Toczenie rowka trójkątnego na czole.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Toczenie rowka trójkątnego na czole.
Witam, nie wiem czy w dobrym dziale piszę, mam nadzieję że tak, jeśli nie to proszę o przeniesienie.
Jak za pewne się domyślacie, mam problem. Inaczej bym tu nie pisał. Jako student mechaniki muszę zaliczyć przedmiot: projektowanie procesów technologicznych. Przedmiot ogólnie przyjemny i projekt realizuje się prosto. Z jednym tylko problemem.
Mam do wykonania projekt procesu technologicznego korony podnośnika samochodowego. Owa korona ma na czole rowki o przekroju trójkątnym, głębokości 2mm i kącie rozwarcia 90 stopni. I nie wiem jak te rowki zrobić. Może jakieś sugestie?
Cały proces realizowany jest w cyklu automatycznym na tokarce cnc. W sumie brakuje mi tylko tej jednej operacji do końca projektu. I proszę o nie odsyłanie do książki Pana Felda ponieważ już ją przejrzałem, chyba że niedokładnie.
Jak za pewne się domyślacie, mam problem. Inaczej bym tu nie pisał. Jako student mechaniki muszę zaliczyć przedmiot: projektowanie procesów technologicznych. Przedmiot ogólnie przyjemny i projekt realizuje się prosto. Z jednym tylko problemem.
Mam do wykonania projekt procesu technologicznego korony podnośnika samochodowego. Owa korona ma na czole rowki o przekroju trójkątnym, głębokości 2mm i kącie rozwarcia 90 stopni. I nie wiem jak te rowki zrobić. Może jakieś sugestie?
Cały proces realizowany jest w cyklu automatycznym na tokarce cnc. W sumie brakuje mi tylko tej jednej operacji do końca projektu. I proszę o nie odsyłanie do książki Pana Felda ponieważ już ją przejrzałem, chyba że niedokładnie.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
No, to faktycznie problem, po co się czymś interesować jak nie ma takiej silnej potrzeby...wrobello pisze:Jak za pewne się domyślacie, mam problem. Inaczej bym tu nie pisał. Jako student mechaniki muszę zaliczyć przedmiot:

A owe rowki toczysz jak każde inne, jedyna różnica to troszkę inaczej szlifowany nożyk.
Re: Toczenie rowka trójkątnego na czole.
To już wiesz jak szlifować nóż, skoro rowek ma mieć kąt rozwarcia 90°wrobello pisze:Owa korona ma na czole rowki o przekroju trójkątnym, głębokości 2mm i kącie rozwarcia 90 stopni. I nie wiem jak te rowki zrobić.
Tylko jak szlifowany nóż?

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Tyle, że ma mieć 90 stopni to i ja wiem. Ja już miałem propozycję jak to zrobić. Wybrałem zwykły nóż do toczenia czoła, założyłem płytkę kwadratową o jak najmniejszym kącie zaokrąglenia i poszedłem zapytać czy tak może być. Usłyszałem odpowiedź, że nie bardzo, ponieważ będę miał kolizję noża z materiałem poniżej ostrza skrawającego. Nie wiem jak to wytłumaczyć, żebyście zrozumieli. Zastanówcie się po prostu jak to będzie wyglądać: pręt się toczy a ja najeżdżam idealnie prostopadle do jego czoła, zaczynam skrawać i na początku wychodzi to co chce ale po 2mm nóż uderza w czoło. Spójrzcie jak wyglądają noże do toczenia rowków na czole, mają specjalny kształt. O coś takiego mi chodzi ale żeby robiło moje rowki.
Takie coś zrobi twoje rowki:wrobello pisze:O coś takiego mi chodzi ale żeby robiło moje rowki.
http://www.pafana.pl/gfrl.php
http://www.macro.net.pl/catalog_product ... roduct=348