stary ploter frez. przeróbka

Potrzebne wsparcie

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
dosman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 21 maja 2019, 15:27
Lokalizacja: gniezno

stary ploter frez. przeróbka

#1

Post napisał: dosman » 21 maja 2019, 15:45

Witam, pewnie temat był poruszany ale ja już ramol jestem ;) a potrzebuję pomocy.
kupiłem stary ploter frez. cnc megaplot o polu 600x800 i pracuje on tylko w 2 d i tu pytanie jak i co przerobić aby robił 3d.
Port lpt i program MegaCut 2D. jestem blisko emerytury więc proszę szanownych kolegów aby mnie nie olali tekstami " poszukaj w Necie" itp. Proszę o poradę i tyle :. Jeśli jest ktoś z Poznania i okolic i zechciałby mi cokolwiek doradzić na żywo to będzie miło. Duża "Łycha" się znajdzie :).
Pozdrawiam Adam

W razie potrzeby mój adres.
dosman@wp.pl




oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4785
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: stary ploter frez. przeróbka

#2

Post napisał: oprawcafotografii » 21 maja 2019, 20:35

Zmienić elektronikę sterującą i nakarmić nową sygnałami z MACHa czy czegokolwiek w ten deseń.

Ale najpierw zrób mu przegląd mechaniczny - czy wszystko jest podokręcane etc.
Miałem więc wiem co radzę ;)

q

Awatar użytkownika

Autor tematu
dosman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 21 maja 2019, 15:27
Lokalizacja: gniezno

Re: stary ploter frez. przeróbka

#3

Post napisał: dosman » 22 maja 2019, 15:42

w 2d robi ładnie w osi, kończy tam gdzie zaczął :)
czy może jakieś konkretne porady co kupić czego nie, czy silniki z przekładniami wymienić na serwo , jaki osprzęt symbole, marka itp. mam wszystko na LPT .


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 562
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: stary ploter frez. przeróbka

#4

Post napisał: lepi » 22 maja 2019, 15:46

Wszystko można zostawić skoro pracuje. Wymienić tylko sterowanie. Na przykład na Mach3 lub LinuxCNC.

Awatar użytkownika

Autor tematu
dosman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 21 maja 2019, 15:27
Lokalizacja: gniezno

Re: stary ploter frez. przeróbka

#5

Post napisał: dosman » 22 maja 2019, 15:50

Jestem zielony, potrzebuję porady łopatą :), mach 3 ok ja jaki osprzet elektoniczny, czy jeśli poszukam mach3 to znaję wszysko co trzeba wymienić. Sam program bic u mnie nie zrobi bo ploter nie widzi mach3


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 562
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: stary ploter frez. przeróbka

#6

Post napisał: lepi » 22 maja 2019, 16:53

Jak nie widzi? Skoro lata przez LPT to będzie nadal latał tyle, że w 3D.

Awatar użytkownika

Autor tematu
dosman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 21 maja 2019, 15:27
Lokalizacja: gniezno

Re: stary ploter frez. przeróbka

#7

Post napisał: dosman » 22 maja 2019, 23:11

czyli wymienić tylko płytę gł. mach 3 a sterowniki silników zostawić ?


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 562
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: stary ploter frez. przeróbka

#8

Post napisał: lepi » 23 maja 2019, 05:25

A jaka to plyta? Byc moze moze zostac. Ale jak nie masz do niej dokumentacji to mozna wymienic.

Awatar użytkownika

Autor tematu
dosman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 21 maja 2019, 15:27
Lokalizacja: gniezno

Re: stary ploter frez. przeróbka

#9

Post napisał: dosman » 23 maja 2019, 06:32

lepi pisze:
23 maja 2019, 05:25
A jaka to plyta? Byc moze moze zostac. Ale jak nie masz do niej dokumentacji to mozna wymienic.


to jest start Megaplot i chodzi na Megacut ale megacut 3d już jej nie widzi.

to jest to,
https://drive.google.com/open?id=11Xgrw ... OI1UIuqnPF

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6722
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: stary ploter frez. przeróbka

#10

Post napisał: bartuss1 » 26 maja 2019, 07:50

Widze, że pomogli koledze tak, że nadal jest zielony. Skoro to lata na LPT i jest sprawne sprzętowo, to wystarczy wejśc w ustawienia programu i spisać sobie na kartce wszystkie połączenia pinów, niekoniecznie moze sie nazywac step x dir x itd, może być rownież drive x czy cos, w każdym razie wszystko sobie spisac na karteczce, czyli po dwa piny step dir od osi xyz, od enable, estopu, uruchamiania wrzeciona i krancowek jesli są. Także ustawienia silników. A potem najzwyczajniej w świecie przepiac kabel pod macha np na innym kompie, lub na tym samym, ale wylączonym poprzednim programie megacut, tylko nie wiem czy sie nie pogryzą.
No w każdym razie w machu wchodzimy w ustawienia i wklepujemy te wszystkie ustawienia pinów i predkości silników z rampą przyspieszenia i wtedy na jogu mozna próbowac czy sie to poruszy. Tak po prostu maszyna macha "nie widzi" i nie musi, to mach ma widziec maszyne.

Przerabiałem kiedyś jakies smc czy cos, tylko że klient sie nie pierdylił i wyslał mi ustrojstwo na palecie, a tam było schrzanione pudełko sterujące na usb.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”