Płytka: MGMN 300 PC9030 KORLOY (nierdzewka) oraz SP200 PC9030 KORLOY (stal)
Tokarka: MTP CZ1440G/1 (360x1000)
Doświadczenie: Początkujący!
Panowie zniszczyłem już dwa przecinaki w dość szybkim czasie! (Jedna płytka - jeden przecinak...). Przecinaka chińskie! Pierwszy MGEHR1616-3 i drugi większy MGEHR2020-3. Pierwszy 1616 był z zestawu chińskich składaków i przy ucinaniu materiału płytkę utrąciło i wyłamało dolną część noża... Drugi nóż zakupiłem większy 2020, mając nadzieję, że jak utrąci płytkę to noża nie zniszczy. Płytkę ponownie utrąciło z 4-5mm, nóż przeżył (nic mu się nie stało). Tą samą utrąconą płytkę obróciłem i założyłem. Uciąłem kilkanaście detali i płytkę znów utrąciło, a nóż tym razem zniszczyło! Parametrów nie umiem powiedzieć. Na pewno obroty coś między 200 lub 400 lub 450 z wolnym posuwem. Wióry były cieniutkie, delikatne bez odbarwień. Powierzchnia była nienajlepsza, akceptowalna, minimalnie chropowata. W obu przypadkach używano chłodziwa obficie.
Teraz nie mam żadnego przecinaka i zastanawiam się co kupić i jak go używać? Najchętniej kupił bym AKKO albo coś innego lepszego, ale obawiam się, że i taki zaraz zniszczę, a on już kosztuje 300zł a nie 100zł

I kolejna sprawa...
Nie mając czym uciąć wziąłem ostatni mój najnowszy nabytek... Blok SLTBN 20-05 + Listwa ucinająca NCIHN26-2 26. Niestety nie umiejąc się tym zbytnio posłużyć trzeba było się nauczyć... Tu jeszcze nic nie popsułem, ALE! Obawiam się tym pracować... Na wolniejszych obrotach i posuwach, powierzchnia była bardzo brzydka, porowata mocno wyczuwalna pod palcem. Dla mnie kompletnie nie akceptowalna! Udało się jednak odnaleźć CHYBA mniej więcej właściwy parametr. po około godzinie czasu i trochę strachu. Powierzchnia jest bardzo ładna i równiutka i zaczyna się świecić (odbijać światło), ale przy parametrach 1200obr/min i posuwie 0,3-0,4mm/obr. Nóż tak szybko wchodzi w materiał i ucina, że aż się boje przy tym stać, a jeszcze bardziej boje się pomyśleć, co się stanie jak płytka w czasie pracy utrąci się!
Czy listwa ucinająca z płytką w/w wymaga takich parametrów?
Kiedy w obu przypadkach stwierdzić, że płytkę trzeba wymienić/obrócić zanim zostanie ona utrącona i zniszczy nóż?
Jakie powinny być mniej więcej właściwe parametry przy przecinaku typu MGHEHR i listwie?
Jak nowy przecinak kupić i jak go obsługiwać?
Co ogólnie robię źle?