Czego się czepić , jakieś pomysły
Zero maszynowe , czy mozna przestawic ?
-
blasterpl
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 7
Zero maszynowe , czy mozna przestawic ?
Spotykam się pierwszy raz z taka sytuacja , wydaje się , ze zero maszynowe jest ok. 200mm przed wrzecionem
Tokarka Gildemeister CTX 410 CNC PILOT 4290 . Tokarka nie ma krańcówek do bazowania osi , po uruchomieniu pamięta pozycje osi. Kiedy zaczytam T0 (czyli nie ma żadnych przesunięć dla narzędzia) , i skasuje przesuniecie Z dla detalu to żeby licznik dla Z pokazywał 0 to suport stoi ok. 200mm przed wrzecionem. Czy w tym sterowaniu jest jeszcze jakieś inne przesuniecie w osi Z
Co ciekawe to jak napisałem prosty programik na toczenie (oczywiście najpierw pomierzyłem narzędzia i ostawiłem Z0 na czole detalu) i go uruchamiam to w monecie gdy sterowanie zaczytuje linijkę z g-kodu z T1 to tak jak by pojawiało sie jakieś przesuniecie w osi Z o ok. 200-250mm i oczywiście suport zasuwa o tyle w+ a tam już wykonuje poprawnie program.
-
blasterpl

Re: Zero maszynowe , czy mozna przestawic ?
Uchwyt jest normalny 3 szczękowy 250 , ale w zestawie dostałem też uchwyt na tulejki.
Ciekawe jak / od czego jest liczone położenie współrzędnych maszynowych

Ciekawe jak / od czego jest liczone położenie współrzędnych maszynowych

-
blasterpl

Enkodery sa absolutne czyli nie musi os wykonywać żadnego ruchu żeby po uruchomieniu sterowanie "wiedziało" gdzie sa osie i tak faktycznie jest , jak uruchomię procedure bazowania to wartości w okienkach pojawiają sie bez ruchu osiami.
Zaczynam podejrzewc , ze z jakiegoś powodu enkoder osi Z stracił parametry , jeśli tak jest to jak domniemam da się to ustawić ponownie tylko jak
Zaczynam podejrzewc , ze z jakiegoś powodu enkoder osi Z stracił parametry , jeśli tak jest to jak domniemam da się to ustawić ponownie tylko jak
-
251mz
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
blasterpl pisze:ze z jakiegoś powodu enkoder osi Z stracił parametry
Jeśli jest absolutny to może mieć baterie na przewodzie enkoderowym.
Może być tak ,ze stracił bo było zimno podczas transportu , a u Ciebie jest ciepło nie traci pozycji po wyłączeniu...
-
blasterpl

Serwo osi Z to : Heidenhain QSY 155B EcoDyn , nr 339880-63 . AI twierdzi , ze jest to enkoder bez zasilania , może ktoś to potwierdzić ?
-
kszumek
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Witam
masz dane maszynowe i ich opis ? jeśli tak możesz sprawdzić czy ktoś nie namieszał
w danych maszynowych powinieneś mieć zakres ruchu i gdzie jest zero maszynowe względem
np indeksu z liniału (w danych odległości te będą wyrażone w mikronach ) , drugą daną maszynową którą możesz przesunąć zero jest coś co może mieć nazwę PLC offset ,pisze to na podstawie protoplasty HH niektóre opisy się zgadzają miedzy starymi a obecnymi HH, podejrzewam że w obecnym sterowaniu punktów za to odpowiedzialnych może być jeszcze więcej do tego sterowania znalazłem tylko szczątki opisu danych maszynowych
MP1116 MP1164 szukaj dzieś tu
masz dane maszynowe i ich opis ? jeśli tak możesz sprawdzić czy ktoś nie namieszał
w danych maszynowych powinieneś mieć zakres ruchu i gdzie jest zero maszynowe względem
np indeksu z liniału (w danych odległości te będą wyrażone w mikronach ) , drugą daną maszynową którą możesz przesunąć zero jest coś co może mieć nazwę PLC offset ,pisze to na podstawie protoplasty HH niektóre opisy się zgadzają miedzy starymi a obecnymi HH, podejrzewam że w obecnym sterowaniu punktów za to odpowiedzialnych może być jeszcze więcej do tego sterowania znalazłem tylko szczątki opisu danych maszynowych
MP1116 MP1164 szukaj dzieś tu
-
blasterpl

"Wymiar referencyjny" to jak dla mnie miejsce gdzie jedzie suport do bazowania , ale tu mamy enkoder absolutny wiec suport nigdzie nie musi jechać i dlatego ta wartość to jakieś śmieci (16502mm to po za obrabiarka).