Mam takie wydawałoby się dosyć głupie, bo bardzo ogólne pytanie. Co i do jakich zastosowań jest lepsze?
1. Plazma
2. Laser
3. Frezarka
4. Przecinarka strunowa
5. Waterjet
6. jakieś inne, które pominąłem?
Przypuśmy że mam 3 przypadki: sklejka 12mm, stal sprężynowa 4mm i przezroczyste plexi 5mm.
Jak by ktoś potrafił naświetlić plusy i minusy każdej technologii, szacowany koszt używania, sprzetu i jakość elementów uzyskanych, to byłbym wdzięczny.
Jeśli uważacie że temat jest zbyt obszerny prosiłbym o jakieś nakierowanie na książki/publikacje.
Skończyłem studia na polibudzie warszawskiej a techniki wytwarzania mieliśmy w teorii tylko i to wykładane przez idiotę...
Podstawy - porównanie metod wycinania elementów z arkuszy
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Najlepiej byłoby by mieć wszystkie urządzenia 
Ale do materiałów, które wymieniłeś to do sklejki i pleksi frezarka, do stali sprężynowej woda, ale
to też wszystko zależy od grubości i rodzaju materiału, rodzaju obróbki, wielkości obrabianego przedmiotu....
np. do rozkroju skór możesz użyć lasera, wody, noża oscylacyjnego, każdy sposób ma wady i zalety.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi co jest najlepsze jeżeli chodzi o wszystkie materiały świata

Ale do materiałów, które wymieniłeś to do sklejki i pleksi frezarka, do stali sprężynowej woda, ale
to też wszystko zależy od grubości i rodzaju materiału, rodzaju obróbki, wielkości obrabianego przedmiotu....
np. do rozkroju skór możesz użyć lasera, wody, noża oscylacyjnego, każdy sposób ma wady i zalety.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi co jest najlepsze jeżeli chodzi o wszystkie materiały świata