Przecinak i listwa ucinająca... Zniszczyłem już dwa! :(

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
reactor
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Przecinak i listwa ucinająca... Zniszczyłem już dwa! :(

Post napisał: reactor » 04 lis 2022, 11:47

Stal: Pręt Fi30 C45
Płytka: MGMN 300 PC9030 KORLOY (nierdzewka) oraz SP200 PC9030 KORLOY (stal)
Tokarka: MTP CZ1440G/1 (360x1000)
Doświadczenie: Początkujący!

Panowie zniszczyłem już dwa przecinaki w dość szybkim czasie! (Jedna płytka - jeden przecinak...). Przecinaka chińskie! Pierwszy MGEHR1616-3 i drugi większy MGEHR2020-3. Pierwszy 1616 był z zestawu chińskich składaków i przy ucinaniu materiału płytkę utrąciło i wyłamało dolną część noża... Drugi nóż zakupiłem większy 2020, mając nadzieję, że jak utrąci płytkę to noża nie zniszczy. Płytkę ponownie utrąciło z 4-5mm, nóż przeżył (nic mu się nie stało). Tą samą utrąconą płytkę obróciłem i założyłem. Uciąłem kilkanaście detali i płytkę znów utrąciło, a nóż tym razem zniszczyło! Parametrów nie umiem powiedzieć. Na pewno obroty coś między 200 lub 400 lub 450 z wolnym posuwem. Wióry były cieniutkie, delikatne bez odbarwień. Powierzchnia była nienajlepsza, akceptowalna, minimalnie chropowata. W obu przypadkach używano chłodziwa obficie.

Teraz nie mam żadnego przecinaka i zastanawiam się co kupić i jak go używać? Najchętniej kupił bym AKKO albo coś innego lepszego, ale obawiam się, że i taki zaraz zniszczę, a on już kosztuje 300zł a nie 100zł :(

I kolejna sprawa...
Nie mając czym uciąć wziąłem ostatni mój najnowszy nabytek... Blok SLTBN 20-05 + Listwa ucinająca NCIHN26-2 26. Niestety nie umiejąc się tym zbytnio posłużyć trzeba było się nauczyć... Tu jeszcze nic nie popsułem, ALE! Obawiam się tym pracować... Na wolniejszych obrotach i posuwach, powierzchnia była bardzo brzydka, porowata mocno wyczuwalna pod palcem. Dla mnie kompletnie nie akceptowalna! Udało się jednak odnaleźć CHYBA mniej więcej właściwy parametr. po około godzinie czasu i trochę strachu. Powierzchnia jest bardzo ładna i równiutka i zaczyna się świecić (odbijać światło), ale przy parametrach 1200obr/min i posuwie 0,3-0,4mm/obr. Nóż tak szybko wchodzi w materiał i ucina, że aż się boje przy tym stać, a jeszcze bardziej boje się pomyśleć, co się stanie jak płytka w czasie pracy utrąci się!

Czy listwa ucinająca z płytką w/w wymaga takich parametrów?
Kiedy w obu przypadkach stwierdzić, że płytkę trzeba wymienić/obrócić zanim zostanie ona utrącona i zniszczy nóż?
Jakie powinny być mniej więcej właściwe parametry przy przecinaku typu MGHEHR i listwie?
Jak nowy przecinak kupić i jak go obsługiwać?
Co ogólnie robię źle?

markuz
Posty w temacie: 1

Re: Przecinak i listwa ucinająca... Zniszczyłem już dwa! :(

Post napisał: markuz » 04 lis 2022, 12:24

KORLOY to lipa ile mnie kiedyś nerwów kosztowała ta firma . Sprawdzam płytki niby dobre dokręcone , a tu na któreś sztuce rozsadza głowiczkę . Zamieniłem na iscara i robota poszła . kup iscara płytkę do konkretnej roboty i ma iść !!!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 04 lis 2022, 13:08

reactor pisze:
04 lis 2022, 11:47
Nóż tak szybko wchodzi w materiał i ucina, że aż się boje przy tym stać, a jeszcze bardziej boje się pomyśleć, co się stanie jak płytka w czasie pracy utrąci się!
Przecinanie to chyba najpaskudniejsza operacja na tokarce i nie wybacza żadnych luzów ani ugięć.
Natomiast to przecinanie na wariackich parametrach ma proste wytłumaczenie - powstaje siła tak duża, że nie pozwala nożowi drgać. Póki płytka jest nowa, to ok, ale jak się stępi to może być niewesoło...
Zrób dokładny przegląd maszyny, szukaj luzów, szczególnie na wrzecionie.

Autor tematu
reactor

Post napisał: reactor » 04 lis 2022, 13:30

No właśnie te wariackie parametry mi się nie podobają... Poszukam tych luzów... No ok ale jakie powinny być parametry, przy których powinienem uzyskać ładną powierzchnię przy ucince? No i tam jest więcej pytań, na które chętnie tez bym poznał odpowiedz ;)

mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mag999 » 04 lis 2022, 20:03

Zobacz w katalogu czy płytki masz do rowkowania czy do odcinania.
Vc daj koło 100 i posuw 0.1na obrót może troszkę mniej.

Autor tematu
reactor

Post napisał: reactor » 05 lis 2022, 11:04

Patrzę różne katalogi, ale nie umiem w nich odnaleźć takiej informacji... Jedynie tabele z zalecanymi parametrami, Może ktoś pomoże odnaleźć się w tym? Poniżej link do jednego z wielu katalogów, jakie można znaleźć na ich stronie... Ten przykładowo jest z 2018r

http://www.korloy.com/en/ebook/2018%20D ... wnload.pdf

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: WZÓR » 05 lis 2022, 11:45

reactor pisze:
05 lis 2022, 11:04
Patrzę różne katalogi, ale nie umiem w nich odnaleźć takiej informacji... Jedynie tabele z zalecanymi parametrami, Może ktoś pomoże odnaleźć się w tym? Poniżej link do jednego z wielu katalogów, jakie można znaleźć na ich stronie... Ten przykładowo jest z 2018r

http://www.korloy.com/en/ebook/2018%20D ... wnload.pdf
A po co Tobie katalog (?) .... , można i bez.
Masz płytki , na niej etykietę , którą trzeba umieć odczytać .
Parametry i grupa materiałowa są podane .
Dostosować się do konkretnej roboty , warunków towarzyszącym przy obróbce dobierając posuw i obroty.

Obrazek

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

mateu5
Posty w temacie: 1

Post napisał: mateu5 » 05 lis 2022, 12:27

Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

Autor tematu
reactor

Post napisał: reactor » 05 lis 2022, 14:18

Tak zgadza się, z tyłu na etykiecie są podstawowe informację, ale nie wiem gdzie pisze czy płytka jest do ucinania czy rowkowania? A co do linka od mateu5 to chętnie się z tym zapoznam :)
płytka1.jpg
płytka 2.png
płytka 2.png (2.54 MiB) Przejrzano 717 razy

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: szopenn » 05 lis 2022, 16:33

patrzyłeś sięna parametry tych płytek? vc mają ogromne i posuwy też, ja na nutoolu na 3mm przecinam plastelinę stal 50mm z polewaniem oleju. Obroty - sam spróbuj dać +600 i nie bój się, wal w opór płytką w materiał. Idą jak wściekłe ale szybko się zużywają. Wymieniasz zanim doprowadzisz właśnie do nadłamania i uszkodzenia oprawki. POwoli załapiesz, musisz się nauczyć nimi robić

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”