Temat założyłem, ponieważ chciałbym dobrać rodzaj konstrukcji pod frezarkę którą będę budował.
Udało mi się po bardzo okazyjnej cenie odkupić od znajomego kilkanaście części. Wyrzucili chłopaka ze studiów i chciał sprzedać elementy swojej inżynierki.
I tak oto wszedłem w posiadanie:
Prowadnic liniowych HGR20 6x1000mm oraz 2x400mm
16 wózków liniowych HGH20CA
Śrub kulowych z nakrętkami i blokami łożyskującymi sfu1605 3x950mm 1x350mm
Wrzeciona 500W
Mokrego chińczyka 2.2kW
4 silników nema23 3Nm
Tuby laserowej CO2 40W
Zasilacza do tuby
jakiegoś chińskiego sterownika do lasera bez oznaczeń
Dwóch skrzynek sterowniczych do których jeszcze nie zaglądałem ale całość "na sucho" kręci silnikami, wrzecionem i tubą.
Konstrukcja jaką chciałbym zbudować to frezarka z ruchomą bramą. Jako, że jestem elektronikiem to styczności z mechaniką jako taką nie miałem nigdy. Przynajmniej ze sterowaniem nie powinno być problemów. W związku z brakiem doświadczenia i słabym zapleczem warsztatowym chciałbym stworzyć coś z ekstrudowanych profili aluminiowych. Na bramę ciężki 160x80 (lub dwa 80x80) na konstrukcję stołu ciężkie 160x40 lub 80x80.
Zastosowanie lite drewno, rzadziej płyty drewniane, widziałem że drukowane w 3D frezarki potrafią obrabiać bardzo wolno aluminium. Może na takiej konstrukcji również dało by się co nieco pofrezować aluminium. Póki co używanie lasera sobie odpuszczam, może w przyszłości się doposaży maszyne.
Wrzucę kilka screenów tego, co wpadło mi w oko. Jako że jestem zielony w temacie prosiłbym o poradę jaką konstrukcję wybrać. Nie wiem jakie zalety ma mocowanie prowadnic z boku stołu a jakie na stole, czy brama powinna być jednolita czy może dwa profile i zamontowaną między nimi śrubą kulową to lepszy pomysł.
Chciałbym w najlepszy możliwy sposób wykorzystać pole robocze. Jako, że śruby są krótsze od prowadnic to odpada mocowanie ich tak jak na screenach poniżej. Będę musiał coś wymyśleć. Umiem projektować w Fusion360 więc dam radę zrobić coś swojego tylko potrzebuję dobrego mentora