Tokarka Cormak 330x700 czy Optimum TU2506 ?

Jaką tokarkę wybrać ? Mam dylemat będę wdzięczny za opinie i rady, najlepiej ludzi którzy mieli styczność z tymi sprzęta

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10

Re: Tokarka Cormak 330x700 czy Optimum TU2506 ?

Post napisał: amator7 » 23 sty 2022, 21:43

szopenn pisze:no ale teraz nie kupiłbyś jej za 27k

raczej nie bo nie jest mi niezbędna,
ale za piętnaście kupiłem, bo motocykl na który namawiał mnie wówczas kolega był dwa razy droższy a chyba stał by więcej czasu nie używany niż tokarka.
poza tym przepisy punkty i mandaty odebrały całą frajdę z jazdy na jednośladach, bo ja panie szopen lubiłem za***rdalać ;)
a tak , mam jeszcze frezarkę i prawo jazdy którego mi nie zabrano :lol:

Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: szopenn » 23 sty 2022, 21:48

amator7 pisze:poza tym przepisy punkty i mandaty odebrały całą frajdę z jazdy na jednośladach, bo ja panie szopen lubiłem za***rdalać

raczej nie to, sens jazdy motocyklami był jeszcze do roku góra 2005, drogi były jakie byly ale nie było takiego ruchu. Śmigałem sobie nawet codziennie na uczelnie 50km i to była przyjemność. W pewnym momencie poczułem że się dosłownie dusze i walcze o miejsce dla siebie. Jestem zmuszony trzymać tempo proponowane przez niezdary w koło. Dodatkowo wszędzie podwójne, wysepki, brak infrastruktury. Mandaty tu nic nie zmieniły. Z całej zabawy został poczciwy nolan n60, 103 i cały outfit beringa - nie do zdarcia, wnuki będą jeździć.

PS. bardzo podobnie dzisiaj dobija się kolarzy amatorów, jeśli znajdzie się chwila czasu na rundkę to szybciej jest się z miasta wydostać samochodem z rowerem w pace, bo jadąc rowerem to nam już czasu nie starczy przejechać się.

Autor tematu
zwiadowca88
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 16

Post napisał: zwiadowca88 » 23 sty 2022, 22:05

szopenn wiesz co to już jest jednak trochę męczące. Powinieneś wiedzieć jeśli czytałeś moje posty iż nie szukam sprzętu po to aby go zmagazynować i sprzedać za kilka lat. A jako narzędzie realizacji swoich projektów i możliwości dorobienia, bo nie przewidzisz przyszłości i tego co się wydarzy. Jeśli nie widzisz jak ten stary system się wali to jesteś ślepy. Jeśli myślisz iż wrócą czasy z przed 2019 roku, to dla mnie jesteś naiwny. Czas pokaże co będzie w przyszłości. Ja wolę zainwestować w narzędzia, wiedzę, umiejętności nowe. Ty możesz odkładać sobie w banku swoje pieniądze. Jeszcze zobaczysz jak te najtańsze dziś tokarki za 3.500 będą kosztować od 4.500 zł itd.

Lepiej kup sobie wytrzepaną polską tokarkę do remontu i zacznij ją remontować bo za dwa trzy lata może cię być nie stać na taką ruinę do remontu.

Twoje życie twoja decyzja :wink:

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 23 sty 2022, 22:12

podjąłem decyzje już dawno, nie dam się w to wciągnąć a winni są ludzie, którzy muszą mieć bo widzisz... wracając do twojego taty i wspomnień komuny to ty już jesteś z takiego pokolenia że musisz, tak zostałeś wychowany co na półce to musi być twoje. Każą ci zapłacić za grafikę 5 tys to zapłacisz. Każą CI za telefon średniaka zapłacić 2k to powiesz że za 2 lata będzie droższy. Każą ci trzymać telefon komórkowy i windowsa na subskrypcji to tak będziesz robić, oczywiście usprawiedliwiasz to na różne sposoby, że komentarze chińskich nie są takie złe, że dorobisz (ale stracisz 15k i więcej bo jeszcze osprzęt, a bo falownik do silnika bo chińskie uwzojenia alu powiedzą papa - a to całkiem pokaźna kwota na drobne zlecenia tokarskie - można sporo na tym pociągnąć) itp, a ja nie i basta i tu się zgadza, nie wydam 10k na manualną maszyne bez posuwów bo to jest przędzarka a nie tokarka, a ja już taką przędzarkę mam, a tych chcesz tej chinoliny spróbować to twoje życie, twoja decyzja :wink: nie zdziw się jak nie będziesz w stanie toczyć po prawej stronie uchwytu bo oczywiście chińczyk w swoich przędzarkach takiej opcji bez modyfikacji maszyny nie przewidział i wiele wiele innych jak np skale malowane z pędzla co się wycierają, o skali na pinoli w tanich tokarkach to pomarzyć (no zawsze można sobie cyfrówkę doczepić drukując jakiś uchwyt na 3d no ale... ) itp, chiński bubel o ergonomii która budzi uśmiech nawet u wielbicieli ręcznego przebierania fasoli :D jeśli tacy oczywiście są.

