Chciałbym zbudować ploter frezujący do płyt drewnianych, różnego rodzaju tworzyw i aluminium.
Jako sterowanie posłuży mi mach3 + zestaw (http://sklep.cncprofi.com/zestaw-nr-4-cnc-profi.html) do tego wrzeciono 2,2 kw + falownik.
Konstrukcja którą narysowałem jest wykonana głównie z profili stalowych 100x100x3, wyjątkiem są tylko nogi (80x80x3) i ceowniki na dole 60x30x3 oraz płyta stalowa 10 mm gr. na bokach. Wymiary zewnętrzne maszyny to 1300x900.
Pierwszym pytanie kierowane do fachowców z forum jest takie, czy wystarczające będzie poskręcanie na śruby wszystkich elementów maszyny (M8, M10) ? Planowałem wstępnie wszystko przykręcać ewentualnie potem gdyby okazało się że miejscami potrzeba więcej sztywności dodałbym spawy? dobry tok myślenia?
Listwa na osi Y 30-stka a na osi x i z jest/będzie 20-stka, czy to jest dobry wybór?
Głównie chciałbym abyście ocenili czy ta konstrukcja jest ok czy potrzeba dodać wzmocnienia, jak tak to prosiłbym o podpowiedz w którym miejscu.
Konstrukcja oczywiście jeszcze nie skończona ale na tym etapie chciałbym sie dowiedzieć czy cos wymaga zmian, potem kolejne etapy.
Z góry dziękuję. Całe projekty rysunki i wymiary jak już uda się dobrze zrobić na papierku potem na żywo udostępnie dla każdego na forum.