Do FACHOWCÓW: padające TB6560AHQ - kto wyjaśni?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Do FACHOWCÓW: padające TB6560AHQ - kto wyjaśni?
Witam,
we wcześniejszym temacie prosiłem Was o doradzenie który driver dla swoich silników wybrać. Prosiłem o rady, sugestie. W sumie otrzymałem tylko "smiechy", że robię problem tam gdzie go niema. Niby wystarczy poszukać opublikowanych w sieci projektów i jak to ktoś stwierdził skoro ktoś coś opublikował to musi działać.
Owszem działało kilka włączeń... kilka chwil.
Zmontowałem układ na TB6560AHQ według schematu zamieszczonego poniżej.
Pierwsza sztuka podziałała kilkanaście włączeń z zasilacza komputerowego.
Druga sztuka po modyfikacji: odcięciu zasilania dla silników i ręcznym włączaniu jego po "ustabilizowaniu się" napięcia dla logiki 5V. Wytrzymała kilka włączeń.
Silnika 1.9Nm 1.4 A - 2,8A 57H76-2008B
Kto powie w czym tkwi problem?
we wcześniejszym temacie prosiłem Was o doradzenie który driver dla swoich silników wybrać. Prosiłem o rady, sugestie. W sumie otrzymałem tylko "smiechy", że robię problem tam gdzie go niema. Niby wystarczy poszukać opublikowanych w sieci projektów i jak to ktoś stwierdził skoro ktoś coś opublikował to musi działać.
Owszem działało kilka włączeń... kilka chwil.
Zmontowałem układ na TB6560AHQ według schematu zamieszczonego poniżej.
Pierwsza sztuka podziałała kilkanaście włączeń z zasilacza komputerowego.
Druga sztuka po modyfikacji: odcięciu zasilania dla silników i ręcznym włączaniu jego po "ustabilizowaniu się" napięcia dla logiki 5V. Wytrzymała kilka włączeń.
Silnika 1.9Nm 1.4 A - 2,8A 57H76-2008B
Kto powie w czym tkwi problem?
- Załączniki
-
- schemat.jpg (40.89 KiB) Przejrzano 2732 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam.
podejrzewam że nikt ( lub mało kto ) nie robił coś na tym układzie .
ale tu - http://www.cnczone.com/forums/open_sour ... c_3_a.html
jest kilkanaście stron o tym układzie .
może coś tam znajdziesz .
swoją drogą - mało jest SPRAWDZONYCH projektów w sieci .
pozdrawiam .
podejrzewam że nikt ( lub mało kto ) nie robił coś na tym układzie .
ale tu - http://www.cnczone.com/forums/open_sour ... c_3_a.html
jest kilkanaście stron o tym układzie .
może coś tam znajdziesz .
swoją drogą - mało jest SPRAWDZONYCH projektów w sieci .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
O... teraz piszecie o małej liczbie sprawdzonych aplikacji...
Wiem, takie jest i moje zdanie, dlatego prosiłem o pomoc - nie doczekałem się jej.
Tak układ wybucha - przed tym faktem działa dobrze, kręci , zmienia kierunki....
Diody zabezpieczające .... myślę o nich ale niby w nocie katalogowej nie ma mowy o nich (ja nie znalazłem nic w tym temacie).
Ostatnio pojawiły się sterowniki 3, 5 osiowe gotowe na allegro. One są na tych samych układach ale widze, że tam dali diody :/
Swoją drogą czy diody ochraniają układ gdy silnik stoi? Bo mi strzelił jeden po włączeniu zasilania - silnik nieruchomy.
Może jeszcze raz grzeczni poproszę: podajcie namiary na 100% pewne, sprawdzone projekty dla silników unipolarnych z prądem około 3A i więcej.
Wiem, takie jest i moje zdanie, dlatego prosiłem o pomoc - nie doczekałem się jej.
Tak układ wybucha - przed tym faktem działa dobrze, kręci , zmienia kierunki....
Diody zabezpieczające .... myślę o nich ale niby w nocie katalogowej nie ma mowy o nich (ja nie znalazłem nic w tym temacie).
Ostatnio pojawiły się sterowniki 3, 5 osiowe gotowe na allegro. One są na tych samych układach ale widze, że tam dali diody :/
Swoją drogą czy diody ochraniają układ gdy silnik stoi? Bo mi strzelił jeden po włączeniu zasilania - silnik nieruchomy.
Może jeszcze raz grzeczni poproszę: podajcie namiary na 100% pewne, sprawdzone projekty dla silników unipolarnych z prądem około 3A i więcej.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
mi tam nic nie chce eksplodowac, choc bardzo sie staralem (z odlaczeniem silnikow w trakcie pracy wlacznie).
Jaki masz zasilacz ?
Jak rozwiazany reset ?
Dlaczego masz tylko 0,1Ohm na pomiarze pradu ?
itd ...
btw - w sieci jest JEDEN poprawny schemat sterownika z tymi scalakami i chyba nie jest to ten wedlug ktorego Ty robiles
W zasadzie wszystko masz opisane w moim watku kilka miesiecy temu.
M.
edit - widze, ze 0.18 Ohm. Ok. Zrob zasilanie 5V i reset po mojemu - i bedzie dzialac. I rezystory nie drutowe ...
Jaki masz zasilacz ?
Jak rozwiazany reset ?
Dlaczego masz tylko 0,1Ohm na pomiarze pradu ?
itd ...
btw - w sieci jest JEDEN poprawny schemat sterownika z tymi scalakami i chyba nie jest to ten wedlug ktorego Ty robiles

M.
edit - widze, ze 0.18 Ohm. Ok. Zrob zasilanie 5V i reset po mojemu - i bedzie dzialac. I rezystory nie drutowe ...