Tokarka zuch 1 części
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
Re:
Witam po dłuższej nieobecności. Interesują mnie wymiary wałka z kołem zębatym 20z i tulejka w której pracuje. Wprawdzie zrobiłem na oko wałek i tuleję, ale została jeszcze druga strona tokarki. Nie mogę toczyć gwintów ale mam już posuw napędzany silnikiem elektrycznym. W przyszłości dorobię koła zębate. TAK więc tokarka staje się coraz bardziej kompletna. Udało się też zlikwidować luzy na wałkach.
Bolek tokarz
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka zuch 1 części
Jesteś na etapie rozbudowy suportu Zucha. Ja u siebie zrezygnowałem z toczenia gwintów (mam do tego inną tokarkę) ale dorobiłem nawrotnicę do suportu wzdłużnego. Można używać posuw ręczny lub prawy , lewy posów mechaniczny. Jak to wygląda masz na zdjęciach.
gallery/image/6544
gallery/image/6547
Jak będziesz zainteresowany mogę podać więcej szczegółów.
gallery/image/6544
gallery/image/6547
Jak będziesz zainteresowany mogę podać więcej szczegółów.
Pozdrawiam
ostanislaw
ostanislaw
-
Dodane 13 minuty 5 sekundy:
Nie za bardzo umiem obrazki wrzucać ale chyba się udało. Dorabiam nowe koło pasowe pośrednie na łożyskach (zgodne z oryginałem). Dorobiłem od zera jedną stronę napędu. Rysunki wykonałem na podstawie DTR -ki i zdjęć. Prawie jak oryginał (jest inne mocowanie pręta). Proszę o zdjęcia drugiej to ją rozrysuję na rysunki wykonawcze części. Pozdrawiam.
Dodane 8 minuty 20 sekundy:
Pasek klinowy to 10 mm. Na jednym ze zdjęć Zucha w internecie odczytałem typ avx długość 635. Zuch wyglądał na oryginalnego więc taki pasek będzie dobry. To był pasek pomiędzy wrzecionem a kołem pośrednim. Konstruktor na pewno założył, taki sam pasek pomiędzy silnikiem a kołem pośrednim. Nie mam u siebie rozstawu oryginalnego rozstawu osi to bym policzył. Odpowiedź dla Pana ostanisława posuw mam elektryczny stały przełączany przełącznikiem lewo-prawo. Zdaje egzamin- przy najmniej na razie
Dodane 8 minuty 20 sekundy:
Pasek klinowy to 10 mm. Na jednym ze zdjęć Zucha w internecie odczytałem typ avx długość 635. Zuch wyglądał na oryginalnego więc taki pasek będzie dobry. To był pasek pomiędzy wrzecionem a kołem pośrednim. Konstruktor na pewno założył, taki sam pasek pomiędzy silnikiem a kołem pośrednim. Nie mam u siebie rozstawu oryginalnego rozstawu osi to bym policzył. Odpowiedź dla Pana ostanisława posuw mam elektryczny stały przełączany przełącznikiem lewo-prawo. Zdaje egzamin- przy najmniej na razie
Bolek tokarz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Dla koła 55z i modułu 0,75 fi powinno wynosić 42,75 mm. U Ciebie jest 46 mm. Inny moduł i przełożenie ? Jeżeli tak, to co z gwintowaniem ?
Rys. 9 w DTRce pokazuje też lewą stronę napędu posuwu, można z wymiarowaniem podejść analogicznie jak do prawej strony.
Nie planujesz falownika ? Dając potrójne koło na silnik można wtedy pominąć pośrednie. Jeden pasek klinowy mniej.
Rys. 9 w DTRce pokazuje też lewą stronę napędu posuwu, można z wymiarowaniem podejść analogicznie jak do prawej strony.
Nie planujesz falownika ? Dając potrójne koło na silnik można wtedy pominąć pośrednie. Jeden pasek klinowy mniej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Tokarka była projektowana dla silnika 180W. Wg mnie silnik 370W/900 obr/min lub 370W/1450 obr/min. Pierwszy - większy moment, drugi większe max. obroty. Falownik wektorowy 370W. Można wtedy pominąć koło pośrednie. Chyba, że zależy nam na bardzo dużej ilości zakresów obrotów, to je zostawiamy.
-
Witam Panie Andrzeju40. O jakim Pan gwintowaniu mówi skoro pisałem, że nie mam gitary i chciałbym zdjęcia .... gitary i mocowań??? Na rysunku założyłem grubość zębatki 12 mm (jeśli jest zła to proszę o korektę). Założyłem inne wymiary i jeśli ktoś zna prawdziwe to proszę o korektę. Jeszcze raz proszę o fotki od strony gitary, ale bez kół zębatych. Chciałbym zobaczyć i w wolnym czasie dorobić. Interesuje mnie wymiar pomiędzy osią silnika i osią wrzeciona.
Temat kolejny. Falownik można kupić i założyć, ale jaki jest sens w tak małym urządzeniu. Najmniejsze obroty to dla noży bez węglika 100-300 więcej też można. dla noży z węglikiem-300-600 można i więcej, tylko żeby nie wpadała w drgania. Ja mam silnik 900 wat. Moc jest wystarczająca.
Temat kolejny. Falownik można kupić i założyć, ale jaki jest sens w tak małym urządzeniu. Najmniejsze obroty to dla noży bez węglika 100-300 więcej też można. dla noży z węglikiem-300-600 można i więcej, tylko żeby nie wpadała w drgania. Ja mam silnik 900 wat. Moc jest wystarczająca.
Bolek tokarz
-
- Posty w temacie: 2
bolek80
Mam Zucha i mieszkam pod Wrocławiem (okolice Wiszni Małej - kierunek Trzebnica). Zuch stoi nieużywany ale kompletny.
Jeżeli masz ochotę, zapraszam do siebie (może któraś sobota). Pomierzysz, obejrzysz. Nawał pracy nie pozwala mi pomóc Ci w inny sposób. Jeżeli jesteś zainteresowany - wal na PW, podam Ci tel.
Mam Zucha i mieszkam pod Wrocławiem (okolice Wiszni Małej - kierunek Trzebnica). Zuch stoi nieużywany ale kompletny.
Jeżeli masz ochotę, zapraszam do siebie (może któraś sobota). Pomierzysz, obejrzysz. Nawał pracy nie pozwala mi pomóc Ci w inny sposób. Jeżeli jesteś zainteresowany - wal na PW, podam Ci tel.
-
Dzięki. Na pewno skorzystam. Zucha ulepszam i remontuję już 1,5 roku i na pewno jeszcze to potrwa. Takie zajęcie na długie zimowe wieczory. Zależy mi na odbudowie zbliżonej do oryginału - ale jeśli coś można ulepszyć to oczywiście wykonam rysunek konstrukcyjny i daną część na Zuchu lub w warsztacie.
Bolek tokarz