Sterownik silnika krokowego na usb+ czujniki indukcyjne.

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
Katoo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Sterownik silnika krokowego na usb+ czujniki indukcyjne.

Post napisał: Katoo » 04 paź 2012, 12:44

Witam , mam zamiar sterować silnikiem krokowym unipolarnym STP-58D307-01 przez usb z użyciem krańcówek które będą pełnić czujniki indukcyjne firmy Telemecanique. Rozrysowałem schemat .FTDI ma wysyłać rozkazy do atmega8 a ona na silnik. Użyłem mosfetów IRFP450(nie kierować się schematem)bo akurat takie mam pod ręką. Diody wstawione zaporowo to MBR2060CT -czy mogą one być? Czy trza inne kupić ,akurat takie posiadam więc chciałem się zapytać. Cała idea polega na tym że silnik krokowy ma podnosić urządzenie już zawiśnięte w powietrzu na wysokości 115mm a maksymalny wychył to 336mm. Problem jest z tym iż są założone zębatki , przekładnie ślimakowe i przekładnie pasowe których nie znam przełożeń (i raczej firma ich mi nie udostępni). Więc wpadłem na pomysł żeby silnik sam sobie zliczył ilość kroków. Od minimalnego wychyłu do maksymalnego ilość kroków podzielić przez daną wysokość w mm , to by dało obraz ile kroków przypadło by na 1mm. Ponieważ produkt kilka razy dziennie jest zmieniany kręcenie korbą jest bardzo uciążliwe. Na początku sygnały były by wysyłane przez putty a potem myślałem nad C++ builder(ale to już później). Niestety ma do wyboru usb, dlatego zastosowałem ft232rl ponieważ uczę się w bascomie ,a tam wiadomo komunikacja uC z usb w tym języku to problem. Dołączam schemat, czy to co rozrysowałem ma prawo hulać?
Załączniki
sterownik krokowca na USB.pdf
(24.71 KiB) Pobrany 279 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: blue_17 » 04 paź 2012, 16:10

Strasznie kombinujesz :)
Da się to dużo prościej i taniej
Osobiście mam parę uwag do schematu ale to drobnostki
Po pierwsze chyba nie rysujesz odpowiednim narzędziem w eaglu połączeń bo nie masz połączonego R8 do VCC a IC2 na wyjściu ma niepotrzebnie węzeł więc spowoduje to iż będziesz miał niepoprawną płytkę

Do rysownia połączeń w eaglu
używa się narzędzia Net nie Wire

Ewentualnie sygnały GND staraj się rysować w dół gdzie to możliwe

To tyle jeśli chodzi o rzemiosło ;)

Jeśli chodzi o rozwiązanie twojego problemu zastosował bym układ MCP 2200 jest to przejściówka a właściwie odpowiednik FTDI tylko z 8 portami GPIO i na dodatek tańszy

Złożysz układ jak w aplikacji odpalisz program konfiguracyjny i ustalisz ze chcesz używać portów w przejściówce podepniesz sobie mosfety i czujniki według upodobania

Odpadnie ci programowanie procesora później ściągniesz sobie dll-kę ze strony producenta i oprogramujesz sobie to w czym chcesz polecam Ci visual studio ostatnio osobiście preferuję C#

Obsługa i ustawianie oraz zerowanie pinów są bardzo łatwe

Tutaj masz idee :) i pokaz jak obsługiwać dll-ke oraz wykaz funkcji

http://pandatron.cz/?2765&mcp2200_a_modul_usb_i/o
http://pandatron.cz/?3292&usb_rele_a_usb_-_i/o_moduly
http://pandatron.cz/?3262&software_pro_ ... ove_moduly

Nawet przykład jak to Zrobić w Visual Studio jeśli Builde-rze pracowałeś to VisualStudio to praktycznie to to samo :) i jest za darmo również w wersji expres która może być używana do komercji

Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 04 paź 2012, 19:49

blue_17 pisze:MCP 2200
dobrze nie doczytałem (po czesku mi nie idzie jakoś).. ale to jest coś co pozwala wyeliminować avra... i tych parę sygnałów sterować bezpośrednio z PCeta via USB via MCP
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blue_17 » 04 paź 2012, 21:02

Dokładnie tak

W tajemnicy powiem że w sumie to jest procesor ;) Do swojej płyty uruchomieniowej to wsadziłem i jak podpinam ją aby zasilać z USB to wyskakuje dodatkowy port

a że to płyta uruchomieniowa to wprowadziłem wszystkie porty wiec się też tak mogę bawić :)

Na marginesie to jeden z moich ulubionych układów bo zawsze działa :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 04 paź 2012, 21:27

To może po prostu przejściówkę USB-LPT ?
I to niby jest realtime ?

Do takich pierdół to stary laptop za 50 zł i TurboCNC pod DOS.
Działa od razu, obsługuje G-kody i wysteruje bezpośrednio cztery darlingtony przez LPT.
W razie kupienia przyzwoitego sterownika zmienia się konfigurację w 30 sekund.
I wszystko bez fakultetów z informatyki.

.

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blue_17 » 04 paź 2012, 21:30

Podejrzewam że komputer może służyć do czegoś więcej aczkolwiek jeśli było by tak jak kolega przypuszcza to czemu nie :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 04 paź 2012, 22:11

blue_17 pisze:Podejrzewam że komputer może służyć do czegoś więcej aczkolwiek jeśli było by tak jak kolega przypuszcza to czemu nie :)
Trudno dziś znaleźć zastosowanie dla komputera który ma procesor Pentium 1 i 16 MB ramu, a do TurboCNC (DOS) jest to sprzęt zupełnie wystarczający.
To nie jest program do poważnych zastosowań, ale doskonała alternatywa dla kombinacji z Arduino lub czymś podobnym.

.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 04 paź 2012, 22:22

cóż... komputer pc jednak ma pewne wady
zawodność... duży rozmiar... hałas...
jeśli trzeba wysterować dosłownie parę sygnałów... i do tego można to łatwo zintegrować z większą częścią znajdującą się w kompie (lub w sieci... są również układy podobne do MCP na ethernet - SOS robi jakieś warsztaty w Wawie nie długo na ten temat)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Autor tematu
Katoo
Posty w temacie: 5

Post napisał: Katoo » 04 paź 2012, 23:36

Dziękuje bardzo za rady lecz nawet to co rozrysowałem nie przejdzie w firmie. Ponieważ nie zgodzą się na dodatkowe oprogramowanie( może to zaburzyć pracę całej linii produkcyjnej a godzina postoju kosztuje około 50000E) Niestety pozostaje mi avr ,2 swiche i wyświetlacz 1x8, teraz jak zmusić AVr-ka żeby przy 1 nacisnieciu przesunął sie tylko 1mm a przy przytrzymaniu pracował ciągle;/ Bardzo fajny układ:) A diody mbr2060CT zastosowane w schemacie mogą byc? A linii jest 11 więc mbr sa w miare tanie ale mosfety kosztują , jaki byście polecili w zamian? bo potrzebowałbym z 44:D

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pukury » 04 paź 2012, 23:56

witam.
jak zwykle proponuję układ z linku - http://www.cnczone.com/forums/open_sour ... dexer.html
możesz zaprogramować o ile kroków ma się przestawić silnik - 5 profili , itp.
tylko musiałbyś policzyć ile kroków potrzeba na 1mm - ale to się chyba da zrobić ?
przeglądnij manual - poznasz szczegóły.
zrobiłem sobie takie coś i działa .
albo jak to poważna firma to może po prostu plc jakiś ?
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”