W poście z 9.12.2017 podałem szerokość koła zębatego - 8mm. Przepraszam, nie zwróciłem uwagi na brak gitary. Ale jeżeli odtwarzasz posuw mechaniczny to musisz odtworzyć gitarę i automatycznie uzyskasz możliwość gwintowania, sprawa 1 dodatkowego koła zębatego m0,75/55z.bolek80 pisze: ↑19 lut 2018, 21:10O jakim Pan gwintowaniu mówi skoro pisałem, że nie mam gitary i chciałbym zdjęcia .... gitary i mocowań??? Na rysunku założyłem grubość zębatki 12 mm (jeśli jest zła to proszę o korektę).
Temat kolejny. Falownik można kupić i założyć, ale jaki jest sens w tak małym urządzeniu. Najmniejsze obroty to dla noży bez węglika 100-300 więcej też można. dla noży z węglikiem-300-600 można i więcej, tylko żeby nie wpadała w drgania. Ja mam silnik 900 wat. Moc jest wystarczająca.
Nie mam zamiaru wymuszać na Tobie stosowania falownika, ale zapewniam, że warto. Łatwo można dobrać obroty przy których mamy poprawne skrawanie i minimalne drgania. Prawie wszyscy koledzy go stosują.
Silnik 900W (4x moc i moment firmowego jeżeli obroty nominalne = 1400) to sporo jak na to maleństwo, ale myślę, że jeszcze się mieści "w górnych granicach"