Tokarka Hobbymat MD65

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
maciej940
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 13 wrz 2015, 16:59
Lokalizacja: Częstochowa

Tokarka Hobbymat MD65

#1

Post napisał: maciej940 » 13 wrz 2015, 17:25

Witam Kolegów. Kupiłem jakiś czas temu Tokarkę Hobbymat MD65 i borykam się z przeróbką jaką wprowadził poprzedni właściciel a mianowicie usunął on suport narzędziowy i w jego miejscu bezpośrednio osadził imak.
Tokarkę chciałbym doprowadzić do stanu pełnej używalności i stąd moje pytanie, czy istnieje możliwość dokupienia gdzieś suportu narzędziowego? Może któryś z Kolegów forumowiczów ma taki suport na zbyciu lub wie gdzie czegoś takiego szukać.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!Obrazek



Tagi:


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1846
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: ARGUS » 13 wrz 2015, 17:36


Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 2545
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#3

Post napisał: zacharius » 13 wrz 2015, 19:08

to lipka,
rodzimy imak hobbita to tez bolączka ale takie barbarzyństwo, ech.
aczkolwiek to rozwiązanie jest sztywniejsze a rożne dziwne stożki rzadko się toczy
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 9627
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#4

Post napisał: RomanJ4 » 13 wrz 2015, 19:26

zacharius pisze:a rożne dziwne stożki rzadko się toczy
Ale jak planujesz do zderzaka, a potem trzeba jeszcze zatoczyć dokładnie milimetr z ułamkiem, to jak znalazł... :wink:
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1885
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#5

Post napisał: rc36 » 14 wrz 2015, 16:36

Może cię zainteresują te sanki narzędziowe w tym ogłoszeniu http://olx.pl/oferta/tokarka-chyba-tsa- ... ffa21933b5


gigipawel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 142
Rejestracja: 16 paź 2008, 13:51
Lokalizacja: KIELCE

#6

Post napisał: gigipawel » 15 wrz 2015, 11:09

Witam.
Podszyję się jak kolega wyżej ;)

Mam tokareczkę MD65 Standard ale z silnikiem 3fazowym. Czy były wypuszczane w oryginale tokarki z 3 fazowymi silnikami ?

Edit.
Moje sterowanie. Niestety nie za każdym razem silnik się załącza i przydał by mi się schemat elektryczny bo dostęp do elektryki tam jest troszkę utrudniony.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, 11:35 przez gigipawel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 9627
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#7

Post napisał: RomanJ4 » 15 wrz 2015, 11:34

Możesz sprawdzić
http://gladus63.free.fr/mecanique/MD65_manuel.pdf
http://www.lathes.co.uk/hobbymat/
http://www.glue-it.com/model-engineerin ... ffisZf0c-4
Obrazek
jak widać oryginalny był jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym ( i zmianą kierunku obrotów przełącznikiem.

może się na co przyda..
http://www.bazmonaut.com/machines/hobby ... e-rebuild/
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, 11:52 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman


gigipawel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 142
Rejestracja: 16 paź 2008, 13:51
Lokalizacja: KIELCE

#8

Post napisał: gigipawel » 15 wrz 2015, 11:50

Oj coś ten Edit. nie poszedł Oki.
Moje sterowanie jest identyczne jak na pierwszych zdjęciach. https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... t49222.htm

Silnik który wydaje się być orginalny:
Obrazek

A tokareczka jeszcze sporo będzie miała nad sobą prac więc chyba założę nowy temat lub doczytam.
Obrazek


Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 2545
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#10

Post napisał: zacharius » 15 wrz 2015, 14:29

no to jak już się chwalimy to pokaże moja. może komuś się przyda do liftingu
co prawda jak gadam na filmikach to po rosyjsku ale chyba będzie wiadomo o co kaman.

elektrogitara:



DRO na liniałach ale z innym ekranem + odnowiona elektrogitara (czarny wyswietlacz w koncu zabudowana -lipnie bo lipnie ale zabudowa działa):




na DRO musze jeszcze kiedyś zrobić nalepke na przód i podpiąć tacho od elektrogitary (3cia linia na wyświetlaczu)

z innych bajerów silnik 3f 0,4kW z falownikiem, szybkozmienny imak, zamienione chłodzenie na wiatrak od kompa 140mm
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”