Frezarka CNC. Tania, prosta w budowie. :)

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
gras107
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 21
Posty: 297
Rejestracja: 09 wrz 2011, 14:37
Lokalizacja: Zagorzyce

Frezarka CNC. Tania, prosta w budowie. :)

#1

Post napisał: gras107 » 09 wrz 2011, 14:48

Witam!

Trochę poczytałem pooglądałem i postanowiłem zrobić własną frezarkę cnc. Wiem nie jest łatwo, ale chciałbym spróbować.

Może coś o sobie? A więc tak: 18l technikum mechaniczne specjalizacja Operator CNC. W szkole nie mamy możliwości , nauki na maszynie cnc, jedynie programowanie i symulacje na komputerze. Niby mamy mieć praktyki w zakładzie (w tym roku szkolnym), lecz każdy wie jak to jest.

Nie raz czytałem i oglądałem filmiki o frezarkach za kwoty rzędy 200-500zł. I tyle też chciał bym przeznaczyć. Wiem nie jest to dużo, ale przy chęciach i ciężkiej pracy da się to osiągnąć.

Przejdźmy w takim razie do rzeczy. Frezarka ma służyć do praktyki, treningu i lekkich prac. Sterowanie (tutaj nie wiem za dużo, chciałbym zdać się na gotowce. No chyba że ktoś podpowie to może mój Kolega by coś zmajstrował.)

Co mam? Na pewno narzędzia (wyrzynarka, szlifierka kątowa, wiertarka, lutownica, szlifierka stołowa, spawarka i wiele, naprawdę wiele narzędzi ręcznych). A materiały? Nie wiem :(. Coś by się skombinowało, a jak nie będę miał to trzeba będzie kupić.
Jaki pole pracy mnie interesuje? Podobno im mniejsze tym łatwiej wykonać i taniej?

Proszę o jakieś sugestie. Może zrobię jakiś poglądowy projekt w Inventorze to go tutaj przedstawię. :grin:

Pozdrawiam serdecznie!

A i oczywiście dostęp do tokarki i frezarki (w szkole).



Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6766
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 09 wrz 2011, 15:54

no zazwyczaj zaczynamy od rysunku poglądowego czy bardziej dokładnego, jak kto woli


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1217
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#3

Post napisał: kak » 09 wrz 2011, 16:31

Do edukacyjnej maszynki najdrozsza jest elektronika. Jak bedziesz mial krecace sie silniki i jakiegos Dremelka, to reszte prawie za darmo mozna zrobic.
Moja pierwsza edukacyjna tylko sie nadawala do obróbki styroduru. Przyklejalem go na tasme dwustronna i bardzo dobrze sie obrabia, ladne ostre kanty wychodza.
Do nauki na edukacyjnej maszynce idealne. Nie trzeba sie martwic czy da rade.

Zrób sobie cos takiego jak kolega w tym temacie. https://www.cnc.info.pl/topics58/edukac ... t30403.htm
Sruby u niego sa moze troche za daleko od napedzanych osi.


Autor tematu
gras107
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 21
Posty: 297
Rejestracja: 09 wrz 2011, 14:37
Lokalizacja: Zagorzyce

#4

Post napisał: gras107 » 09 wrz 2011, 18:09

kak pisze:Do edukacyjnej maszynki najdrozsza jest elektronika. Jak bedziesz mial krecace sie silniki i jakiegos Dremelka, to reszte prawie za darmo mozna zrobic.
Moja pierwsza edukacyjna tylko sie nadawala do obróbki styroduru. Przyklejalem go na tasme dwustronna i bardzo dobrze sie obrabia, ladne ostre kanty wychodza.
Do nauki na edukacyjnej maszynce idealne. Nie trzeba sie martwic czy da rade.

Zrób sobie cos takiego jak kolega w tym temacie. https://www.cnc.info.pl/topics58/edukac ... t30403.htm
Sruby u niego sa moze troche za daleko od napedzanych osi.
Silniki pewnie można dostać jakieś używane, bo nowe zapewne są dość drogie.

Sterowniki do silników są dość drogie. No i to wrzeciono :(. Poszukam zrobię wstępny projekt i zamieszczę na forum.

A może dało by się na początek zrobić bez wrzeciona tak jak kolega wyżej?

