Trochę poczytałem pooglądałem i postanowiłem zrobić własną frezarkę cnc. Wiem nie jest łatwo, ale chciałbym spróbować.
Może coś o sobie? A więc tak: 18l technikum mechaniczne specjalizacja Operator CNC. W szkole nie mamy możliwości , nauki na maszynie cnc, jedynie programowanie i symulacje na komputerze. Niby mamy mieć praktyki w zakładzie (w tym roku szkolnym), lecz każdy wie jak to jest.
Nie raz czytałem i oglądałem filmiki o frezarkach za kwoty rzędy 200-500zł. I tyle też chciał bym przeznaczyć. Wiem nie jest to dużo, ale przy chęciach i ciężkiej pracy da się to osiągnąć.
Przejdźmy w takim razie do rzeczy. Frezarka ma służyć do praktyki, treningu i lekkich prac. Sterowanie (tutaj nie wiem za dużo, chciałbym zdać się na gotowce. No chyba że ktoś podpowie to może mój Kolega by coś zmajstrował.)
Co mam? Na pewno narzędzia (wyrzynarka, szlifierka kątowa, wiertarka, lutownica, szlifierka stołowa, spawarka i wiele, naprawdę wiele narzędzi ręcznych). A materiały? Nie wiem

Jaki pole pracy mnie interesuje? Podobno im mniejsze tym łatwiej wykonać i taniej?
Proszę o jakieś sugestie. Może zrobię jakiś poglądowy projekt w Inventorze to go tutaj przedstawię.

Pozdrawiam serdecznie!
A i oczywiście dostęp do tokarki i frezarki (w szkole).