Nieraz robiłem backupy dysków/dyskietek z różnymi systemami tym programem i nie bylo problemu po wrzuceniu na nowy dysk. Przykładowo PCU50 z Sinumerika spokojnie działa na CF (ale jak juz zamontujesz adapter do SD/microsd to już nie). Dla np Sinumerika 840C ważna jest też prędkość zapisu i odczytu CF... jak dasz kartę fast/utrafast to po każdym wyłączeniu maszyny będzie defragmentacja dysku i pousuwa pliki rozruchowe za którymś razem. Wydaje mi sie że problem nie leży po stronie obrazu dysku tylko w hardwerze. Ja tego na gwałt nie potrzebuje bo dyski mam. Sprawdzę też czy na SSD ruszy. Mam sporo adapterów i kart CF które wrzucam w sprzęt a tu nie pykło.
Obecnie naprawiam w nim komunikację z modułem we/wy rozproszonych PL410, dysk był przy okazji.
TNC 426 przeróbka dysku na compact flash
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: TNC 426 przeróbka dysku na compact flash
Wierzę, ale to wcale nie znaczy że narzędzie jest wiarygodne.
Natomiast w Linuksie wszystko jest plikiem, więc dd czyta bajt po bajcie, a jak nie może przeczytać to wywala błąd zamiast kombinować.
Dlatego linuksowy backup jest w 100% wiarygodny.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Z Linuksem się zgadzam jest też program co robi płytę startową na Linuksie i można zgrać dysk i wgrać pod Linuksem dlatego proponowałem backup na DVD.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
A może spróbuj sformatować kartę CF na maszynie. Opcja ta powinna być dostępna trzymając przycisk MOD podczas uruchamiania. Następnie po sformatowaniu maszyna zainstaluje na karcie CF system. Na karcie z zainstalowanym systemem (czyli 3 partycje ) spróbuj ,,podgrać" pliki z partycji za pomocą TNCremo ( przeżuć z dysku na kartę CF)