PS. widzisz, ja nie mam problemu absolutnie z tym żeby przyznać się że moja tokaryna to jest g.... ot jestem z tobą i ze sobą szczery, ty pewnie uważasz że jak coś już masz to trzeba bronić tego do upadłego i nie rozumiesz jak się można męczyć, no można bo czasem jest taka sytuacja że się pomęczyć musisz, no ale ty jeszcze jej nie kupiłeś :D
Ostatnio zmieniony 23 sty 2022, 22:33 przez szopenn, łącznie zmieniany 3 razy.

amator7

Post napisał: amator7 » 23 sty 2022, 22:25

szopenn pisze:poczułem że się dosłownie dusze i walcze o miejsce dla siebie. Jestem zmuszony trzymać tempo proponowane przez niezdary w koło. Dodatkowo wszędzie podwójne, wysepki, brak infrastruktury. Mandaty tu nic nie zmieniły.

ja lubię walczyć w takiej sytuacji i ryzykuję czasami za dużo, kiedyś fart by się skończył. zwłaszcza ze miałem za sobą dwie dosyć spektakularne wysiadki z siodła. i dwa pościgi wideorejestratora, dobrze że wówczas nie zabierali prawka za prędkość.
obróbka metali jest jednak dużo bardziej bezpieczna, motorki dalej mam ale teraz takie słabsze żeby nie kusiło, ale i wsiadać się nie bardzo chce skoro wiesz że i tak nie pojedziesz jak byś chciał.
zwiadowca88 pisze:Ja wolę zainwestować w narzędzia,

dzisiaj to też nie są tanie rzeczy
pomiarówka, nożyki, freziki, podzielnice, głowice itd całe mnóstwo fajnych zabawek.
zresztą co ja tu będę....
niech klasyk tematu się wypowie ;)

szopenn pisze: dorobisz (ale stracisz 15k i więcej bo jeszcze osprzęt, a bo falownik do silnika bo chińskie uwzojenia alu powiedzą papa - a to całkiem pokaźna kwota na drobne zlecenia tokarskie

przyjemności zawsze kosztowały. miałeś motocykl, zwrócił ci się czy dokładałeś do niego?
szopenn pisze:podjąłem decyzje już dawno, nie dam się w to wciągnąć

nie zapłacisz za tokarkę to najzwyczajniej w świecie, nie przywiozą ci jej ;)
kiedyś też tak było. :lol: :lol: :lol:
szopenn pisze:widzisz, to jest typowe tłumaczenie kogoś kto się nie szanuje i idzie kupić do lidla zielonego parkszajsa a nie kupi dewalta bo "co to za róznica skoro dewalt jest też teraz produkowany w chinach".
szopenn pisze:zapoluj sobie na latarkę LED z lidla w systemie 12v, LED PLLA 12 i kup do tego akumulator 4ah.

to się jakoś nazywa, no takie sprzeczności, wypowiedzi z dwóch rożnych tematów, ale jednak :lol:
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 23 sty 2022, 22:38

amator7 pisze:to się jakoś nazywa, no takie sprzeczności, wypowiedzi z dwóch rożnych tematów, ale jednak

tak bo ty wiesz o mnie wszystko.... zresztą no i co z tego, poleciłem mu dobrą latarkę, ale chińskiej tokarki nie będę polecał.

amator7

Post napisał: amator7 » 23 sty 2022, 22:41

wszystkiego to nikt nie wie, przeceniasz mnie w tym momencie :wink:
co tam ja, nawet nasz czak noris nie wie wszystkiego :mrgreen:

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 24 sty 2022, 16:47

a kolega kupił nuta i nie mógł dojść ładu o co chodzi jak nakiełkuje, po tuszu wyszło że stożek pinoli łapie mu na podstawie stożka, ale głębiej i ku wierzchołkowi już nie no i co? no i rozwiertak i dokładka do zabawy, a tu padł taki argument że ktoś komuś dopiekł. No nie dopiekł, ale każdy pamięta też jaka była historia z tymi za krótkimi wałkami w 500tkach co się kół zębatych nie dało założyć bo były za krótkie, już nie wspominając o zarąbiście wykonanym kole zębatym 21 :D Może ta 360 nie jest taki bubel, no ale... nie przekonasz, że bubel :D

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rdarek » 24 sty 2022, 18:34

szopenn pisze:
24 sty 2022, 16:47
już nie wspominając o zarąbiście wykonanym kole zębatym 21 :D
O taaak ja tak trafiłem :twisted: :mrgreen:
Dobrze, że nie dawali 21 oddzielnych zębów do przyklejenia do wałka :mrgreen:

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: orion32 » 24 sty 2022, 18:50

Na szczęście ja takich dylematów nie mam, bo mam tokarkę starą, ale jarą. Co potrzebuję, to wytoczę. Nigdy nie zamieniłbym jej na chiński produkt, który cały, waży tyle co suport w mojej.Co z tego, że ma dopiero 67 lat.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”