W 10min z kawałka laminatu, uciętego przewodu z krokodylkiem i 2 parowego przewodu od halogenów z ikei, zrobiłem krańcówkę osi Z, podłączaną do freza

Ponieważ generuje sobie program dla każdego z narzędzi jako oddzielny plik takie rozwiązanie się sprawdza. Ale poszukuje jakiegoś rozwiązania do ustalania długości, które będzie równie szybkie ale bardziej eleganckie

Metoda, którą obrałem jest banalna. Mój czujnik podłączyłem do ostatniego wolnego wejścia i skonfigurowałem jako "Limit max osi Z".
Teraz po automatycznym zbazowaniu maszyny ustawiam prędkość np. 420mm/min, freza łapię krokodylkiem na materiale kładę i przyciskam kawałek lamianatu.
Potem odpalam Page DOWN i czekam aż frez dotknie płytki zamknie limit i maszyna się zatrzyma. Teraz już tylko kombinacja klawiszy:
F2, Z, END, wpisujemy "1.54", ENTER i maszyna ma ustawione 0 na poziomie materiału.
Metoda nie jest dobra i nie sprawdzi się w przypadku środka programu. Szukam jakiejś alternatywy, równie szybkiej i bez zbędnych zabiegów.
Frezy wkładam do DREMELa całkiem przypadkowo. Czasem aby zrobić otwór w 30mm materiale muszę zamocować frez na 7mm kawałku trzpienia (narzędzie ma lekko ponad 37mm długości całkowitej). Wiec nawet nie planuje robić tabeli narzędzi. Chciałbym móc mierzyć długość i robić korektę offsetu, ale bez ESTOPowania maszyny.
Ma ktoś z was jakiś normalniejszy sposób?