Widze, że pomogli koledze tak, że nadal jest zielony. Skoro to lata na LPT i jest sprawne sprzętowo, to wystarczy wejśc w ustawienia programu i spisać sobie na kartce wszystkie połączenia pinów, niekoniecznie moze sie nazywac step x dir x itd, może być rownież drive x czy cos, w każdym razie wszystko sobie spisac na karteczce, czyli po dwa piny step dir od osi xyz, od enable, estopu, uruchamiania wrzeciona i krancowek jesli są. Także ustawienia silników. A potem najzwyczajniej w świecie przepiac kabel pod macha np na innym kompie, lub na tym samym, ale wylączonym poprzednim programie megacut, tylko nie wiem czy sie nie pogryzą.
No w każdym razie w machu wchodzimy w ustawienia i wklepujemy te wszystkie ustawienia pinów i predkości silników z rampą przyspieszenia i wtedy na jogu mozna próbowac czy sie to poruszy. Tak po prostu maszyna macha "nie widzi" i nie musi, to mach ma widziec maszyne.
Przerabiałem kiedyś jakies smc czy cos, tylko że klient sie nie pierdylił i wyslał mi ustrojstwo na palecie, a tam było schrzanione pudełko sterujące na usb.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign