Prasa Durma 3 metrowa na Cybelec ModEva 10s.
Mam pytanko i może ktoś coś

Sytuacja prosta, jak belka się opuszcza w dół ( powiedzmy z max. wysokości) to jedzie ruchem szybkim w pewnym miejscu przechodzi ona w ruch roboczy i naturalnie jest on znacznie wolniejszy.
I właśnie w miejscu zmiany tej prędkości moja belka zwalnia tak o 98% co powoduję szarpnięcie i potem przyspiesza znowu do prędkości roboczej.
Jest to sytuacja NORMALNA dla mnie bo zawsze tak było na tej maszynie i na drugiej podobnej też.
Jednak ostatnio bawiłem się taką funkcja jak pomiar grubości blachy, w zakładce korekty mam:
- pomiar grubości blachy: środek blachy.
- potem jest obok do wyboru np. OT ręcznie, KP zew, KP wew, żadna.
- modus: gięcie, mierzenie, pow, poprzednia miara.
Jak ustawię KP wew, oraz mierzenie to maszyna sobie niby mierzy grubość blachy i w tym trybie nie występuje owo zatrzymanie, belka płynnie jedzie z samej góry aż do gięcia ( oczywiście zwalnia ale robi to płynnie!) lekko zwalnia po przytrzymaniu blachy i gnie.
Oby pomiar grubości działa u mnie źle... tzn. kąty zaczynają się wahać o 1-4 st... ale owa płynność jest dla mnie interesująca.
Wiecie może czy albo jak używać tego pomiaru grubości oraz czy da się uzyskać taki płynny zjazd z wyłączonym pomiarem tej grubości.
Próbowałem różnych kombinacji jednak nie udało mi się uzyskać płynnej jazdy oraz trzymania kąta.
Może się troszkę zawile to opisałem ale mam nadzieję że ktoś zrozumie o co mi chodzi

Pozdrawiam.