korekta średnicy narzędzia (freza)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jesli chodzi o kierunek obróbki w machu np - z prawej lub z lewej konturu - to masz G kody, trzeba tylko wpisac średnice narzedzia.
w programach typu cam średnice program dobiera automatycznie - przy pobieraniu narzedzia z biblioteki a kierunek obróbki mozna ustawiac w parametrach zabiegu i zrobić całą cacy symulacje i potem wrzucić na postprocesor jako gotowy G-kod
w programach typu cam średnice program dobiera automatycznie - przy pobieraniu narzedzia z biblioteki a kierunek obróbki mozna ustawiac w parametrach zabiegu i zrobić całą cacy symulacje i potem wrzucić na postprocesor jako gotowy G-kod

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
bo jak masz wrzeciono z stozkiem to mozesz pomierzyc sobie narzędzi na dlugosci i srednicy i potem ich uzywac bez kazdorazowego mierzenia ;-/no to po co w machu jest magazyn narzędzi ?
brutalne , nawet bardzo - ale trudno sie z tym nie zgodzicIrytuje mnie kompletny brak ortografii. I co, że masz dysleksję, dysgrafię czy inne dysmózgowie. Staraj się nie pisać jak analfabeta bo to zwykłe niedbalstwo! Nie potrafisz? Pisz w Wordzie albo.. wyp...laj! Najlepiej do szkoły.
jak masz jakies konkretne problemy-pytania zadawaj konkretne pytania inaczej nikt Ci nie pomoże, nie możemy wiedzieć z czym dokladnie masz problem.
PiteR
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś jeden z naszych kolegów napisal cytuję.............
....Pozwalam sobie Szanowni Forumowicze podać Wam jeszcze jeden link http://so.pwn.pl/
który nie jednemu może się przydać podczas pisania postów, bo nieraz czytając zęby mnie bolą i to nie z powodu braku stomatologa. ..................
....Pozwalam sobie Szanowni Forumowicze podać Wam jeszcze jeden link http://so.pwn.pl/
który nie jednemu może się przydać podczas pisania postów, bo nieraz czytając zęby mnie bolą i to nie z powodu braku stomatologa. ..................
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Witam,
i pozdrawiam,
konkretne pytanie:
mam załadowany kwadrat np. 100 x 100 mm w G-code; jak przejadę to frezem 6 mm to kwadrat wyjdzie fizycznie 97 x 97 mm;
1. że można od razu narysować kwadrat 103 x 103 mm to wiem;
2. są funkcje G41, G42, ale ręcznie edytować np. 20000 linii kodu ?
3. w Mach2 jest coś takiego: Wizards>>Pick wizard>>Milling 2D with radius linking i jak się to okienko otworzy, to jest tam "Compensation G41-G42" i można niby ustawiać średnicę, z lewej, z prawej, itd. No to skoro jest, to powinno działać, no nie ?
Ale czy ktoś to sprawdzał w praktyce ?
i pozdrawiam,
konkretne pytanie:
mam załadowany kwadrat np. 100 x 100 mm w G-code; jak przejadę to frezem 6 mm to kwadrat wyjdzie fizycznie 97 x 97 mm;
1. że można od razu narysować kwadrat 103 x 103 mm to wiem;
2. są funkcje G41, G42, ale ręcznie edytować np. 20000 linii kodu ?
3. w Mach2 jest coś takiego: Wizards>>Pick wizard>>Milling 2D with radius linking i jak się to okienko otworzy, to jest tam "Compensation G41-G42" i można niby ustawiać średnicę, z lewej, z prawej, itd. No to skoro jest, to powinno działać, no nie ?
Ale czy ktoś to sprawdzał w praktyce ?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Co do ortografi polecam ściągnąć Firefoxa z google toolbar. Piszesz sobie post, klikasz ikonkę "sprawdź", wszystkie błędne słowa zostają podkreślone. Działa tak samo jak w Wordzie, klikasz na błędne słowo, pojawia sie lista słów, wybierasz poprawne i jest ok. Nie musisz tekstów pisać w żadnym programie i później wklejać. Wszystko sie dzieje w przeglądarce !!!!
Można do Firefoxa zastosować też SpellBound i ściągnąć polski słownik, cała instalacja jest opisana na stronie "Bykom stop - poprawna pisownia i ortografia w Internecie" strona .
Ale ja bardziej polecam Firefox z google toolbar. Kto nie ma firefoxa niech szybko go zainstaluje, moim zdaniem jedna z najlepszych przeglądarek internetowych. Dużo lepiej się przegląda w stosunku do InternetExplorer.
Patrząc na prawy dolny róg każdego postu można zobaczyć z jakiego systemu i jakiej przeglądarki użytkownik korzystał, widzę, że firefox cieszy się dużą popularności. Warto przypomnieć o ww. rozszeżeniach, bo nie wiem czy każdy użytkownik o nich wie.
Można do Firefoxa zastosować też SpellBound i ściągnąć polski słownik, cała instalacja jest opisana na stronie "Bykom stop - poprawna pisownia i ortografia w Internecie" strona .
Ale ja bardziej polecam Firefox z google toolbar. Kto nie ma firefoxa niech szybko go zainstaluje, moim zdaniem jedna z najlepszych przeglądarek internetowych. Dużo lepiej się przegląda w stosunku do InternetExplorer.
Patrząc na prawy dolny róg każdego postu można zobaczyć z jakiego systemu i jakiej przeglądarki użytkownik korzystał, widzę, że firefox cieszy się dużą popularności. Warto przypomnieć o ww. rozszeżeniach, bo nie wiem czy każdy użytkownik o nich wie.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2006, 15:16 przez ggg1986, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
1/ mozna
2/ a kto recznie pisze 20000 lini kodu ?
3/ nie wiem jak mach - nigdy nie generowalem w nim programu wiec nie odpowiem konretnie.
Ja generuje kod z CAM`a i tam zalawiam sprawe korekcji gdy jest to wymagane , nic recznie nie musze robic poza wpisaniem do maszyny poprawnego wymiaru narzędzia.
przykro mi , ze nie potrafie pomoc w tym przypadku.
2/ a kto recznie pisze 20000 lini kodu ?
3/ nie wiem jak mach - nigdy nie generowalem w nim programu wiec nie odpowiem konretnie.
Ja generuje kod z CAM`a i tam zalawiam sprawe korekcji gdy jest to wymagane , nic recznie nie musze robic poza wpisaniem do maszyny poprawnego wymiaru narzędzia.
przykro mi , ze nie potrafie pomoc w tym przypadku.
PiteR