jakoś będzie .
Enkoder ma być zamontowany bezpośrednio na 4 osi w celu wyeliminowania błędów wynikających z systemu napędowego .
Pytanie brzmi - czy ktoś czegoś takiego próbował ? Jak wyszło ? Ewentualne jakieś podpowiedzi .
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja Mam założenia takie .
Zwiekszyć dokładności obróbki na 4 osi ...... mam na średnicy 100mm od +/-0,005mm do +/- 0,03mm doladności wykonywanych detali ,Bicie wynikające z łożysk czy mocowania pomijam w rozważaniach ponieważ są mi znane i przewidywalne .Pozostaje dokładność sterowania obrotem 4 osi.
chce zwiększyć dokładność do sytuacji kiedy odchyłki te maxymalne spadną do wartości +/- 0,01 mm.
Jako punkt który tworzy niedokladności podejrzewam waśnie napęd obrotnicy (4oś) ,ten paskowy .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz kluczowa kwestia ,jak włączyć enkoder w system pozycjonowania ? Nie byłoby problemu bo są napędy krokowe z enkoderami ale nie dla 36 000 rozdzielczosci .A może czegoś tu nie wiem i da sie taki gotowy system przekonwertować do mojego układu ?
Mam w planach zrobić układ elektroniczny kontrolujący impulsy sterujące z komputera oraz jednocześnie śledzące impulsy z enkodera i na tej podstawie sterujące silnikiem krokowym na wysokim mikrokroku pozycje 4 osi.Typowa sytuacja z sprzężeniem zwrotnym . Ktoś to robił ,aplikował ? w sumie to standart z tym iż napędem nie jest liniowe serwo a silnik krokowy .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podstawa to punkt włączenia enkodera oraz rozdzielczość . Szukałem po allegro , z tych tanich to znalazem 3600 albo 10000 rozdzielczość , zamówilem w firmie niezbyt taniej ten 36000 .w sumie to kosztuje tyle co cały napęd czyli np krokowiec z enkoderem plus sterownik

----------------------------------
Może nie warto walczyć z tymi założeniami z silnikiem krokowym ? tylko przejść na serwo dc , jakieś namiary na niedrogi sterownik , moc około do 100W który da rade to ogarnąć z przełożeniem z silnika
około 1obrotnica /5-20 silnik ?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W sumie niemam oczekiwań iż ktoś pomoże ,wiem jak jest, no ale może jakaś dobra dusza sie znajdzie i coś podpowie .
Dodane 58 minuty 40 sekundy:
Gdyby ktoś z doświadczonych dziwił sie oco mi w tym chodzi .Czy w ogóle mam doświadczenia z obrotnicami . Mam w firmie bardzo dobrą ,dokladną obrotnice na Slimacznicy i slimaku z enkoderem ,perfekcyjna jest ale ona jest wielka i ciężka i pracuje tam gdzie jest jej miejsce ,na wielkiej frezarce .swoją drogą jeden z najlepszych zakupów to właśnie ta obrotnica .
pochwale siem . jesli przyłozyc do niej czujnik na 100mm od osi a nastepnie uwiesić sie wagą 50kg na ramieniu 1metr to o ile ugnie sie w obrocie ? ugina sie na 3 mikrony.Do tego potężny silnik , niema problemow zgrubne frezowanie na 200 mm średnicy w twardych stalach .Kupiona za 6000 złotych . Złoty zakup .
Ja natomiast potrzebuje teraz dokladności na bardzo małej obrabiarce , masa obrotnicy około 20kg i musze to rozwiązać , myśle że z czasem dam rade .