tokarka 2 tsb
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 40
Re: tokarka 2 tsb
Zrobiłem tę tabelkę, ale bez sprawdzania czy się zmieści na gitarze. Nie mam rysunku, a po niedzieli nie będę miał pewnie czasu, a więc daję taką. Pamiętaj, że koła pośrednie nie mają wpływu na stosunek przekładni i zawsze można je zamienić na inne, większe czy mniejsze aby dopasować układ do gitary. Większość kół w układzie metrycznym posiada mniej zębów i dzięki temu zastosowanie odrobinę większego modułu nie powinno stanowić problemu. Nie podoba mi się układ z rysunku 4 gdyż koło zębate w pozycji „B” jest chyba za małe aby się zmieścić na osi śruby pociągowej, no ale nie wiem jaka dokładnie jest ta maszyna.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 37
Panie - Jesteś Wielki , dziękuję , mam nadzieje ,że zostanie dla potomności, jeżeli mogę się jakoś odwdzięczyć pisz .....
Dodane 19 minuty 54 sekundy:
w jaeszcze mam pytanie układ jaki zastosowałeś to ten?

Dodane 19 minuty 54 sekundy:
w jaeszcze mam pytanie układ jaki zastosowałeś to ten?

-
We wcześniej podanym pliku u dołu są rysunki, tylko trzeba je mocno powiększyć w przeglądarce internetowej.
Ja z siebie nie jestem aż tak zachwycony,

Mimo wszystko to co miałeś zrobić to zrób ten rysunek gitary i szczegółowo odpowiedz na te pytania o których pisałem wcześniej. Za jakiś czas postaram się dokończyć i mam nadzieję, że będzie nad czym się pochylić.
Ja z siebie nie jestem aż tak zachwycony,

Mimo wszystko to co miałeś zrobić to zrób ten rysunek gitary i szczegółowo odpowiedz na te pytania o których pisałem wcześniej. Za jakiś czas postaram się dokończyć i mam nadzieję, że będzie nad czym się pochylić.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam pany. Jakiś czas temu zakupiłem 2tsb i chcę ją przywrócić do życia. Wie ktoś może jaki uchwyt by pasował? Bo płyta zabierakowa ma "dziwne" wymiary, ew. można ją dorobić? Mój jest rozryrany w każdą stronę, przetaczanie szczęk wiele nie pomogło, a i sama płyta ma lekkie bicie.
-
Szczeki przetacza sie raczej jak jesteś pewny ze nie ma luzów gdzie indziej .
Uchwyt dedykowany do tej tokarki to 160. Najpierw trzeba skasowac luz na panewkach , potem ewentualnie przetoczyc zabierak, ale zanim sie za to wezmiesz trzeba skasowac ewentualne luzy na suporcie. JA wlasnie tak robilem najpierw wszystkie luzy potem zabierak a na koncu UT
Uchwyt dedykowany do tej tokarki to 160. Najpierw trzeba skasowac luz na panewkach , potem ewentualnie przetoczyc zabierak, ale zanim sie za to wezmiesz trzeba skasowac ewentualne luzy na suporcie. JA wlasnie tak robilem najpierw wszystkie luzy potem zabierak a na koncu UT
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Czyli moja już była kombinowana bo obecny uchwyt jest 130, ale z nietypowym rozstawem śrub i "fazką?" centrującą.
Panewki polerował mi znajomy tokarz i mają już skasowany luz, będę się musiał pobawić z supportem bo brakuje mi choćby tej jakby "podpórki" przy śrubie posuwu (ktoś w tym temacie też tego nie miał) I pozostanie mi przerobienie zabieraka na typowy uchwyt.
Sam zabierak jest tylko przykręcany? Ma lewy gwint czy jak to wygląda?
Panewki polerował mi znajomy tokarz i mają już skasowany luz, będę się musiał pobawić z supportem bo brakuje mi choćby tej jakby "podpórki" przy śrubie posuwu (ktoś w tym temacie też tego nie miał) I pozostanie mi przerobienie zabieraka na typowy uchwyt.
Sam zabierak jest tylko przykręcany? Ma lewy gwint czy jak to wygląda?
-
marokow1 pisze:jeżeli mogę się jakoś odwdzięczyć pisz .....
pioterek pisze:ten rysunek gitary i szczegółowo odpowiedz na te pytania o których pisałem wcześniej.
-
Witam , przesyłam pomiary gitary dwuramiennej , jak by co to mam również siatkę ( chmurę punktów), moja gitara jest dopasowywana i spawałem ją też , ale raczej nie ma to wpływu na pomiar , co do ilości zębów od wrzeciennika jutro przeliczę i dopiszę

-
Powiedzmy, że sprawdzam posuw 0,25mm zamiast koła pośredniego „E” 33z podłożyłem 24z no i.

Trzeba to sprawdzić w praktyce. i tak każdy z posuwów

Trzeba to sprawdzić w praktyce. i tak każdy z posuwów
-
Myślę, że te trzy milimetry można by wypiłować pilnikiem i da się ten układ kół zamontować na tej gitarze. Koło zębate 24-Zęby zamiast koła 33-Zęby trzeba by wpisać na stałe do tabelki. Jednak widzę problem gdy koło „B” ma mieć 48-Zębów, chyba, że w takim przypadku można będzie zrezygnować z obecności koła „E” i go nie założy się wcale. Tak, to będzie dobre rozwiązanie.
Postaraj się przyśpieszyć z podawaniem tych danych które są potrzebne do myślenia nad tym tematem. Oprócz tego o co pytałem wcześniej istotne jest to jaka jest odległość od osi „B” do wanny, oby nie doszło do tego, że tam coś by mogło blokować ustawienie płyty gitary.
Postaraj się przyśpieszyć z podawaniem tych danych które są potrzebne do myślenia nad tym tematem. Oprócz tego o co pytałem wcześniej istotne jest to jaka jest odległość od osi „B” do wanny, oby nie doszło do tego, że tam coś by mogło blokować ustawienie płyty gitary.