Aż strach to trzymać w garażu...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Aż strach to trzymać w garażu...
A co to jest? Elektryk?
Bo jak o nie chodzi to wyobraź sobie takich 50 obok siebie w garażu podziemnym pod blokiem. Wesoło nie?
W Warszawie był kiedyś pożar, nawet nie elektryków. To cały blok do kasacji bo konstrukcja naruszona od temperatury. A tam ludzie jeszcze 20 lat kredytu mają...
Dlatego elektryki to jest fanaberia. Jak się zapalą to nie da się tego ugasić przez wiele godzin. To tylko jak ktoś ma OZE u siebie z tego sobie ładuje.
A reszta będzie na metanolu, metanie lub innym syntetyzowanym wynalazku jeździć.
Bo jak o nie chodzi to wyobraź sobie takich 50 obok siebie w garażu podziemnym pod blokiem. Wesoło nie?
W Warszawie był kiedyś pożar, nawet nie elektryków. To cały blok do kasacji bo konstrukcja naruszona od temperatury. A tam ludzie jeszcze 20 lat kredytu mają...
Dlatego elektryki to jest fanaberia. Jak się zapalą to nie da się tego ugasić przez wiele godzin. To tylko jak ktoś ma OZE u siebie z tego sobie ładuje.
A reszta będzie na metanolu, metanie lub innym syntetyzowanym wynalazku jeździć.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
Tak, elektryk. Toyota podeszła do tego bardzo rozsądnie, że zamiana na elektryki powinna odbywać się sukcesywnie w miarę postępu prac nad bateriami
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... ln/zjt92zr
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... ln/zjt92zr
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 3
Bedzie cokolwiek co Niemcy produkują. Bo niemieckie to dobre - jasiu potwierdzi

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
Buhahaha:)
Apropo akumulatorów LiPol.
Miałem wątpliwą przyjemnosć gasić akumulator 12V 1Ah - JEDNA Ah! Koszmarne wrażenie - kula ognia i gryzący dym. Dobrze, że udało mi się go wynieść za kable z pomieszczenia i wyrzucić w trawę... Jak pomyślę jak pali się akumulator tysiąc czy więcej razy większy to mnie ciarki przechodzą...
Będę niedługo instalował u siebie fotovoltaikę hybrydową i poważnie myślę o akumulatorze na zewnątrz w betonowym bunkrze
Co prawda LiFePO4 są ponoć dużo bezpieczniejsze ale...
Apropo akumulatorów LiPol.
Miałem wątpliwą przyjemnosć gasić akumulator 12V 1Ah - JEDNA Ah! Koszmarne wrażenie - kula ognia i gryzący dym. Dobrze, że udało mi się go wynieść za kable z pomieszczenia i wyrzucić w trawę... Jak pomyślę jak pali się akumulator tysiąc czy więcej razy większy to mnie ciarki przechodzą...
Będę niedługo instalował u siebie fotovoltaikę hybrydową i poważnie myślę o akumulatorze na zewnątrz w betonowym bunkrze

-
oprawcafotografii pisze:Miałem wątpliwą przyjemnosć gasić akumulator 12V 1Ah - JEDNA Ah! Koszmarne wrażenie - kula ognia i gryzący dym.
Każdy modelarz o tym wie, dlatego przechowuje i ładuje pakiety w takich metalowych skrzynkach..

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Obawiam się, że taka skrzynka przy kilku akumulatorach powiedzmy 4S 5Ah tylko spowolni pożar o kilka minut... Gazy wydostaną się na zewnątrz i tam zapalą gdy skrzynia się nagrzeje...
Jedyne rozwiązanie do betonowy bunkier 20m od ścian domu
Jedyne rozwiązanie do betonowy bunkier 20m od ścian domu

-
oprawcafotografii pisze:Obawiam się, że taka skrzynka przy kilku akumulatorach powiedzmy 4S 5Ah tylko spowolni pożar o kilka minut... Gazy wydostaną się na zewnątrz i tam zapalą gdy skrzynia się nagrzeje...
Dodane 1 godzina 17 minuty 46 sekundy:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=L7QzqrXWhco
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=e3qGfocIOgM
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
A oprawca zaraz wstawi wpis z iksa, rozpowszechniający fejka.
Wybuchały Samsungi (Galaxy Note 7), wybuchają papierosy elektryczne, wybuchają akumulatory od rowerów, czy hulajnóg. Nawet były przypadki, że słuchawki bluetooth eksplodowały w uchu.
I teraz powiedzcie mi, który z was zrezygnuje ze smartfona w kieszeni (były wybuchy), elektronicznego papierosa, hulajnogi czy choćby tylko bezprzewodowych słuchawek. Bo wszystko grozi wybuchem.