Frez do głębokich kieszeni w alu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Frez do głębokich kieszeni w alu
Cześć
Wykonuje detale w alu z okrągłymi kieszeniami fi25 i fi32 ma głębokość 40mm (na wylot).
Robię to frezem fi 8 3p , długość części roboczej 35mm i przy zejściu poniżej 35mm trzpień freza trze o krawędź kieszeni i zostawia ślad na detalu.
Czy to jest normalne? Trzpień przecież ma taką samą średnicę co ostrze.
Polecicie jakieś frezy fi8 do alu o części roboczej powyżej 40mm, chyba najlepiej 1 lub 2-ostrzowe
Wykonuje detale w alu z okrągłymi kieszeniami fi25 i fi32 ma głębokość 40mm (na wylot).
Robię to frezem fi 8 3p , długość części roboczej 35mm i przy zejściu poniżej 35mm trzpień freza trze o krawędź kieszeni i zostawia ślad na detalu.
Czy to jest normalne? Trzpień przecież ma taką samą średnicę co ostrze.
Polecicie jakieś frezy fi8 do alu o części roboczej powyżej 40mm, chyba najlepiej 1 lub 2-ostrzowe
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Frez do głębokich kieszeni w alu
tak to normalne ze ociera
albo zeszlifuj albo poszukaj freza z "szyjka" jak ten
https://www.hoffmann-group.com/PL/pl/pe ... rackingId=
kiedus uzywalem do aluminium GARR dobrze szlo
https://www.garrtool.com/search-results ... ng=&helix=
albo zeszlifuj albo poszukaj freza z "szyjka" jak ten
https://www.hoffmann-group.com/PL/pl/pe ... rackingId=
kiedus uzywalem do aluminium GARR dobrze szlo
https://www.garrtool.com/search-results ... ng=&helix=
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Kompa mi przywiesiło dwa posty wyżej.
To że trzpień robi Ci ślad to oczywiste. wojtek10916 Ci dobrze napisał, wybór narzędzi z podszlifowaniem jest spory.
Mam powtarzalną robotę gdzie w alu muszę robić promień R5 na głębokość 42mm i używam podobnego narzędzia jw. Garant 202551 fi8
To że trzpień robi Ci ślad to oczywiste. wojtek10916 Ci dobrze napisał, wybór narzędzi z podszlifowaniem jest spory.
Mam powtarzalną robotę gdzie w alu muszę robić promień R5 na głębokość 42mm i używam podobnego narzędzia jw. Garant 202551 fi8
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Robi ślady bo zamiast skrawania masz tarcie. Frez styka się z materiałem, tarcie powoduje podniesienie temperatury a resztki aluminium "rozsmarowują się na powierzchni.
Tu masz frez o roboczej 40mm. Najlepsze są węglikowe, to pewnie już wiesz. 3 ostrza:
https://sklep.metalmedia.pl/pl/p/Frez-w ... 4010K/6787
Tu masz frez o roboczej 40mm. Najlepsze są węglikowe, to pewnie już wiesz. 3 ostrza:
https://sklep.metalmedia.pl/pl/p/Frez-w ... 4010K/6787
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
No akturat nie najlepsze ale są porządne... 3 ostrza też nie zawsze... Jak alu twarde i podatne na frezowanie to i owszem, jak miękkie jak plastelina i lepiące to 2 lub 1 ostrze...bioxus pisze:Najlepsze są węglikowe, to pewnie już wiesz. 3 ostrza:
Frez do alu trzypiór długi kupisz na alledrogo chiński i wystarczy... Tu nie trzeba kosmicznej technologii

-
Hehe... Wykorzystuję zazwyczaj max co frez potrafi, ale jak zobaczyłem jak leci PKD to faktycznie zmienił mi się punkt odniesienia co do słowa "najlepszy". Vc=2400, fz nawet 0,1 przy rozsądnym ae.Petroholic pisze:No akturat nie najlepsze ale są porządne...
Tyle że trzeba mieć na prawdę dobrą obrabiarkę by nadążała. Dla fi8 wychodzi nawet 95000obr/min i posuw 19m/min. Kosmos. Widziałem jak szło na 50000obr/min (max maszyny)... Chyba że masz jeszcze inny produkt na myśli.
Bym polemizował, bo wydajność, żywotność i jakość może być nieprawdopodobnie mniejsza niż dobre markowe narzędzie. Może, ale nie musi.Petroholic pisze:Frez do alu trzypiór długi kupisz na alledrogo chiński i wystarczy

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Większego nie możesz użyć ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
A miał kolega kiedyś w ręce frez powlekany powłoką do alu? Do tego się naprawdę nic nie przykleja.Petroholic pisze: ↑17 paź 2019, 22:57No akturat nie najlepsze ale są porządne... 3 ostrza też nie zawsze... Jak alu twarde i podatne na frezowanie to i owszem, jak miękkie jak plastelina i lepiące to 2 lub 1 ostrze...bioxus pisze:Najlepsze są węglikowe, to pewnie już wiesz. 3 ostrza:
Frez do alu trzypiór długi kupisz na alledrogo chiński i wystarczy... Tu nie trzeba kosmicznej technologiiA jak złamiesz to tylko łezka poleci, a nie będziesz chciał od razu żyły chlastać
![]()
-
Nie żebym podważał Twoją fachowość, ale ciężko mi się zgodzić z kimś kto tak pisze.FTW pisze:A miał kolega kiedyś w ręce frez powlekany powłoką do alu? Do tego się naprawdę nic nie przykleja.
W PA38 frez więcej niż 2p to jakaś pomyłka. Ile frezów poleciało na tym u nas bo się zaklejały to bania mała.
Dużą partię miałem do zrobienia, odwiedzali nas przedstawiciele handlowi różnych producentów, oferowali frezy z powłokami z kosmosu... A finalnie okazało się że najbardziej trwałym i wydajnym narzędziem jest 1p markowy polerowany VHM. Może i powlekany miałby większe Vc, ale u nas obroty max 24000 całkowicie starczyły na dedykowane parametry. Najlepsze że przez pomyłkę zamówiłem frez prawoskrętny z lewoskrętną linią śrubową co ograniczyło zdecydowanie sprzątanie po takiej obróbce. Wiór pcha pod siebie, a do zrobienia były okna w profilach alu. Chłodzenie mgłą z denaturatu pod ciśnieniem.