Zrobiłem taki projekt jak to miało by wyglądać. Oczywiście nie ma wszystkiego. :
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1503
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#5

Post napisał: smouki » 09 wrz 2011, 20:55

a to jeszcze taki mebelek ma być, z ładnymi zaokrągleniami :mrgreen:
Ok silniki na alledrogo możesz bardzo łatwo dostać, z demontażu. linka nie podam, bo jakiś kolega wejdzie tu za pół roku i nie zobaczy i tak. Poszukaj segreguj według ceny rosnąco i coś znajdziesz. śruby metryczne M12, przedłużane nakrętki wężyki na sprzęgła i do nauki będzie, acha no i oczywiście prowadnice szufladowe, albo jakieś rurki i zwykłe łożyska od deskorolki. Elektronika, faktycznie jak masz kolegę co coś zmajstruje to można troszkę zaoszczędzić, jest parę projektów sterowników. Wpisz w wyszukiwarkę forum budżetowa to też coś podpatrzysz
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE


Autor tematu
gras107
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 21
Posty: 297
Rejestracja: 09 wrz 2011, 14:37
Lokalizacja: Zagorzyce

#6

Post napisał: gras107 » 09 wrz 2011, 21:01

smouki pisze:a to jeszcze taki mebelek ma być, z ładnymi zaokrągleniami :mrgreen:
Ok silniki na alledrogo możesz bardzo łatwo dostać, z demontażu. linka nie podam, bo jakiś kolega wejdzie tu za pół roku i nie zobaczy i tak. Poszukaj segreguj według ceny rosnąco i coś znajdziesz. śruby metryczne M12, przedłużane nakrętki wężyki na sprzęgła i do nauki będzie, acha no i oczywiście prowadnice szufladowe, albo jakieś rurki i zwykłe łożyska od deskorolki. Elektronika, faktycznie jak masz kolegę co coś zmajstruje to można troszkę zaoszczędzić, jest parę projektów sterowników. Wpisz w wyszukiwarkę forum budżetowa to też coś podpatrzysz
Nie miałem innowacji w chwili modelowania pomysłu i takie zaokrąglenia zrobiłem :lol:. Wcale nie jest tak trudno takie coś wyciąć :).

Tak się zastanawiam jak nakrętki zamocować do danej osi? Wszędzie gdzie przeglądałem nie było o tym informacji.:)

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 547
Rejestracja: 10 cze 2011, 14:19
Lokalizacja: Lublin

#7

Post napisał: pascalPL » 09 wrz 2011, 23:27

gras107 pisze: jak nakrętki zamocować do danej osi?
Ja w swojej maszynie (https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 014,20.htm ) nakrętki zrobiłem sam z kawałków poliamidu (ertalon).
Kupiłem kawałki w kształcie sześcianu, ręczną piłką wyciąłem parę prostokącików i nagwintowałem M8 (bo takie mam śruby).

Mocowanie zrobiłem całkiem prosto, zwykłe kątowniki aluminiowe nawierciłem tak aby przeszła śruba a nakrętka się blokowała. I tak z 2 stron. Przy każdym z kątowników mam śrubę, a pomiędzy nimi sprężynę (w celu kasowania luzów). Na jednej ściance mam przewleczoną śrubę, a druga ścianka kątownika jest przykręcona do stołu danej osi.

Aby śruby się nie kręciły przykleiłem je termo klejem z pistoletu do kątowników i podłoża. Na razie działa :) Przykleiłem to określenie lekko na wyrost, nalałem troszkę kleju pod nakrętkę i to ją wystarczająco ustabilizowało.

W poniedziałek postaram się cyknąć fotkę.


Autor tematu
gras107
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 21
Posty: 297
Rejestracja: 09 wrz 2011, 14:37
Lokalizacja: Zagorzyce

#8

Post napisał: gras107 » 10 wrz 2011, 09:50

Witam!

Doradzi ktoś których silników najlepiej użyć? Pole pracy będzie w okolicach 250x200x50.

http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=grupa&kat1=1

Czy w ogóle na tej stronce warto je kupować?

Jakich sterowników najlepiej użyć? Chodzi o najtańsze. Proszę o jakiś link z opisem sterownika. Potem zapodam go koledze i zobaczymy czy da radę. Jak kolega sobie nie poradzi to trzeba będzie kupić gotowe.

Znalazłem takie coś: Ile mogą kosztować części do jego wykonania?

https://www.cnc.info.pl//files/step_s_1.pdf

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1503
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#9

Post napisał: smouki » 11 wrz 2011, 09:57

gras107 pisze:Wcale nie jest tak trudno takie coś wyciąć
im mniej materiału tym słabsze, więcej pracy mniej korzyści
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE


Autor tematu
gras107
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 21
Posty: 297
Rejestracja: 09 wrz 2011, 14:37
Lokalizacja: Zagorzyce

#10

Post napisał: gras107 » 11 wrz 2011, 10:07

No też racja. Aktualnie robię model złożeniowy wraz z wymiarami. Jak się mi uda to zrobię też animację. :smile:

Proszę o to 2 poglądowe (tak będzie wyglądać). Proszę zgłaszać uwagi. Na razie nie ma śrub napędowych, ale myślę że dziś zrobię. To samo tyczy się osi Z. Będzie tak wyglądać, tylko wymiary zapewne będą inne. Prześwit pomiędzy przesuwnym stołem, a końcem osi Z wynosi ok 5cm. Wydaje mi się że im mniej tym będzie sztywniej?

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”