Mam problem z resetującym się arduino co jest w 100% spowodowane zakłóceniami wrzeciona. Jest to wrzeciono 500W szczotkowe chińskie. Problem wygląda tak, że przy normalnym frezowaniu sterownik resetuje się po paru minutach pracy i żeby nawiązać z nim z powrotem połączenie trzeba wyłączyć wrzeciono. Robiłem testy na "sucho" i przy wyłączonym wrzecionie cały program przechodzi bez problemu tak samo, lecz wypnę od sterownika oś Z z sterownikiem silnika, ale przy włączonym wrzecionie też cały program przechodzi bez problemu. Próbowałem już przy lutować kondensatory blisko szczotek:

Aby zapobiec zakłóceniom, lecz przy pierwszej próbie, gdzie C1,C2,C3=100nF(zwykłe ceramiczne kondensatory na 100V)
C1 wyzioną ducha, przy drugiej próbie przylutowałem kondensator 3300pF na miejsce C1, poza frezarką wszystko działało, lecz po przykręceniu wrzeciona do ramy frezarki po chodziło chwilę i podłączeniu uziemienia między montowaniem wrzeciona a dolną ramą, która jest uziemiona do sieci i wywaliło korki.
I teraz moje pytanie, jeżeli zrobię taki Filtr silnika DC:

To czy to będzie działać ? Jeżeli tak to jak dobrać cewki i kondensatory( na stronie na której to znalazłem jest C1=100nF C2,C3=47nF L1,L2=1uH), lecz czy to będzie działać w moim przypadku.
I czy rozwiązaniem może być zastosowanie transoptorów między sterownikiem silnika krokowego, a silnikiem krokowym Z( jeżeli po wypięciu tego silnika od płytki wszystko działa ) ?
Sterownik CNC shield i arduino są zasilane zasilaczem laboratoryjnym i cała rama dolna jest uziemiona do niego. Wrzeciono jest zasilane zasilaczem, który był w zestawie. Obudowa zasilacza jest połączona z ramą frezarki. Oś Z do której jest przymocowane wrzeciono i silnik Z jest cała metalowa, lecz jest połączona z dolną częścią przewodem, ponieważ boczne mocowania nie są z metalu.