gwarancja a rekojmia?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
gwarancja a rekojmia?
witam,
nie wiem czy takie pytanie tutaj wogole pasuje ale czy orientuje sie ktoś na czym polega róznica miedzy gwarancja a rękojmią, która generalnie można spotkac przy kupnie obrabiarek do drewna..jak to wyglada w praktyce?
nie wiem czy takie pytanie tutaj wogole pasuje ale czy orientuje sie ktoś na czym polega róznica miedzy gwarancja a rękojmią, która generalnie można spotkac przy kupnie obrabiarek do drewna..jak to wyglada w praktyce?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A nie łaska wpisać w google?Merlinn pisze:witam,
https://www.google.com/search?client=ub ... 8&oe=utf-8
Lenistwo nie popłaca...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
W uproszczeniu: gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem sprzedawcy i odbywa się na warunkach zawartych w umowie, rękojmia jest zabezpieczeniem konsumenta ustanowionym prawnie i zawsze obowiązuje bezpośredniego sprzedawcę. Nabywca sam wybiera, z którego świadczenia chce korzystać.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Nie sprzedawcy - producenta.M 52 pisze:gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem sprzedawcy
Rzecznik mi to wyjaśniał jako "dodatkową umową pomiędzy producentem a klientem" żeby odróżnić od najważniejszej umowy - umowy kupna-sprzedaży.
W moim przypadku sprawa toczyła się o serwisowanie laptopa i rozmawiałem z rzecznikiem o całej zakupach w sieciach handlowych typu euro, mix.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Gwarancja a rękojmia
251mz - sorki,ale od czego jest forum,jeśli nie od zadawania pytań.Ja lubię mieć wytłumaczone prosto, nie zawile jak nieraz jest opisane w Google. A wracając do tematu -takie rzeczy zawsze mogą być przydatne w przyszłości,nigdy nie wiadomo gdzie wyldujemy szukając pracy,a ja podobnie jak i poprzednik po raz pierwszy z rękojmią spotkałem się będąc
u Feldera. Pozdrawiam i oczywiście bez urazy.
u Feldera. Pozdrawiam i oczywiście bez urazy.