Tokarka zuch 1 części
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Witam wszystkich jestem tu nowy i to jest mój pierwszy post, od nie dawna posiadam tokarkę zuch (nie wiem który to egzemplarz ale porobię kilka zdjęć to postaram się wrzucić ). Jak na moje drobne potrzeby będzie w sam raz jest dosłownie idealna, ale mam mały problem wszystko działa w niej jak należy nie ma luzów i chodzi jak zegarek mimo tych lat. Brakuje w niej jednak tulejki do mocowania kła w koniku, szukałem wszędzie ale bez skutku dogadałem się z tokarzem i ma mi dorobić ale chciał bym oryginał Może mi ktoś w tym pomóc ? z góry dzięki za pomóc
( A może ktoś posiada ? typu szczęki lub koła zębate do napędu i mu zalegają ? bo ja mam tylko komplet w tokarce i nic po za tym )
pozdrowionka
( A może ktoś posiada ? typu szczęki lub koła zębate do napędu i mu zalegają ? bo ja mam tylko komplet w tokarce i nic po za tym )
pozdrowionka
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Może opis wystarczy. Długość pinoli 95mm, średnica 25mm - tokarz musi pasować ten wymiar z konikiem, długość części stożkowej MK1 = 45mm, reszta czyli część z gwintem 12x3L (być może trapezowy, trzeba sprawdzić na śrubie) = 50mm. Rowek prowadzący szer. 5mm, wcięcie na głębokość 2,5mm.
Średnica otworu na wejściu stożka = 12mm.
Przepraszam, ale nie mogę w nocy wykręcić śruby żeby sprawdzić rodzaj gwintu. Ale chyba ją masz.
Średnica otworu na wejściu stożka = 12mm.
Przepraszam, ale nie mogę w nocy wykręcić śruby żeby sprawdzić rodzaj gwintu. Ale chyba ją masz.
-
Muszę się poprawić (sprawdzałem przy kiepskim oświetleniu) - od strony pokrętła nie ma gwintu na długości 50mm ale w pinolę wciskana jest brązowa tuleja z gwintem wewnętrznym 12x3L o średnicy fi 18 długości też 18mm zabezpieczona przed obracaniem i wysunięciem wkrętem M3 bez łba (robaczek). To znacznie ułatwi wykonanie gwintu.
Nawiercenie fi 13 dochodzi do 50mm od końca pinoli.
Wszystko to widać na rys. 11 z DTRki.
Na rys.07 podane pasowanie dla pinoli fi 25h6.
Nie mogę załączyć rysunku bo przekracza 2MB .
Nawiercenie fi 13 dochodzi do 50mm od końca pinoli.
Wszystko to widać na rys. 11 z DTRki.
Na rys.07 podane pasowanie dla pinoli fi 25h6.
Nie mogę załączyć rysunku bo przekracza 2MB .
-
Na wszelki wypadek wklejam post kol. kugel z 15.04.2014:
"Podaję wymiary tulei konika: dł.112,5; śr. fi 24,98; wewnątrz tulejka z brązu fi 18 i dł. 12, gwint prostokątny 12*2 lewy, pozostałą długość zajmuje stożek MK1. Tuleja frezowana 5,5*2,5 tak by rowek pasował do wpustu."
Widać wyraźne różnice 2 wymiarów - długości tulejki i długości pinoli. U mnie cała stała część konika ma 110 mm i 112 mm pinola by się nie chowała. Albo inne wymiary konika albo dorabiana tuleja. Inny tez jest skok gwintu. Wszystko możliwe, bo było wielu producentów.
"Podaję wymiary tulei konika: dł.112,5; śr. fi 24,98; wewnątrz tulejka z brązu fi 18 i dł. 12, gwint prostokątny 12*2 lewy, pozostałą długość zajmuje stożek MK1. Tuleja frezowana 5,5*2,5 tak by rowek pasował do wpustu."
Widać wyraźne różnice 2 wymiarów - długości tulejki i długości pinoli. U mnie cała stała część konika ma 110 mm i 112 mm pinola by się nie chowała. Albo inne wymiary konika albo dorabiana tuleja. Inny tez jest skok gwintu. Wszystko możliwe, bo było wielu producentów.
-
Re: Tokarka zuch 1 części
1) Powinieneś przenieść do działu Giełda.
2) Wskazane zdjęcie tokarki a także uszkodzonej części.
3) Na pewno ZUCH 8 ? Nie spotkałem się dotychczas z tą wersją.