Fazowanie w aluminium
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Fazowanie w aluminium
Witam
mam problem z fazowaniem aluminium, fazy zamiast wychodzić okrągłe wychodzą kwadratowe. Fazownik używany jest standardowy trójostrzowy, prace przebiegają na starych wiertarkach stołowych o stałej prędkości obrotowej, jednak niezbyt wysokiej. Faza ma wychodzić 90° na różną głębokość. Najczęściej używany jest 6,3mm ale będą też grubsze 11mm.
Czy to kwestia samego fazownika? Czy może poszukać jedno ostrzowego lub kwestia twardości fazownika. Być może nie nadaje się do aluminium?
mam problem z fazowaniem aluminium, fazy zamiast wychodzić okrągłe wychodzą kwadratowe. Fazownik używany jest standardowy trójostrzowy, prace przebiegają na starych wiertarkach stołowych o stałej prędkości obrotowej, jednak niezbyt wysokiej. Faza ma wychodzić 90° na różną głębokość. Najczęściej używany jest 6,3mm ale będą też grubsze 11mm.
Czy to kwestia samego fazownika? Czy może poszukać jedno ostrzowego lub kwestia twardości fazownika. Być może nie nadaje się do aluminium?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
1 sztywna wiertarka
2 materiał zamocowany i otwór osiowo z narzędziem.
3 niskie obroty
4 ostry (ale nie ostrzony ręcznie fazownik)
2 materiał zamocowany i otwór osiowo z narzędziem.
3 niskie obroty
4 ostry (ale nie ostrzony ręcznie fazownik)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Countersink zero flute- to tak z angielska. Robiłem nimi w nierdzewce. Od jednoostrzowych różnią się tym że otwór średnio odprowadza wióry (obrabiałem otwory fi5) i średnio fajnie je usuwać z wnętrza narzędzia.
Ps. obrabiałem niezamocowane detale, poprostu leżące na stole wiertarki i fazki wychodziły okrąglutkie zarówno z pod jedno ostrzowych jak i zero ostrzowych
Ps. obrabiałem niezamocowane detale, poprostu leżące na stole wiertarki i fazki wychodziły okrąglutkie zarówno z pod jedno ostrzowych jak i zero ostrzowych