lustrzane odbicie mazatrol 640
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
lustrzane odbicie mazatrol 640
witam
często dochodzi do obróbki elementów lewych i prawych
pisanie programu na jedna sztukę zajmuje trochę czasu, na lustrzaną sztukę drugie tyle
za dłuższy przestój maszyny w pracy zbieram joby
czy jest gdzieś opcja lustrzanego odbicia?
mazatrol 640f, mazak vtc-200-IIc
często dochodzi do obróbki elementów lewych i prawych
pisanie programu na jedna sztukę zajmuje trochę czasu, na lustrzaną sztukę drugie tyle
za dłuższy przestój maszyny w pracy zbieram joby
czy jest gdzieś opcja lustrzanego odbicia?
mazatrol 640f, mazak vtc-200-IIc
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
To i tak musiałbyś zmieniać korekcję stronami z G41 na G42 o odwrotnie i stosować lewe narzędzia (z wyjątkiem wierteł) , żeby jechać w obu przypadkach tak samo - współbieżnie albo przeciw.izzixd pisze: a co jeśli masz bardzo skomplikowany kształt opierający się na lukach i promieniach?
Chyba, że detale nie są jakieś dokładne i różnice z frezowania współ- i przciwbieżnego są do zaakceptowania.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam!
Pracowałem na maszynach Mazak. Na frezarce NEXUS 510C-II na 100% nie było opcji z poziomu mazatrola zrobić odbicia lustrzanego gdyż też często miałem detale lewe i prawe i niestety musiałem pisać dwa programy. Na pewno jest taka opcja z poziomu G-kodów gdyż miałem do tej frezarki CAM-a hyperMill i mogłem robić lustra. Więc jeśli maszyna to przyjmowała to znaczy że posiada taką funkcję. Nie powiem niestety jaki to kod gdyż nigdy nie zagłębiałem się instrukcję ISO do mazaka
Pozdrawiam
Pracowałem na maszynach Mazak. Na frezarce NEXUS 510C-II na 100% nie było opcji z poziomu mazatrola zrobić odbicia lustrzanego gdyż też często miałem detale lewe i prawe i niestety musiałem pisać dwa programy. Na pewno jest taka opcja z poziomu G-kodów gdyż miałem do tej frezarki CAM-a hyperMill i mogłem robić lustra. Więc jeśli maszyna to przyjmowała to znaczy że posiada taką funkcję. Nie powiem niestety jaki to kod gdyż nigdy nie zagłębiałem się instrukcję ISO do mazaka
Pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)